7 saker som barn kan lära sig av julen

Julen är en bra tid att lära sig om värderingar, känslor och kultur. Det finns en del fantastiska saker barn kan lära sig av julen.
7 saker som barn kan lära sig av julen
Elena Sanz

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz.

Senaste uppdateringen: 30 december, 2022

Finns det saker barn kan lära sig av julen? Ja, tacksamhet är en av dem; hälsa, familj, vänner och, varför inte, också gåvor, är skäl att vara tacksam. Under denna säsong är det fördelaktigt att uppmuntra barns lärande.

Andra sätt att låta julen vara undervisande har med didaktiska aktiviteter att göra. Att göra hantverk, förstå innebörden av julafton och lyssna på traditionella sånger är några exempel.

Utnyttja det faktum att känslorna svallar för att vårda kunskap, dela med familjen och visa barnen att julens väsen gör utöver materialet.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Tre perfekta efterrätter för familjesammankomster

Saker barn kan lära sig av julen

När barn blir lite äldre får de en större medvetenhet om vad julen representerar. Det är vanligt att de förknippar firandet med ankomsten av jultomten och de tre vise männen.

När julen kommer den 24 december och senare under de kommande mellandagarna, använd dagarna för att utföra roliga och pedagogiska uppgifter, och använd dem som hjälp för att odla värderingar och dygder hos dem. Vi föreslår följande tips:

1. Tacksamhetsrunda

Vi har redan pratat om tacksamhet, ett värde som gäller i alla lägen. Men vid jul är det bra att betona att det viktigaste att vara tacksam för inte är gåvorna, utan ansträngningen och illusionen som gåvorna ges med, samt god hälsa, att vara med familjen och må bra.

På julafton, skapa en dynamik där varje barn och alla andra närvarande anger skälen för att vara tacksamma.

När det gäller tacksamhet är flera studier överens om att det är en attityd som hjälper människor att bli lyckligare, att förbättra sina relationer och att bli mer positiva. Uppmuntra alltså denna egenskap från barndomen för att och sammanfläta den med uppfostran av en glad vuxen individ.

saker barn kan lära sig av julen.
Tacksamhet går utöver gåvor. Vi kan vara tacksamma för det goda i livet, speciellt det immateriella.

2. Mindfulnessövningar

Årets sista månad lämpar sig för att skapa en balansräkning av bus, framsteg i skolan och uppförande hemma; några tunga åtgärder för att bestämma nyårslöften.

Förklara för barnen vad en mindfulnessövning går ut på, med enkla exempel. Be dem minnas en dag då de inte betedde sig så bra eller att tänka på hur ansvarsfulla de varit; några aspekter som de kan ta med i sin balansräkning.

Utifrån sina erfarenheter kan de föreslå vad de bör förändra, förbättra eller förstärka under det kommande året. Det här verktyget är användbart för livet och är en av många saker du kan lära dig av julen.

3. Saker barn kan lära sig av julen: Att donera och dela med sig

KITS – programmen är program som visar barn vikten av att dela med sig med syftet att motivera dem att göra det oftare. Inom detta kan du använda fraser som följande:

  • “Dela är kul!”.
  • “Att dela med sig får dig att må bra.”
  • När du delar med dig får du andra att må bra.”
  • “Att dela saknar är ett bra sätt att vara en vän.”
  • “När vi delar med oss till andra är det mer sannolikt att andra delar med oss.”

Hur man gör det? Uppmuntra barnen att inkludera sina vänner i brevet till jultomten. Kolla också tillsammans om barnen har några leksaker i bra skick som de inte längre använder och skänk dem till andra barn som kan behöva dem.

4. Lekar för att utveckla tänkandet

Ramsor, skämt och gåtor livar upp julhelgen, särskilt om du låter barn presentera sina idéer. Genom denna dynamik berikar de sitt ordförråd, tillämpar logik och utvecklar sitt tänkande.

I en lek med gåtor eller julrim för barn ger deltagarna ledtrådar som motståndarna ska lösa. Se till att utmaningen innehåller ord eller tecken som anspelar på julledigheten, till exempel:

  • “Vem är det som kommer helt klädd i rött i en släde till jul?”
  • “Den är rund, med klockor i guld och silver. Den kommer att ringa till jul, och du kan slå på den.”
  • “Jag är liten och knaprig, och jag ger dig tur om du hittar mig i gröten.”

5. Saker barn kan lära sig av julen: höglösning

Berättelser med tema för säsongen är underhållande och lärorika. Julsagor är till stor hjälp för att lära sig traditioner och betydelsen och andan i firandet.

Ursprunget till julgranen, Jesu födelse och hundratals liknande berättelser utgör en utsökt meny med barnberättelser som passar bra under högtiderna.

Läsning ökar fantasin, bidrar till inlärning, främjar koncentration och är roligt. Därför är det tillrådligt att uppmuntra daglig läsning så att det blir en normal och vanemässig aktivitet.

Låt inte december vara ett undantag och bjud in barnen att läsa. Du kan köpa böcker, beställa dem från bibliotek eller söka på nätet; det finns en massa alternativ att välja mellan.

6. Traditionella sånger

Julsånger är karaktäristiskt för julen. När barn får sjunga och beskriva dessa sånger kommer de att förstå julens betydelse, eftersom texterna handlar om just detta.

Du kan ladda ner spellistor med säsongsbetonade låtar bara för barn. Om de har lärt sig att läsa kommer kan ett underhållande tips vara att sjunga dem i karaoke.

saker barn kan lära sig av julen.
Julsånger kan lära oss värderingar och traditioner.

7. Hantverk

Tidningen Para el Aula lyfter fram hantverk som en stimulans för barns inlärningsförmåga. Med dessa kan barnen träna fin- och grovmotorik, samt kreativitet genom att komma på nya situationer att skapa.

En annan sak som barn kan lära sig på julen är att göra prydnader att hänga i julgranen eller i andra rum i huset. Använd återvunnet material och låt fantasin flöda.

Med glasspinnar, färg och glitter kan ni skapa vackra minigranar. Hitta torra grenar och gör kransar, stoppa strumpor och gör söta snögubbar. Det finns massor av idéer för att göra dekorationer med barnen.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Tre julrätter och desserter från olika delar av världen

Vikten av jul i barndomen

Det är ett misstag att missa möjligheten med vad julen kan bidra med till barns kunskaper och uppfostran. Konst, musik och historia är ämnen som du genom lekfull dynamik kan stärka månadens kultur och firande.

Dessutom stärker samexistensen under jullovet våra band, eftersom det oftast är dagar då känslorna är på topp. December är också full av nostalgi och glädje, känslor som är viktiga för att skapa minnen som barn värdesätter hela livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.