Hur skapar man starka band mellan mor och dotter?

Alla mammor vill ha bra förhållanden med sina barn. Det är möjligt, men liksom med andra förhållanden måste man jobba på det varje dag, med basen i kommunikation, tillit och stöd.
Hur skapar man starka band mellan mor och dotter?

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Starka band mellan mor och dotter är någonting alla mammor vill ha. Kärleken mellan en mamma och hennes barn är ovillkorlig, om det råder det ingen tvekan. Men relationer är inte alltid lätta. Därför vill vi dela med oss av några tips för hur du kan skapa starka band med dina barn.

Det handlar om att få en förståelse för och kunna komma överens med ditt barn så bra som möjligt.

Så skapar man starka band mellan mor och dotter

1. Avsätt tid för varandra

Man måste ta sig tid för varandra för att skapa starka band mellan mor och dotter

Avsätt tid i ditt schema för att ägna kvalitetstid med ditt barn. Gör någon aktivitet som ni båda tycker om. Sätt dig ner med ditt barn. Fråga hur hon mår, hur det går i skolan, eller se en film tillsammans. Det skapar starka band mellan mor och dotter.

Semestern är ett perfekt tillfälle att göra någonting roligt tillsammans. Även om du jobbar, se till att vara ledig på helgerna och hitta på roliga saker tillsammans. Men tänk på att respektera de stunder då dina barn är upptagna, och lär dem att göra samma sak för dig.

Både barn och föräldrar måste ha förståelse för att det finns en tid för allting. Var det omöjligt att hitta tiden i dag kommer en ny dag i morgon.

2. Känn till vad ditt barn tycker om

Känn till dina barns intressen

Ta reda på vilka aktiviteter ditt barn tycker om för att det ska bli lättare att hitta på saker att göra tillsammans.

Var observant på vad ditt barn gör, men var inte för extrem. Lägg märke till de saker det gör regelbundet, vilken favorithobbyn är, vilka färger det tycker om. Lär dig vilken typ av serier eller filmer det gillar, och var uppmärksam när det pratar med dig. 

Var observant på ditt barn också för att försäkra dig om att det inte har vänner som uppmuntrar till negativt beteende.

Om du ser att dina barn läser, fråga dem vad de läser och om de tycker om det. Ser dina barn på tv, sätt dig ner och titta med dem och njut av stunden tillsammans. Om dina barn leker, fråga vad det är för lek och varför de tycker om den så mycket.

Det är så du får ledtrådar till dina barns intressen. Och de kommer att vara glada över att du är intresserad i det de tycker om att göra. Samtidigt kommer de att uppskatta att du vill göra dem sällskap i deras favoritaktiviteter. Och det skapar starka band mellan mor och dotter.

3. Hjälp dem med läxorna

Att hjälpa till med läxorna skapar starka band mellan mor och dotter

Att hjälpa till med läxorna är ett viktigt steg i att utveckla ett bra förhållande med ditt barn. Att du stöttar dina barn i deras plikter är någonting de kommer att komma ihåg hela livet. Sätt dig ner med ditt barn och gör hemläxan tillsammans. Som förälder måste du ta del av ditt barns utbildning och ge allt stöd du kan. Ge inte svaren på läxorna, utan hjälp ditt barn att hitta dem själv.

Ge uppmuntran till dina barn när de får bra betyg i skolan. Låt dem veta att du är stolt över dem. Och om de har haft en dålig dag, låt dem veta att de kan komma till dig med alla sina bekymmer. Se till så att det inte är tråkigt för dem att lära sig saker i skolan. Hjälp ditt barn att plugga inför prov med frågelekar eller genom att be dem förklara lektionen de varit på.

4. Prata med dina barn och lyssna på dem

Kommunikation är grunden till alla förhållanden, och den mellan barn och förälder är inget undantag. Du bör lyssna på dina barn, låta dem veta att de kan vända sig till dig när de behöver det. Låt dem förstå att du finns där för dem för att lyssna, förstå och ge råd.

När du pratar med ditt barn, gör det på ett vänligt sätt och fokusera på det viktiga i konversationen. Genom att göra det blir ditt barn inte uttråkat och börjar inte tro att du försöker läxa upp dem. Se dem i ögonen och se till att de gör detsamma.

Det skapar starka band mellan mor och dotter när du visar intresse för de saker hon är intresserad av. Om hon till exempel vill gå på bio med några vänner, hindra henne inte från att gå. Ställ frågor om filmerna som går på bio och vilka vänner hon vill gå med.

5. Stötta ditt barn

Alla barn behöver stöttning i det de gör

Stöttning är ett viktigt steg när man vill skapa starka band mellan mor och dotter. När du upptäcker vilka talanger de har, uppmuntra dem till att börja någon aktivitet: simning, dans, musik och så vidare. Aktiviteterna bör också vara någonting du känner att du kan stötta fullt ut. Du bör även vara med och ta del av aktiviteterna på det sätt du kan.

Gör allt du kan för att vara med på viktiga evenemang eller aktiviteter och ge dem stöttande ord. Låt dem veta att oavsett hur det går kommer du alltid att vara stolt över dem. Låt dem veta att du alltid kommer att finnas närvarande och le och applådera.

Det kan komma tillfällen då du inte kan vara med på något viktigt evenemang. Gör då tydligt att det är en situation som du inte kan styra över. Påminn dem samtidigt om att de alltid kan räkna med dig när de behöver det, och att du vet att de kommer göra sitt bästa.

6. Lita på ditt barn

Barn ljuger ibland. Men händer det kan det, kanske, bero på att du också gör det. De kan ha lärt sig att beteendet är normalt. Var ärlig med dig själv och med dem omkring dig. Håll dina löften och lär ditt barn att stå vid sitt ord. Om det säger att det ska göra något, säg till det att göra det.

När du ser ditt barn utföra sina plikter på ett ansvarsfullt sätt kan du ge det mer tillitGe regelbunden uppmuntran och stöd till ditt barn och visa uppskattning eller ge belöning när det visar på god karaktär.

När det finns tillit åt båda hållen skapar det starka band mellan mor och dotter som kan hålla livet ut.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.