Bästa tipsen för att lyfta ditt humör

Det finns några metoder som effektivt kan hjälpa dig att lyfta ditt humör. Att sätta dem i praktiken hjälper dig mer än du kanske tror i första taget.
Bästa tipsen för att lyfta ditt humör

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Det finns ett antal tips som kan hjälpa dig att lyfta ditt humör när du känner dig helt nedtryckt i skorna. För att börja må bättre måste du anstränga dig lite och, framför allt, vara aktiv. Men det är något som verkligen kan vara svårt för oss alla att göra ibland.

Det är normalt att ha dåliga dagar och bra dagar.

Så man borde inte känna sig dålig för att man känner sig dålig. Det är en naturlig del av livet och det kommer inte att försvinna oavsett hur mycket vi vill det.

Det bästa är att ha några knep i rockärmen för att hantera dessa stunder så bra som möjligt.

Var aktiv

Det är normalt att ha dåliga dagar och bra dagar

När du känner dig nere är en av de viktigaste sakerna att göra för att lyfta ditt humör att vara aktiv. Ja, du kan ligga kvar och mysa i sängen eller ligga på soffan i några timmar utan att ens stiga upp och ta en dusch. Om det är detta du behöver, gör det. Men det kan inte fortgå mer än en dag eller två.

Du måste gå vidare med ditt liv och, framför allt, fortsätta göra saker du tycker om.

Tycker du om att gå till gymmet? Tja, även om du verkligen inte känner för det i stunden, sätt på dig träningskläderna och gå dit. Tänk inte för mycket, för då kommer du bara att stanna kvar hemma.

Många tenderar att sluta utföra de aktiviteter de känner passion för när humöret dippar. Detta är ett stort misstag. Om du gör det du älskar, kommer ditt humör snart hitta sin balans igen.

Omge dig med positiva människor

Omge dig med positiva människor

Ett annat råd som hjälper dig att lyfta ditt humör är att omge dig med positiva människor. Det sägs att människor som tränar är mycket positiva, så om du gillar att gå på gymmet, gå dit! På så vis kommer du att vara omgiven av den typ av människor du behöver ha omkring dig.

Även om du tror att du kommer att känna dig nere när du ser andra människor glada medan du befinner dig på botten så kommer du inte att göra det. Positiva känslor är smittsamma och du kommer märka effekterna nästan omedelbart.

Vad gör man om man har negativa människor i sitt liv?

Håll dig så långt bort från dem som möjligt. Slösa inte en minut av din tid på att umgås med dem. Negativa människor får dig bara att känna dig sämre.

Skriv en känslomässig dagbok för att lyfta ditt humör

Skriv en känslomässig dagbok för att lyfta ditt humör

En annan sak som hjälper till att lyfta ditt humör är att skriva. Detta har många positiva fördelar. En av dem är att det hjälper dig att släppa ut dina undertryckta känslor. Om du känner dig ledsen och orolig, sätt dig ner och bara skriv.

Om du inte vill beskriva dina känslor och tankar fritt, kan du bara följa en enkel disposition:

  • Stimulus: Förklara vad som fick dig att känna det du känner (någon skrek åt dig, till exempel).
  • Upplevelse: Beskriv hur detta stimulus fick dig att känna i stunden (till exempel övergiven, ledsen).
  • Känsla: Försök att beskriva de känslor du nu upplever (till exempel rädsla).
  • Reaktion: Beskriv ditt sätt att reagera på detta (till exempel isolera dig från andra).
  • Tips: Skriv vad du kan göra för att må bättre, till exempel att gå en promenad eller ta en löprunda.

Tro det eller inte, men strävan efter att slutföra denna disposition kommer att ge dig en bättre uppfattning om vad som är på gång och hur du kan rätta till det. När du har gjort det kanske du inser att du inte har så starka skäl att känna dig så nere, och att det finns en lösning på allt.

Uttryck dina känslor

Uttryck dina känslor

Att uttrycka dina känslor hjälper också till att lyfta ditt humör. Om du vill gråta, gråt. Om du vill skrika, skrik. Håll inte tillbaka, för det kommer bara att påverka dig än mer negativt.

Uttryck dig själv hur du än vill. Du kommer känna dig befriad.

Du kan också prata med någon du litar på och uttrycka det du känner. På så vis kan du känna att det finns någon som stöttar dig. Detta är mycket viktigt och kommer definitivt att vara bra för dig.

Hur gör du när du känner dig låg? Använder du dig av några av dessa tips?

Det är viktigt att du försöker tillämpa dessa och andra tips för att lyfta ditt humör när du känner dig nere. Att göra ingenting kommer bara att få dig att må ännu sämre.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Tice, D. M., Baumeister, R. F., Shmueli, D., & Muraven, M. (2007). Restoring the self: Positive affect helps improve self-regulation following ego depletion. Journal of Experimental Social Psychology. https://doi.org/10.1016/j.jesp.2006.05.007
  • Toneatto, T., & Nguyen, L. (2007). Does mindfulness meditation improve anxiety and mood symptoms? A review of the controlled research. Canadian Journal of Psychiatry. https://doi.org/10.1177/070674370705200409
  • Post-White, J., Kinney, M. E., Savik, K., Gau, J. B., Wilcox, C., & Lerner, I. (2003). Therapeutic Massage and Healing Touch Improve Symptoms in Cancer. Integrative Cancer Therapies. https://doi.org/10.1177/1534735403259064

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.