7 olika livsmedel som kan förbättra ditt humör

december 24, 2018
Visste du att brist på fettsyran omega-3 kan vara orsaken till dina humörsvängningar? Kroppen producerar den inte själv och brist kan leda till depression.

Maten du äter bestämmer inte bara hur du ser ut, utan påverkar även dina tankar, känslor och handlingar. Viss mat kan till och med förbättra ditt humör. Mycket av maten du äter kan ha en negativ effekt på ditt centrala nervsystem och orsaka dåligt humör, trötthet, ångest och depression.

Så om du har märkt att du alltid är på dåligt humör eller känner dig upprörd, prova följande livsmedel! Det är ett hälsosammare, billigare och enklare sätt än att använda medicin.

Kom bara ihåg att om dina känslor inte stabiliseras är det en god idé att besöka en psykolog. Ibland är problemet inte kopplat till vad vi äter utan snarare till vår omgivning och personerna i den eller vår nuvarande situation.

1. Kakao eller mörk choklad

choklad kan förbättra humöret

Ett av de bästa livsmedlen som kan förbättra ditt humör är kakao. Det stimulerar välmående tack vare sitt teobromin, en kemisk substans som hjälper till att:

 • Öka mängden serotonin och dopamin i kroppen.
 • Få det centrala nervsystemet att slappna av.
 • Lindra ångest och depression.

Kakao innehåller även tryptofan, en kemikalie som stimulerar utsöndringen av serotonin. Vi rekommenderar att man äter en liten chokladkaka eller kakao varje dag för att förbättra eventuella tillstånd av ångest eller depression.

Det enda du ska vara försiktig med är kakaohalten. Det är viktigt att du fastställer att chokladen du äter innehåller minst 65 %.

Läs också: Detta händer i kroppen när du äter mörk choklad

2. Valnötter

Valnötter kan förbättra humöret

Det andra livsmedlet som förbättrar ditt humör är valnötter. De ger din kropp de omega-3-fettsyror som den inte producerar själv. När din kropp inte får tillräckligt med omega-3 har den en tendens att inta ett depressivt läge.

Valnötter innehåller också tryptofan.

 • Vi rekommenderar en dos på 5 valnötter om dagen för att bibehålla ett stabilt humör.
 • Kom ihåg att du kan blanda i dem i dina smoothies eller desserter, eller helt enkelt äta dem som de är vid sidan av.

3. Bananer

bananer kan förbättra humöret

Bananer är ytterligare en humörförbättrare som du borde inkludera i din dagliga kost, eller åtminstone två gånger i veckan. De emotionella fördelarna beror på deras höga B6-innehåll – ett vitamin som är delaktigt i omvandlingsprocessen av protein och sammansättningen av serotonin.

Tack vare deras folsyra, vitamin C och fiberinnehåll höjer de också ditt immunförsvar.

4. Sesamfrön

sesamfrön kan förbättra ditt humör

Sesamfrön förbättrar ditt humör eftersom de tillhandahåller treonin. Det är en essentiell aminosyra som kroppen inte kan producera och sammanställa själv. När du har låga treoninnivåer kan du uppleva kronisk ledsenhet.

 • För att få i dig det rekommenderar vi att du har en tesked sesamfrön i din sallad eller använder sesamolja i dina måltider.

5. Lax eller annan fisk

lax av bra kvalitet kan förbättra humöret

Ett annat livsmedel som kan förbättra ditt humör på grund av sitt höga omega-3-innehåll är fisk, speciellt lax, tonfisk och sardiner. Omega-3 påverkar direkt effektiviteten av speciella signalsubstansers rörelser, så en brist kan leda till ett depressivt tillstånd.

 • Det är rekommenderat att inkludera minst en portion av de här fisksorterna i din veckodiet.
 • Om möjligt, inkludera dem runt tre gånger i veckan ackompanjerade av grönsaker.

Försäkra dig om att fisken du köper är av god kvalité och fri från föroreningar. Det är speciellt viktigt när det gäller lax eftersom vissa sorter från vissa fiskuppfödare innehåller en mängd kemikalier som självfallet också kan påverka ditt humör.

Om du väljer att äta tonfisk, försök att köpa den färsk. Även om det är väldigt billigt med tonfisk på burk innehåller det väldigt mycket salt och andra kemikalier.

6. Fiberrik mat

fiberrik mat kan förbättra humöret

Mat som är rik på lösliga fibrer kan hjälpa dig att förbättra ditt humör när det beror på förändringar i din blodsockernivå. Om du är diabetiker kan fibrer hjälpa dig att kontrollera ditt blodsocker.

Kom ihåg att höga blodsockernivåer inte bara påverkar funktionaliteten av dina inre organ, utan också får dig att känna flera olika negativa känslor inom loppet av några minuter.

7. Magert rött kött

magert kött kan förbättra humöret

Det sista livsmedlet som kan höja ditt humör är magert kött. De är rika på linoleumsyror – ett naturligt fett som hjälper till att bekämpa stress och ansamling av fett i kroppen. Magert kött erbjuder också järn och omega-3, som båda bidrar till att förbättra hjärnans hälsa.

 • För att verkligen tillgodogöra sig de här positiva egenskaperna är det viktigt att tillaga köttet med så lite salt och fett som möjligt.

En smoothie för att förbättra ditt humör

en smoothie kan förbättra humöret

Ett enkelt sätt att få i dig livsmedel som förbättrar ditt humör är genom smoothies. Den enda du behöver tänka på är att inte överdosera eftersom det väldigt lätt skapar blodsockertoppar. Prova det här alternativet! Du kommer upptäcka att det är väldigt gott och enkelt.

Ingredienser

 • 2 1/2 dl mellanmjölk
 • ½ banan
 • 5 valnötter
 • 1 tsk kakao eller en bit mörk choklad (5g)

Hur du gör

 • Blanda alla ingredienser tills du har en slät mix och drick omedelbart.