Hur du undviker att äta när du är ledsen

När du upplever känslomässig hunger kan du äta utan hejd och aldrig känna dig mätt. Dessutom äter de flesta i allmänhet kaloririk mat när de är nedstämda.
Hur du undviker att äta när du är ledsen

Senaste uppdateringen: 14 mars, 2019

Den ledsna tjejen som ligger på soffan med en stor bägare glass gråtandes framför TV:n förekommer inte bara på film. Situationen kan vara annorlunda i ditt fall. Kanske väljer du att äta något annat. Det kan också vara en annan miljö, kanske inte ens hemma. Det är dock sant att när man känner sig deprimerad, ledsen eller överväldigad är det lätt att äta.

Hur undviker man detta sug? Vi berättar för dig i den här artikeln.

Känslomässigt ätande

Burkmat
När du är stressad äter du, när du är ledsen äter du, när du känner dig ängslig äter du. Varför är det så?

Människor brukar ta tillflykt till att äta när något inte går bra. Att göra det blir lätt en dålig vana. Tyvärr är det inte en du kan bryta speciellt lätt.

Att vara beroende av mat för att tillfredsställa dina känslomässiga behov är inte hälsosamt. Du borde bara äta när din kropp behöver det ur en fysiologisk synpunkt, inte en psykologisk.

Du kanske tror att om din mage kurrar och gör ont så är du hungrig. Och då måste du äta. Men många gånger är det ditt sinne eller dina känslor som skickar denna signal. Det beror på att båda är vana vid att få en snabb belöning.

Omedelbar lindring genom matintag kan vara ett tveeggat svärd, för varje gång behöver du äta mer för att få det resultat du vill ha. Det är samma sak som händer med droger.

Handlingen att äta bör styras av din aptit och inte dina känslor eller ditt humör.

Det jobbiga är att du inte alltid kan skilja mellan ett fysiologiskt behov och när din hjärna vill ha något som producerar tillfredsställande ämnen. Det händer särskilt efter att du har ätit mat.

När du känner negativa känslor äter du. När du till exempel är ledsen äter du en chokladkaka, eller när du är nervös äter du kakor. Då känner sig din hjärna tillfredsställd…

Det är här vanan uppstår och blir svårare att bryta.

Hur man undviker känslomässigt ätande

Glass
Var och en av oss har vad psykologer kallar “tröstmat”. Det är maten du väljer i vissa stunder eller med vissa känslor.

När du till exempel grälar med din partner kan du äta choklad. När du är ängslig eller uttråkad kan du äta pommes frites. Eller när du känner dig deprimerad kan du vända dig till glass och kakor.

Verkar det inte konstigt att ingen tröstar sig med en morot, en tomat eller ett äpple?

Förklaringen härrör från det faktum att frukter och grönsaker inte har höga fettnivåer. Därför tillfredsställer de dig inte (eller rättare sagt, de tillfredsställer inte din hjärna).

Det är den första röda flaggan att lägga märke till för att undvika att äta bara på grund av känslor.

Stegen som hjälper dig att bryta denna vana är:

Avgör om du verkligen är hungrig

Det är det svåraste av allt. När du väl har klarat av det är resten lätt som en plätt.

Om du är uppmärksam märker du att ledsamhet gör att du känner för att äta saker som under andra tider på dagen, eller stadier av livet, aldrig skulle falla dig in.

Fysisk hunger kommer gradvis, och den tillåter väntan. Den är öppen för olika menyalternativ. Hunger ger dig inte negativa känslor och det enda viktiga är att mätta den.

Å andra sidan är känslomässig hunger plötslig och brådskande. Den vill ha specifika livsmedel. Den gör att du känner skuld eller skam. Dessutom blir den aldrig tillfredsställd.

Ett annat sätt att avgöra om du verkligen är hungrig eller inte har att göra med mängderna.

När din aptit är fysisk kommer du förmodligen känna dig mätt på mindre mängder mat. Om det är känslomässigt blir du ett “bottenlöst hål”. Då är det troligt att din mage kommer göra ont. Du kanske också känner illamående eller att du vill sova i några timmar.

Identifiera när du äter “för nöjes skull”

Cupcakes
Att uppmärksamma hur du känner är väldigt viktigt för att veta om din önskan att äta kommer från ett fysiskt behov eller inte.

Det finns till exempel några saker du kan hålla utkik efter: när du gör dåligt ifrån dig på ett prov, gör något fel på jobbet, grälar med din familj, osv. Om du varje gång dessa saker händer börjar frossa i mat är det troligt att det är din ledsamhet som talar och inte magen.

Analysera ögonblicket när du är mer benägen att äta så objektivt som möjligt. Det hjälper dig att hålla dig borta från köket eller kylskåpet efter dessa specifika situationer.

Göm frestelser

Det kan tyckas extremt, men det är mycket effektivt de första gångerna du försöker hålla dig borta från känslomässig ätning.

Om du går till köket för en bit choklad och det enda du hittar är en apelsin har du två alternativ: ät apelsinen eller återgå till vad du gjorde.

Om du är hungrig efter något salt och det första du ser är pommes frites, vad gör du då? Du äter dem såklart.

Om du istället öppnar skafferiet och hittar riskakor kommer du definitivt äta dem. Det kanske inte bryter vanan, men du kommer åtminstone inte hetsäta och du undviker att gå upp i vikt eftersom du inte äter ohälsosam mat.

Ta kontrollen

Hamburgare
Du har redan identifierat att du äter känslomässigt och när du gör det. Nästa steg är att koncentrera sig på de andra sakerna och greppa tyglarna.

Impulsen att äta när du är ledsen kommer att vara mycket stark. Du måste vara strikt och dedikerad till dig själv för att vinna denna kamp.

Du kan försöka utföra aktiviteter som gör dig lycklig. Eller så kan du göra saker som gör att du mår bra. Till exempel läsa, se en episod av en TV-serie eller film, lyssna på rolig musik, gå en promenad eller shoppa.

Det finns så många alternativ att vi inte kan ta upp dem alla. Du vet bättre än någon annan vad som gör dig lycklig för stunden (och det är inte mat), så det är inte lönt att äta när du är ledsen.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.