Lär dig hur du slutar med negativt tänkande

Vi berättar hur man kan sluta tänka negativa tankar så att man får njuta av ett bättre liv. Det är möjligt!
Lär dig hur du slutar med negativt tänkande

Senaste uppdateringen: 22 oktober, 2020

Den vanliga västerländska livsstilen innebär ofta mycket stress och negativt tänkande. Livets snabba rytm kan bli så överväldigande att, i många fall, negativa tankar till slut blir ett livsmotto som kan skada oss ordentligt.

Det kan vara svårt att föreställa sig, men tankar är kraftfulla.

Om våra tankar är fulla av negativitet och destruktiva ord nöter vi ner oss själva bit för bit på olika sätt varje dag. Vi mår inte alls bra, och livet känns som en kamp som aldrig tar slut.

Om vi å andra sidan fyller våra tankar med känslor som kan bygga upp, komplettera och lyfta oss upplever vi väldigt annorlunda resultat.

För att lära sig hur man tämjer sina tankar och lever en sund livsstil behöver man vara uppmärksam på vissa detaljer. Det är också viktigt att korrigera och justera vissa ageranden och prova på några nya.

Nyckeln ligger i att veta hur man tar emot de förändringar som får en att må bra på kort, medellång och lång sikt.

Följande rekommendationer är till för att hjälpa dig göra de förändringar som behövs för att du ska sluta nöta ner dig själv, och börja känna dig lyckligare. Det handlar inte om att till varje pris undvika negativitet. Det handlar snarare om att lära sig hur man hanterar negativiteten så att den inte trycker ner en.

Är du redo att byta ut ditt negativa tänkande?

Så slutar du upp med negativt tänkande

1. Ändra ditt kroppsspråk

Ett positivt kroppsspråk ändrar negativt tänkande

Har du som vana att kuta med ryggen och korsa armarna och benen? Det kan tolkas som ett fientligt kroppsspråk, mot andra och dig själv, så här bör du göra några förändringar.

Så börja med att rätta till hållningen. Se till att alltid hålla ryggen rak. Din kropp kommer att tacka dig för det, för den kommer att må bättre, och ditt humör kommer att förbättras.

Vidare, när du sitter ner, undvik att korsa armar och ben – speciellt när du pratar med någon. Försök i stället att sträcka på ryggen, hålla fötterna på golvet och armarna avslappnade (på bordet eller i knät eller var du vill). Genom att göra det ser du mindre osäker ut, och du kommer att känna detsamma. Det visar att du är öppen för dialog. Du kommer på så vis att göra ett positivare intryck.

2. Kommunicera

Öppna dig för någon som verkligen lyssnar

För att kunna sluta upp med negativt tänkande hjälper det alltid att prata med någon som man litar på. Det kanske känns bakvänt, men att uttrycka dig själv för någon annan kan faktiskt vara en hjälp.

Det finns även en speciell övning som rekommenderas av psykologer som man kan göra när man inte mår så bra.

 • Övningen består av att du spelar in din röst när du högt uttrycker all din oro i ord. Tänk dig att du pratar med någon du litar på, eller din psykolog.
 • Efter att du har spelat in dig själv kan du bara radera inspelningen. Övningen går ut på att du ska sätta ord på dina känslor och tankar, och höra dig själv säga dem. Det finns därför inget behov av att spara inspelningen eller ens lyssna på den.

Eftersom du heller inte behöver vara orolig för att lyssnaren ska bedöma eller döma dig kommer du att känna dig fri att uttrycka allting du tänker och känner. På så vis kommer du att känna dig lättare efteråt, och kunna se mer objektivt på situationen.

Det finns även andra strategier du kan göra för att ventilera. Grundtanken är att inte hålla inne med någonting och att försöka gå framåt.

3. Slappna av i sinnet

Ta en paus och koppla bort alla tankar

I dessa dagar är det väldigt viktigt att vi lär oss att slappna av och hittar stunder för det. Första steget är att sätta av tid och ta ett avbrott i det vi håller på med. Sedan handlar det helt enkelt bara om att ta djupa andetag.

Vad som är viktigt med denna övning är att du fokuserar din energi på din andning i några minuter. Sitt stilla med detta fokus, och låt dig sänka garden och släppa ut alla uppbyggda spänningar. Att ta djupa andetag hjälper till att lösa upp det negativa tänkandet en liten stund.

Det hjälper dig att få ett bättre grepp om dem för att kunna ta kontroll över situationen, och byta ut dem mot positiva tankar.

4. Vänd på det negativa tänkandet

Se motgångar som tillfällen att växa

Att sluta upp med negativt tänkande behöver som sagt inte innebära att man ignorerar verkligheten. Vad det handlar om är att vi ändrar på sättet vi uppfattar den.

Till exempel, om du ser motgångar som misslyckande går du miste om chansen att växa och bli starkare.

I stunder av konflikt behöver du inte låta dig styras av negativt tänkande som hindrar dig från att se lösningen. Du måste stanna upp (så många gånger du behöver det) för att kunna vända om sättet att se på saken. För det hjälper dig inte på något vis.

5. Var kreativ

Det finns många metoder för att sluta upp med negativt tänkande

Kreativt tänkande kan hjälpa dig att komma bort från den negativa sfären.

För när allt kommer omkring finns det inte något problem som bara har en enda lösning. Ofta behöver vi bara hitta nya sätt för att ändra våra perspektiv på hur vi bemöter dem.

Det finns en rad olika aktiviteter som kan hjälpa dig att sätta igång de kreativa tankarna. Många provar bland annat på att måla, rita, skriva och dansa. Det finns även många andra aktiviteter som kan passa dig. Det handlar bara om att vara dynamisk.

6. Ta en promenad

Rensa tankarna med en promenad

Ibland kan bara att gå ifrån, eller byta miljö, hjälpa dig att frisätta sinnet och tänka mer klart. En promenad i parken med frisk luft kan hjälpa dig att distrahera dig själv och få tankarna i ordning.

Men tänk också på att promenader inte bara är till för när du känner dig överväldigad. Regelbundna promenader varje vecka kan hjälpa dig att förebygga att de där tillfällena av extrem stress och oro uppkommer.

7. Gör upp en lista över alla bra saker du har i ditt liv

Vi fokuserar många gånger alltför mycket på våra problem, så mycket att det minskar glädjen över de positiva saker vi har på gång i livet. En bra metod för att försöka bli av med negativt tänkande kan vara att skriva en lista över alla de positiva sakerna.

Då påminner du dig själv om allt gott du har i livet, och än viktigare, hur mycket det är värt.

Att styra dina tankar är någonting du behöver göra varje dag, och det blir lättare ju mer du tränar på det. Och steg för steg kan du på så vis undvika negativt tänkande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Rebel, G. (2002). El lenguaje corporal: lo que expresan las actitudes, las posturas, los gestos y su interpretación. Edaf.
 • Edwards MK, Rosenbaum S, Loprinzi PD. Differential Experimental Effects of a
  Short Bout of Walking, Meditation, or Combination of Walking and Meditation on
  State Anxiety Among Young Adults. Am J Health Promot. 2018 May;32(4):949-958.
  doi: 10.1177/0890117117744913. Epub 2017 Dec 7. PubMed PMID: 29216745.
 • Jenson, W.R., Olympia, D., Farley, M. and Clark, E. (2004), Positive psychology and externalizing students in a sea of negativity. Psychol. Schs., 41: 67-79. doi:10.1002/pits.10139
 • Bartholow, B.D., Pearson, M.A., Dickter, C.L., Sher, K.J., Fabiani, M. and Gratton, G. (2005), Strategic control and medial frontal negativity: Beyond errors and response conflict. Psychophysiology, 42: 33-42. doi:10.1111/j.1469-8986.2005.00258.x
 • Breathing Techniques for Stress Relief. WebMD. https://www.webmd.com/balance/stress-management/stress-relief-breathing-techniques#1

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.