Vad man kan äta för att bekämpa trötthet naturligt

Även om du kanske inte tror det så är det utöver att få en god natts sömn även viktigt att du äter rätt för att få den energi som behövs för att klara av dina dagliga sysslor.
Vad man kan äta för att bekämpa trötthet naturligt

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Det spelar ingen roll hur mycket sömn du får, vilka aktiviteter du ägnar dig åt under dagen eller om du älskar vad du gör. Det kanske verkar som att du aldrig får tillräckligt med sömn på natten eller kan organisera ditt schema. Om du på senare tid känt att du inte får allt gjort eller att du sitter och gäspar hela tiden rekommenderar vi att du läser följande artikel för att bekämpa trötthet. Problemet kan vara relaterat till din diet.

Ta reda på vad du borde äta för att få mer energi.

En diet för att naturligt bekämpa trötthet

Det faktum att du känner dig utmattad hela tiden kan vara på grund av för mycket arbete, brist på sömn eller obalanserat näringsintag (eller en kombination av alla tre).

Utöver att undvika stress och få åtta timmars sömn per natt är det även rekommenderat att du lägger till följande livsmedel i din diet:

1. Naturliga kryddor

soja i skål

Soja (den saltsnåla varianten) och miso kan ge dina måltider mer smak och hjälpa till att minska trötthet. Den första hittas vanligtvis i rätter som innehåller ris, pasta eller fisk, och har få kalorier. Var försiktig med kvantiteten eftersom den kan komma med mycket natrium och höja ditt blodtryck.

Miso är å andra sidan en smet som kommer från jästa sojabönor, och används för att krydda soppor och grytor. Oavsett vilken du väljer rekommenderar vi att du väljer naturliga och ekologiska produkter för din diet.

2. Koffein (i måttliga mängder)

Du borde aldrig missbruka koffein då det, trots att det kan ge dig mer energi, har bieffekter du inte borde ignorera. Kaffe kan vara användbart vid vissa tidpunkter, men det finns andra alternativ som också kan lyfta ditt humör eller höja koncentrationen.

Du kan till exempel välja choklad eller te. Om du dricker mer än vad som är rekommenderat kan du dock drabbas av negativa effekter, inklusive huvudvärk, ångest, sömnlöshet och nervositet.

3. Havssalt och alger

sjögräs mot trötthet

Båda dessa är hälsosamma och hjälper dig att undvika trötthet för att komma igenom dagen. Alger kanske inte är något du gillar, men du kan alltid kombinera dem med andra livsmedel (såsom ris) och krydda så det smakar bättre. Rosa salt eller havssalt är bra alternativ för att begränsa skada från natrium, vilket inkluderar brist på energi från dag till dag.

4. Färsk frukt

Ett äpple, en apelsin eller ett päron utgör ett perfekt mellanmål eller en dessert om du känner dig seg. Frukter tillhandahåller dig rent generellt med mineraler, vitaminer, fibrer och massor av vatten. Naturliga juicer är en annan utmärkt idé för att bekämpa trötthet. De rekommenderas innan du utövar sporter eller en intensiv dag i skolan eller på jobbet.

5. Frön

linfrön i burk

En näve chiafrön, sesamfrön eller pumpafrön med frukosten kan ge dig energin du behöver för att starta dagen. De är även lätta att blanda ner i smoothies, yoghurt och juicer. Chiafrön stabiliserar till exempel ditt nervsystem, medan sesamfrön förbättrar din syntes av endorfiner. Det är därför du från och med nu inte ska underskatta dem.

6. Yoghurt

Denna mjölkprodukt är ett perfekt alternativ om du följer en diet eller vill se till att få i dig den dagliga dosen av kalcium. Du kan välja bland ett oändligt antal olika smaker för att aldrig tröttna… speciellt om du kombinerar din yoghurt med havre, russin, mandlar eller chiafrön.

Yoghurt gör att du känner dig mätt och förhindrar att du blir trött.

7. Fullkorn

spannmål i slev

Ris, korn och quinoa är tre exempel på fullkorn som är värda att äta om du vill bekämpa trötthet och få mer gjort. Detta eftersom de innehåller en hälsosam dos kolhydrater som omvandlas till energi när du konsumerar dem. De goda nyheterna är att de även mättar din aptit i högre utsträckning än raffinerat mjöl.

8. Råa grönsaker

Morot, selleri och tomater är grönsaker som vi tenderar att äta under sommaren eller när det är varmt. Men när vintern kommer letar vi efter mer mättande, tyngre eller “tröstande” mat. Försök dock njuta av råa grönsaker i dina sallader även när det är kallt. Detta eftersom de fyller dig med energi! Om du finner dem lite tråkiga kan du prova att ånga eller steka dem i lite olivolja.

9. Nötter

nötter och frukt

Precis som frön är nötter perfekta på morgonen eller kvällen när du känner att din energi är slut och du inte kan hålla ögonen öppna eller gäspar på kontoret. En näve mandlar, valnötter eller cashewnötter räcker.

Behöver du mer energi? Prova att blanda lite frukt (såsom ett äpple) med havre och apelsinjuice. Det är en näringsrik och 100% energigivande frukost.

10. Fisk

Det är sant att fisk inte håller dig mätt speciellt länge, men de ger dig massor av näringsämnen (såsom omega 3-fettsyror) som omvandlas till bränsle och hjälper till att reparera dina vävnader. Utöver det är din kropp mindre benägen att omvandla proteinet i fisk till fett.

Glöm inte att dricka gott om vatten eftersom uttorkning ibland kan utlösa trötthet. De där två literna om dagen är viktiga!

Börja följa dessa vanor idag för att bekämpa trötthet och bli friskare!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • McLellan TM., Caldwell JA., Lieberman HR., A review of caffeine’s effects on cogntivie, physical and occupational performance. Neurosci Biobehav Rev, 2016. 71: 294-312.
  • Carracedo M., Artiach G., Arnardottir H., Back M., The resolution of inflammation throught omega 3 fatty acids in atherosclerosis, intimal hyperplasia, and vascular calcification. Semin Immunopathol, 2019. 41 (6): 757-766.
  • Neha K., Haider R., Pathak A., Yar MS., Medicinal prospects of antioxidants: a review. Eur J Med Chem, 2019. 178: 687-704.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.