En tvååring åt en mandel för fem månader sedan och kan idag inte röra sig

Trots att de hade varit på sjukhuset flera gånger tog det läkarna tre månader att upptäcka att barnet hade en mandel i lungan.

Idag berättar vi en historia om en tvååring som åt en mandel och idag inte kan röra sig, som ett besked till föräldrar att vara medvetna om vad som kan hända med små barn.

David är bara två år gammal och kan idag inte röra sig, efter en olycka för 5 månader sedan då han åt en mandel.

Jose Domingo Cruz och Amparo Alba är barnets föräldrar och de vill dela med sig av sin erfarenhet så att det inte händer andra barn.

Deras uttalanden har sammanställts av tidningen El Mundo för att de ska kunna få ut sitt budskap.

Berättelsen…

Det hela började för fem månader sedan. Hemma hos Alba Cruz firade familjen en högtid och de hade grillat kött i ugnen som de skulle ha till middag.

Då de var upptagna med dessa förberedelser såg de inte att lille David tog en mandel.

Han stoppade den i munnen och satte sig ner för att se på film medan de vuxna fortsatte sitt arbete i köket. Han hostade ett par gånger men det var ingen som märkte något eftersom allt annars verkade okej.

david

Mardrömmen började en vecka senare då David plötsligt fick feber på 40 C.

Hans föräldrar tog honom omedelbart till barnläkaren på sjukhuset i Elda som låg 182 km bort, och de fick reda på att det kunde vara en barnsjukdom.

De läkemedel som skrevs ut sänkte inte febern och några dagar senare fick de åka till akuten eftersom de misstänkte att det kunde röra sig om lunginflammation.

Läs mer: Symptom på lunginflammation och 4 effektiva huskurer

Men efter några dagar skickades han hem igen eftersom läkarna inte hittade något onormalt.

Hans hälsa fortsatte att försämras och läkarna hade allt färre svar att ge.

En dag började de tänka på att det kanske hade att göra med mandeln sonen hade ätit. De skickades därför till sjukhuset i Alicante där han hölls under observation i fyra dagar och där de utförde en bronkoskopi.

De förde in en slang genom struphuvudet för att hitta och ta bort en bit mandel som hade suttit fast i hans lunga sedan tre månader tillbaka.

mandlar

Problemet uppstod då röret som skulle ta bort mandeln orsakade ett hjärtstillestånd. Det tog ca 28 minuter för läkarna att återuppliva honom och han fick sättas i en konstgjord koma för en chans att stabiliseras.

12 dagar efter händelsen vaknade David utan en infekterad lunga men med en allvarlig hjärnskada som ett resultat av hjärtstilleståndet.

Han kan idag öppna sina ögon men han ser inte. Kroppen är orörlig och han kan inte äta eller prata.

För föräldrarna beror det på att läkarna inte gjort sitt jobb och inte gjort de undersökningar som behövts och ej heller handlat på rätt sätt för att ta bort mandeln.

”Mandeln hade orsakat en inflammation. Om de hade vetat redan från början att den fanns där så hade inget av det här hänt,” sa en sorgsen José Domingo.

mandlar

Det rekommenderas att man inte under några omständigheter ger småbarn någon typ av torkad frukt eftersom det föreligger en ökad risk för kvävning.

Det uppskattas också att ca 80% av fallen av kvävning hos minderåriga har att göra med denna typ av livsmedel.

Ampar och Jose Domingo anser inte att det var en olycka och de vill ha rättvisa. Samtidigt har många beslutat sig för att ge dem sitt stöd och har på bara två veckor samlat in 10 000 euro för behandlingar.

* Den som vill göra en donation till familjen kan göra det på följande konto: ES60 0182 0134 2702 0154 0008

Spara

Kategorier: Nyttiga vanor Tags:
MER FÖR DIG