Yoga bidrar till att bota depression

Har du någonsin tagit en yogakurs? Undrar du om det är rätt grej för dig? Studier har visat att yoga är idealiskt för dem som upplever ångest, stress och depression.
Yoga bidrar till att bota depression

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du känt dig nere på sistone? Stötte du på den där gamla vännen som heter “depression”? Men visste du att yoga kan motverka depression? Det ska vi tala om idag.

Depression är fortfarande ett av de värsta problemen i dagens läge. Det är en sjukdom som måste bemötas med full styrka. Problemet uppkommer när du vill kämpa emot men inte har styrkan. Faktum är att detta är ett av symptomen: bristen på vilja att göra något.

Vi pratar om små saker som du inte längre tycker om eller som inte får dig att känna något. Har du verkligen ändrat dig så mycket? Nej – allt är en produkt av depression. Det är sällsynt att man hittar någon som inte tar medicin för att bota sin depression. Att använda mediciner för att behandla denna sjukdom kan dock ha förödande effekter.

Yoga: ett fantastiskt alternativ till medicinering

Kvinna

Det är först och främst viktigt att komma ihåg att precis som allt annat är yoga inte en enkel kur som botar depression i ett nafs. Precis som medicinering så kommer yoga att hjälpa, men det är inte det slutliga svaret. Det finns många studier som har bekräftat detta. En studie som publicerades av The Indian Journal of Psychiatry förklarar att det har följande fördelar när det kommer till depression:

  • Hjälper till att reducera ångest och stress
  • Låter dig hantera ditt humör bättre
  • Du blir bättre på att hantera dina känslor
  • Du blir psykologiskt starkare när det gäller att bemöta olika situationer

Dessa är bara några av de fördelar som yoga kan ge dig, allt detta från en kort session på runt 15 minuter till en längre på ca 45 minuter. Alla som har provat en yogasession lär komma ihåg det sinnesstånd och den fysiska avslappning som håller sig kvar efteråt.

Det perfekta motgiftet för en rad olika problem

Berg

Yoga kan användas för att behandla olika sjukdomar, men det är speciellt bra för dem som påverkar ditt fysiska och mentala välmående. Depression är mer än bara ett sinnestillstånd – det är även något som visar sig fysiskt. Migrän, magsmärtor, hjärtklappningar… alla dessa symptom kan orsakas av depression.

Att praktisera yoga kommer att låta dig hantera dessa respiratoriska problem och problem med matsmältningen som är en varning att något är fel i din kropp. Det är inget mer än en väckarklocka för faktumet att du har ett problem som måste lösas.

Du kommer även att komma ut ur huset och interagera med resten av världen, istället för att låsa in dig själv, något som förvärrar din depression. Att ansluta till andra, göra något annorlunda, få lite träning och slappna av är den bästa medicinen för att motverka denna åkomma.

Förbättra ditt humör – yoga mot depression

Hav

När depressionen uppkommer så kommer allt plötsligt att bli mörkt och pessimistiskt. I verkligheten så är inte detta fallet – det är bara det sätt som ditt sinne väljer att se på världen.

Om du är ledsen kommer allt runt omkring dig att verka negativt och du kommer att tro att dåliga saker alltid händer dig. Yoga kan göra dig medveten om faktumet att det är upp till dig att ändra din attityd.

Du kommer att lära dig att läsa dina känslor bättre och vara mer medveten om vad du känner. Det enda sättet att börja hantera dessa negativa känslor är genom att förstå dina känslor. Yoga kombineras ibland med små doser av meditation, vilket utan tvekan gör denna praktik än mer effektiv.

Man

Detta gamla utövande kommer förbättra din flexibilitet och balans – inte bara fysiskt, utan även mentalt. Det kommer hjälpa dig att lära känna dig själv och läka inombords. Använd yoga för att frigöra dig från depression genom att prova något nytt och annorlunda som kommer att bli positivt för dig i slutändan. Depression kan trycka tillbaka dig, men är inte du protagonisten i ditt liv?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cramer, H., Lauche, R., Langhorst, J., & Dobos, G. (2013). Yoga for depression: A systematic review and meta-analysis. Depression and Anxiety. https://doi.org/10.1002/da.22166
  • Pilkington, K., Kirkwood, G., Rampes, H., & Richardson, J. (2005). Yoga for depression: The research evidence. Journal of Affective Disorders. https://doi.org/10.1016/j.jad.2005.08.013
  • Field, T., Diego, M., Hernandez-Reif, M., Medina, L., Delgado, J., & Hernandez, A. (2012). Yoga and massage therapy reduce prenatal depression and prematurity. Journal of Bodywork and Movement Therapies. https://doi.org/10.1016/j.jbmt.2011.08.002

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.