En tvååring åt en mandel och kan idag inte röra sig

Trots att de hade varit på sjukhuset flera gånger tog det läkarna tre månader att upptäcka att barnet hade en mandel i lungan.
En tvååring åt en mandel och kan idag inte röra sig

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Idag berättar vi en historia om en tvååring som åt en mandel och idag inte kan röra sig. Vi delar med oss av denna historia så att föräldrar blir mer medvetna om vad som kan hända med småbarn.

David är bara två år gammal och kan idag inte röra sig. Så har det varit sedan en olycka för 5 månader sedan, då han åt en mandel.

Jose Domingo Cruz och Amparo Alba är barnets föräldrar. De vill dela med sig av sin erfarenhet så att det inte händer andra barn.

Deras uttalanden har sammanställts av tidningen El Mundo för att de ska kunna få ut sitt budskap.

Berättelsen…

Det hela började för fem månader sedan. Hemma hos Alba Cruz firade familjen en högtid och de hade grillat kött i ugnen som de skulle ha till middag.

Då de var upptagna med dessa förberedelser såg de inte att lille David tog en mandel.

Han stoppade den i munnen och satte sig ner för att se på film medan de vuxna fortsatte sitt arbete i köket. Han hostade ett par gånger men det var ingen som märkte något eftersom allt annars verkade okej.

David kan idag inte röra sig

Mardrömmen började en vecka senare då David plötsligt fick feber på 40 C.

Hans föräldrar tog honom omedelbart till barnläkaren på sjukhuset i Elda som låg 182 km bort. De fick reda på att det kunde vara en barnsjukdom.

Men de läkemedel som skrevs ut sänkte inte febern. Några dagar senare fick därför åka till akuten eftersom de misstänkte att det kunde röra sig om lunginflammation.

Men efter några dagar skickades han hem igen eftersom läkarna inte hittade något onormalt.

Hans hälsa fortsatte att försämras och läkarna hade allt färre svar att ge.

En mandel som orsakat en inflammation

En dag slog tanken dem att det kanske hade att göra med mandeln sonen hade ätit. De skickades därför till sjukhuset i Alicante där han hölls under observation i fyra dagar och där de utförde en bronkoskopi.

De förde in en slang genom struphuvudet och hittade och tog bort en bit mandel som hade suttit fast i hans lunga sedan tre månader tillbaka.

Olyckan började med en mandel

Dock uppstod ett problem då röret som skulle ta bort mandeln orsakade ett hjärtstillestånd. Det tog ca 28 minuter för läkarna att återuppliva honom och han fick sättas i en konstgjord koma för en chans att stabiliseras.

12 dagar efter händelsen vaknade David utan en infekterad lunga men med en allvarlig hjärnskada som ett resultat av hjärtstilleståndet.

Han kan idag öppna sina ögon men han kan inte se. Kroppen är orörlig och han kan inte äta eller prata.

Föräldrarna anser att det beror på att läkarna inte gjort sitt jobb. De gjorde inte de undersökningar som behövdes och har ej heller handlat på rätt sätt för att ta bort mandeln.

“Mandeln hade orsakat en inflammation. Om de hade vetat redan från början att den fanns där så hade inget av det här hänt,” säger en sorgsen José Domingo.

Ge inte nötter till små barn

Ge inte nötter till småbarn

Det rekommenderas att man inte under några omständigheter ger småbarn någon typ av torkad frukt eftersom det föreligger en ökad risk för kvävning.

Det uppskattas också att ca 80% av fallen av kvävning hos minderåriga har att göra med denna typ av livsmedel.

Ampar och Jose Domingo anser inte att det var en olycka och de vill ha rättvisa. Samtidigt har många beslutat sig för att ge dem sitt stöd och samlade på endast två veckor in 10 000 euro för behandlingar.

* Den som vill göra en donation till familjen kan göra det på följande konto: ES60 0182 0134 2702 0154 0008

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.