Lunginflammation: symptom och 4 effektiva huskurer

Lunginflammation är vanligare hos barn och äldre, vilket är anledningen till att vi bör ägna särskild uppmärksamhet åt dessa riskgrupper.
Lunginflammation: symptom och 4 effektiva huskurer
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Har du någonsin haft lunginflammation? Om du har vet du hur allvarligt det kan vara. Dessutom är du förmodligen bekant med hur viktigt det är att känna igen symtomen som kommer med denna sjukdom. Vi måste vara än mer försiktiga när det gäller barn och äldre, som kan drabbas av allvarliga konsekvenser om de får lunginflammation.

Det är viktigt att det alltid i första hand är din läkare som bestämmer vilken behandling du ska följa. Vi är bara här för att ge dig några enkla, naturliga tips som definitivt kommer att hjälpa dig på traven. Din hälsa förtjänar det.

Vad orsakar lunginflammation?

Lunginflammation är en mycket vanlig sjukdom. Du känner förmodligen mer än ett fåtal personer som drabbats någon gång i sina liv. I själva verket är det mycket vanligt bland äldre. Hos denna demografiska grupp är lunginflammation mer riskfylld på grund av deras svaga och utsatta immunförsvar, så ha det i åtanke.

Lunginflammation är en infektion i lungorna som inträffar när mikroorganismer angriper alveolerna, vilket får dem att svälla. Det kan vara virus, bakterier eller svampar. De vanligaste bakterierna som orsakar lunginflammation är pneumokocker. Enligt studier är det främst barn som bär på dessa pneumokocker.

Här är ett enkelt exempel som kan hjälpa dig att förstå denna situation lite bättre:

  • Våra luftvägar har naturliga försvarsmekanismer som hindrar bakterier från att komma in i våra lungor varje dag. Det första vi gör för att “stöta bort” dessa bakterier är att hosta. Dessutom har vi ett antal celler som gör oss immuna och skyddar oss mot dessa fiender från utsidan av kroppen.
  • Men vad händer när vi drabbas av lunginflammation? Normalt är vårt immunförsvar redan något försvagat. Bakterierna drar fördel av denna situation för att ta sig till alveolerna och göra oss sjuka.
  • Andra möjliga orsaker till att du drabbas av lunginflammation är att du röker eller har diabetes eller njur- eller leverproblem. I dessa fall kan ditt immunförsvar försvagas ännu mer, vilket gör dig mer utsatt för alla typer av bakterier.

Vilka är de vanligaste symtomen på lunginflammation?

Kvinna med influensa

Först av allt bör vi säga att symtomen på lunginflammation är ganska varierande. Det finns två huvudsakliga typer av sjukdomen:

  • Typisk lunginflammation: Denna variant kan uppvisa symtom omedelbart eller inom två till tre dagar. Hur känner du dig? Mycket trött och med bröstsmärtor, som om någon form av yttre tryck gör det svårt för dig att andas. Du har en intensiv hosta som kan innebära att du hostar upp slem. Du har definitivt en viss feber och frossa.
  • Atypisk lunginflammation: Denna variant ger mer komplicerade fall, vilket gör att de ganska ofta förväxlas med andra sjukdomar. Det handlar om huvudvärk, ledvärk, feber, muskelvärk, och torr hosta (utan slem, till skillnad från den första varianten). Patienten känner sig dessutom trött, men känner inte lika mycket bröstsmärta som dem med typisk lunginflammation.

Som du ser är dessa symtom ganska distinkta. De kan tyda på något mycket allvarligare om de åtföljs av en ökad hjärtfrekvens, en drunknande känsla eller en förlust av medvetandet. Hög feber kan också vara farligt, så om du känner dig orolig eller har några frågor, se till att ta dig till en läkare. Och kom återigen ihåg: ägna särskild uppmärksamhet åt barn och äldre.

Vilka naturliga behandlingar kan jag följa hemma?

Ingefärste och färsk ingefära

Som vi redan sagt bör du alltid låta din läkare bestämma vilken behandling du ska följa. Ibland är en enkel medicinering tillräckligt för att bota ditt fall av lunginflammation. I andra mer allvarliga fall måste patienten läggas in på sjukhus. Men oroa dig inte; de flesta fall är inte fullt så allvarliga, så länge som den sjuke inte är äldre.

Medan du är hemma och kurerar dig kan du följa dessa tips:

1. Syrebad

Vilken nytta gör det? Det syftar i grunden till att rensa dina lungor och minska svullnad. Den varma vattenångan från badet börjar lösa upp slemmet i dina alveoler och öppnar upp dina luftvägar, vilket effektivt minskar obehaget du känner.

För att ta ett syrebad fyller du bara ditt badkar med varmt vatten. Tillsätt 2 dl bergsalt och 4 dl väteperoxid. Kliv ner i badet och slappna av, andas normalt och andas in ångan. Stanna i badet i ca 20 minuter, och upprepa processen en gång per dag.

2. Ingefärste

Vi är säker på att du har lite ingefärsrot hemma och att du är medveten om de medicinska egenskaper som ger denna rot förmågan att minska svullnad och bota en rad sjukdomar. Det fungerar också som ett naturligt antibiotikum och gör att du slappnar av utan biverkningar. Så se till att dricka minst två koppar ingefärste per dag.

3. Huskur med lök och vitlök

Denna kur kanske inte smakar så bra och den kan ge dig dålig andedräkt, men vi kan försäkra dig om att kombinationen av lök och vitlök är en otroligt effektiv behandling av lunginflammation. Den minskar svullnad och bidrar till att bota sjukdomen. Den är ett naturligt antibiotikum med lättillgängliga ingredienser.

Hur bereder du dig denna behandling? Finhacka bara två vitlöksklyftor och 50 gram lök, och tillsätt dem till 240 ml mineralvatten. Du kan också tillsätta en matsked honung. Blanda ihop allt och drick det på morgonen. Du kommer att bli överraskad av effekterna du får från denna behandling.

4. Morotsjuice

Före middagen kan du prova denna enkla kur med morotsjuice. Varför morotsjuice? För att morot stärker dina lungor och ger dig de antioxidanter du behöver för att reparera skadad vävnad. Dessutom är den rikt på vitamin A, kalcium, järn, magnesium, kalium, fosfor och B-vitaminer.

Bered en juice med två morötter och ett glas vatten. Det är superenkelt!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.