Hur man får barn att intressera sig för läsning

För att barnen ska bli läsare måste ofta föräldrarna vara läsare. För att ingjuta intresse för denna aktivitet fungera inget bättre än att föregå med gott exempel. Lär barnen att denna njutning kommer med flera fördelar.
Hur man får barn att intressera sig för läsning

Skriven av Thady Carabaño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vill du veta hur man får barn att intressera sig för läsning?

Det är trots allt en väldigt berikande och hälsosam hobby för alla åldrar. Barn kan njuta av individuellt läsande som en möjlighet att lära och underhålla sig.

Att läsa böcker lämnar ett märke hos barn som varar för evigt. Det är en vana som utvecklas i tidig ålder när barnen precis börjat lära sig att prata. Det är den bästa tidpunkten att få barn att intressera sig för läsning.

Hur man får barn att intressera sig för läsning

Få barn att intressera sig för läsning och läsa själva

Du kan börja läsa för ditt barn med start i livmodern. Att lyssna på tonläget och betoningen i din röst kommer vara en form av kommunikation mellan barn och mor. Det är starten på en fascinerande vana.

När barnet har fötts kan du hitta böcker som är menade för bebisar. Stora bilder och glada färger gör att de kan uppskatta dem även om de inte förstår orden. När de fyllt 1 så kan du börja läsa barnsagor.

För att väcka barnets intresse för läsning ska du börja läsa för dem på daglig basis. Rutinen att läsa innan läggdags kan vara en av de mest njutbara stunderna i en småttings liv.

Man måste uppmuntra kärleken för böcker. Låt oss ta en titt på hur.

1. Läs högt för dina barn

Barn fascineras när de blir lästa för. Det är ett bra utövande för att inte bara uppmuntra deras kärlek för läsande, utan även för att berika deras språk.

Det kommer säkerligen finnas böcker som ni läser gång på gång. Men även om det kan verka tråkigt att läsa samma bok om och om igen, kommer barnet njuta av det lika mycket varje gång.

2. Lämna böcker där de kan se dem

Det bör alltid finnas böcker till hands för barnet. Detta inkluderar i sovrummet och bredvid sängen. Ta dem med dig när ni åker på semester eller när ni åker tunnelbana eller buss.

Det ska alltid finnas en eller ett par böcker att läsa, även om det bara är i några minuter i taget. Du kan även skapa en läshörna hemma.

3. Fortsätt läsa tillsammans även när barnet kan läsa självt

Även om ditt barn lärt sig att läsa så kommer det fortfarande älska att lyssna på dig. Det är en av de oförglömliga stunder de kan spendera nära dig.

När de lyssnar på när du läser så lär sig barn att böcker innehåller magiska stunder som är värda att spendera tillsammans med familjen.

Pojke sitter med bok

4. Dra nytta av böcker som filmatiserats

Det finns många filmer och TV-serier som har inspirerats av böcker. Efter att ha sett filmen kan ni använda boken för att tillsammans med barnen upptäcka hur scenerna utspelade sig i boken.

Man kan även göra tvärtom och titta på filmen efter att man läst boken.

5. Leta efter nya böcker

Gå till bokaffärer och bibliotek på helgerna. Second hand-butiker kan också ha många litterära skatter. Det handlar inte bara om att hitta böcker till dina barn, utan även till dig!

6. Interagera med lästeknologi

Enheter såsom Kindles, Nooks och surfplattor kan vara dig till hjälp för att få barn att intressera sig för läsning. Det elektroniska formatet är väldigt attraktivt för barn.

Men även om interaktiva böcker är attraktiva, kan de hämma läsförståelsen. Använd dessa resurser, men som ett komplement till tryckta böcker.

7. Det är värt att läsa allt

Variation i titlar och teman väcker intresse. Även om barnsagor ofta är de bästa alternativen kan man även läsa andra böcker, inklusive faktaböcker.

Om ditt barn gillar pirater, dinosaurier eller planeter så kan du leta efter böcker kopplade till dessa teman. Klassiker eller serietidningar är också bra val för barn.

8. Delta i tillställningar som förespråkar läsande

Det finns bibliotek som organiserar högläsning, så ta med barnen och låt dem uppleva det. Bokmässor kan också vara ett bra tillfälle att hitta många olika böcker och bra priser.

Där kan barnen till och med träffa författare, vilket är ytterligare ett sätt att göra dem intresserade av läsning.

Pappa läser med dotter

Läsning: en familjeaktivitet

För att få ett barn som älskar att läsa måste det ha föräldrar som älskar att läsa. Barn lär sig av vad de ser, och att bli intresserad av läsning är inget undantag.

Njut av att läsa med dina barn. Idag kanske du läser berättelser för dem, men imorgon kommer de läsa på egen hand och diskutera innehållet med andra.

Värdet i att göra läsning till en vana i familjen är det bästa sättet att få barn att intressera sig för läsning.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bravo, Luis, Malva Villalón, and Eugenia Orellana. “La conciencia fonológica y la lectura inicial en niños que ingresan a primer año básico.” Psykhe 11.1 (2011).
  • Jiménez, Santiago Yubero, and Elisa Larrañaga Rubio. “El valor de la lectura en relación con el comportamiento lector. Un estudio sobre los hábitos lectores y el estilo de vida en niños.” Ocnos: Revista de estudios sobre lectura 6 (2010): 7-20.
  • Reyes, Esperanza Guarneros, and Lizbeth Vega Pérez. “Habilidades lingüísticas orales y escritas para la lectura y escritura en niños preescolares.” Avances en psicología latinoamericana 32.1 (2013): 21-35.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.