5 enkla tips som får dig att må bättre

5 enkla tips som får dig att må bättre

Senaste uppdateringen: 21 november, 2018

Visste du att det finns en massa saker som du kanske aldrig har tänkt på som kan få dig att må bättre? Om du vill ha en bättre förståelse för ditt liv eller bara vill förbättra ditt humör, testa dessa fem enkla tips.

Denna artikel innehåller tips på hur du kan uppleva nöje och belöning från enkla saker, såsom att hjälpa någon annan, städa ditt hem eller bara från att dricka mera vatten. Man kan få omedelbara positiva effekter av de mest simpla sakerna i livet.

5 enkla sätt för att må bättre

1. Hjälp andra människor

Kram för att må bättre

När du ägnar lite av din tid till en allmännyttig aktivitet, kan det ge dig väldigt mycket tillfredsställelse. Genom att hjälpa andra människor utvecklar du din förmåga att känna empati och blir mera känslig för andras smärta. Altruism, välgörenhet och generositet gör dig till en bättre människa.

Alla har gått igenom en mörk period då de har gått miste om till och med de mest grundläggande sakerna i livet. Att göra en god gärning eller ge stöd till människor som går igenom svårigheter i livet, är en belönande aktivitet som ger värdighet och mening till ditt liv.

Även om varje individ själv måste räkna med sitt samvete, är det oftast inte nödvändigt med stora uppoffringar. Det finns alltid något litet du kan göra för att ändra riktning för någon som går igenom någonting tufft. Försök må bra själv, så får du andra att må bra med dig.

2. Städa ditt hem

Ett av de enklaste sätten att börja må bättre är att återställa ordning i ditt hem. Brist på tid och energi kan leda till att hemmet faller i oreda som kan ge upphov till negativa känslor. Kläder i oordning, ett kök i kaos, och alldeles för många ställen som borde städas… Listan kan göras lång.

Att städa uppmuntrar känslor av välbefinnande, lugn och tröst. Ett hem i oordning kan ändra ditt perspektiv och ditt humör till det sämre. Precis som du njuter av att lägga dig i en säng med nytvättade lakan, är ett hem som känns rent och luktar gott en källa till välmående och glädje. Det här är något vemsomhelst kan uppnå, oberoende av deras ekonomiska situation.

3. Drick mera vatten

Må bättre med mera vatten

Att dricka vatten är utan tvekan en av de bästa sakerna du kan göra för din hälsa. Det är väldigt viktigt att hålla god koll på ditt vattenintag eftersom vatten är bra för din kropp. Du bör dricka minst två liter vatten om dagen, innan eller efter måltider, för att må bättre.

Din allmänna hälsa kommer att förbättras när du dricker mycket vatten, liksom ditt välmående. Här är några av de fördelar du får av denna enkla vana:

  • Vatten hjälper dig att bli av med gifter från din kropp
  • Det återfuktar och ger näring till syrebärande celler  
  • Det förbättrar dina leders funktion
  • Vatten gynnar god njurfunktion
  • Det ökar utsöndringen av magsaft
  • Det underlättar viktnedgång

4. Slut fred

Att leva med ett gott samvete är ytterst värdefullt. Att vara i konflikt med någon eller att hålla fast vid agg mot någon skapar oro och obehag.

Det kanske inte är den enklaste saken i världen, men ibland måste du sluta fred med andra för att må bättre själv. Det kanske handlar om en ex-partner eller en gammal vän, men oavsett behöver du finna modet i dig själv att acceptera att du också är delvis skyldig, för att sedan kunna be om förlåtelse.

Detta kommer att hjälpa dig att lämna det bakom dig, och det kommer att lätta på vikten som du bär på dina axlar på grund av ett bråk eller en missuppfattning. Det är viktigt att undvika att skapa mer distans eller skjuta upp samtalet på grund av rädsla. Den bästa vägen att ta är alltid sanningen, och ibland blir vänner mindre sårade av sanningen än de skulle bli av en lögn.

5. Bestäm en träff med din partner

Förbered en speciell kväll, köp den där grejen du vet att din partner gillar, spela dennes favoritmusik, laga dennes favoritmat etc. Att ordna en speciell träff med någon du älskar är en av de underbaraste sakerna du kan göra för att må bra. Även om du inte är säker på att känslorna kommer att vara ömsesidiga så är det värt ett försök.

Att visa omtanke genom att ordna något sådant är ännu mer värdefullt för ett par som har varit ihop i flera år. Smekmånadsstadiet måste upprätthållas aktivt genom hela förhållandet. Vid sidan om barn och den vardagliga rutinen, bör man alltid avsätta tid för speciella stunder och kvalitetstid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ana Lane Pinson (2013).Reflexiones sobre la noble e importante profesión de enfermería. Revista Mexicana de Enfermería Cardiológica 2013;21 (1): 4-6.
  • Popkin, BM, D’Anci, KE y Rosenberg, IH. (2010). Agua, hidratación y salud. Nutrition Reviews, 68 (8), 439–458. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.