SAVERS-metoden: Vanor som kommer att förändra ditt liv

SAVERS-metoden är ett sätt att börja dagen som består av 6 steg du genomför varje morgon. Läs den här artikeln för att ta reda på hur du går tillväga!
SAVERS-metoden: Vanor som kommer att förändra ditt liv

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

SAVERS-metoden är baserad på sex övningar du gör på morgonen som hjälper dig att uppnå dina mål, både personligen och professionellt. Det är inte bara en metod, det är en livsfilosofi som kommer att förändra hur du ser på saker och ting och som kommer att hjälpa dig att fokusera på dina mål.

I den här artikeln ska vi berätta vad denna metod är och hur man utövar den.

Vad är SAVERS-metoden?

SAVERS-metoden skapades av Hal Elrod och publicerades i boken The Miracle Morning. Där förklarar han de sex steg du bör ta under morgonens första timme för att fokusera ditt liv och uppnå allt du har som målsättning.

Hal Elrod råkade ut för en allvarlig olycka som han på ett mirakulöst sätt återhämtat sig från med nästan inga konsekvenser. I den här boken berättar han om sin erfarenhet och vad han har uppnått med sin livsfilosofi genom att upprätthålla denna ritual.

Metodens namn är en akronym som består av första bokstaven i de sex stegen du ska följa varje morgon (på engelska). Stegen är:

  1. S är för tystnad (silence)
  2. A är för affirmationer (affirmation)
  3. V är för visualisering (visualization)
  4. E är för träning (exercise)
  5. R är för läsning (reading)
  6. S är för att skriva (scribing)

Metoden bygger på tron ​​att din dag påverkas på ett fundamentalt sätt av hur du startar den. Om du därför börjar dagen med fokus på vad du vill uppnå, blir det lättare att uppnå det.

Tvärtom, om du spenderar de första ögonblicken av dagen med att lägga tid på mindre viktiga saker, som att kontrollera dina sociala medier eller e-post, kommer du oftare att avvika från ditt mål under dagen.

SAVERS-metoden: kvinna vaknar och sträcker på sig
SAVERS-metoden föreslår att du börjar dagen med att tänka och meditera för att ta itu med dina mål.

Du kanske är intresserad av den här artikeln: Dina dagliga aktiviteter påverkar din sömn

Vilka steg följer man i SAVERS-metoden?

Det första du bör veta om den här metoden är att du måste gå upp en timme tidigare varje morgon. För vissa kan det verka som en onödig ansträngning, men författaren betonar att det är viktigt att ha tillräckligt med tid för att utföra alla steg.

1. Tystnad

Du bör vara tyst de första 5 minuterna efter att du vaknat. Detta minskar dina stress- och ångestnivåer. Du kan använda den här tiden för att meditera, reflektera, fokusera på din andning eller sätta ett mål för dagen.

2. Bekräftelse (affirmationer)

Du kan göra detta genom att upprepa vissa meningar eller mål som får dig att må bättre med dig själv. Du kan använda meningar du själv kommer på, eller ta inspiration från böcker eller sånger.

Tanken är att upprepa dessa meningar varje dag för att förbättra ditt humör och självkänsla. På så sätt börjar du dagen med mycket större motivation och mer energi för att uppnå det du har bestämt dig för att göra.

3. Visualisering

Det här steget tar också 5 minuter. Du måste avsätta tid för att föreställa dig att du redan har uppnått det mål du satt.

Det kan tyckas konstigt, men genom att upprepa meningar som påminner dig om att du kan göra det och föreställa dig att du har gjort det blir det lättare för dig att fokusera på att uppnå ditt mål.

4. Träning

Du bör avsätta minst 20 minuter för detta steg. Under dessa 20 minuter väljer du den typ av träning du tycker om. Detta tjänar till att aktivera din kropp och att fylla dig med energi.

Vi rekommenderar att du väljer en aerob träning eftersom det aktiverar kroppen mycket mer. Du kan dock göra vilka övningar som helst så länge de får dig att må bra, som exempelvis lite yoga, pilates eller löpning.

SAVERS-metoden: kvinna mediterar
Att utföra 20 minuters träning varje morgon är en del av metoden.

5. Läsning

Som med träning bör du också lägga 20 minuter på att läsa något du tycker om. Det kan vara dagstidningen, en roman du läser just för tillfället eller någon annan text som motiverar dig eller fokuserar dina tankar.

6. Skriva

Slutligen ska du lägga nästa 20 minuter av din morgon på denna aktivitet. Med att skriva menar vi att du skriver ner idéer som du kommer att tänka på, de mål du har eller helt enkelt en personlig dagbok.

Det är bäst att skriva för hand i en anteckningsbok som är avsedd för endast detta ändamål.

Vi tror att du kommer att gilla den här artikeln: Bästa tipsen för att lyfta ditt humör

SAVERS-metoden i din dagliga rutin

Författaren och många anhängare hävdar att ditt liv och ditt sätt att se på saker kommer att förbättras genom att du följer denna rutin dagligen. Det blir därför lättare för dig att uppnå dina mål.

Kom ihåg att du är den enda som har makten att förändra ditt liv, och du bör fokusera på att följa denna eller någon annan rutin som hjälper dig att uppnå dina mål. Du behöver inte göra det precis som författaren föreslår, men du kan utgå från dessa principer och anpassa dem så att de passar din vardag.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • The Miracle Morning | Changing the World One Morning at a Time [Internet]. [cited 2020 Apr 30]. Available from: https://www.miraclemorning.com/
  • Sok, Sohyune, Kyung Soon Yang, and Kwuy Bun Kim. “The effect of morning stretching on depression and motivation of rehabilitation for stroke patients.” J Korean Acad Adult Nurs 17.4 (2005): 573.
  • Daurat, A., et al. “Detrimental influence of bright light exposure on alertness, performance, and mood in the early morning.” Neurophysiologie Clinique/Clinical Neurophysiology 26.1 (1996): 8-14.
  • Evans, Gary W., Richard E. Wener, and Donald Phillips. “The morning rush hour: Predictability and commuter stress.” Environment and behavior 34.4 (2002): 521-530.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.