Tre julrätter och desserter från olika delar av världen

Olika länder har olika rätter och desserter som är speciella för högtiden vid jul. Vi visar dig tre av dem här för att hjälpa dig att planera din meny för detta års högtid!
Tre julrätter och desserter från olika delar av världen
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 29 oktober, 2022

Människor firar jul på olika sätt i olika delar av världen. Därför finns det också flera intressanta julrätter och desserter som är traditionella i olika länder. Här ska vi visa dig tre som du säkert kommer att älska!

Även om det är en högtid där vi prioriterar att stanna hemma med familjen och äter mycket julmat, går det ändå att att variera kosten under denna tid.

1. Friterad kyckling med potatis är en av julens huvudrätter i Japan

Detta är faktiskt ett av de mest typiska japanska julrecepten. Under denna tid väljer man i Japan ofta bort många av de traditionella smakerna och såserna i köket för att tillaga mycket mer typiska västerländska ingredienser, som friterad kyckling med potatis.

Detta är förstås inte den hälsosammaste maträtten. Det är en matlagningsprocess som genererar transfettsyror, som har visat sig vara skadliga för hälsan när de konsumeras i överskott. Som en allmän regel, när vi pratar om att följa en hälsosam kost, undviker vi vanligtvis stekt mat.

För att uppleva denna maträtt på japanskt vis, använd en amerikansk sås som tillbehör, som ketchup. På så sätt får du fram mer smak och krispighet.

Tänk på att om du vill minimera den negativa hälsoeffekten på kroppen kan du tillaga rätten från grunden hemma. Du kan välja vilken del av kycklingen och oljan du ska använda.

kyckling grillad

Du kanske också är intresserad av att läsa den här artikeln: Förbättra kvaliteten på dina spermier: börja med kosten

2. Amerikansk ugnsbakad kalkon som en stjärna på julbordet

Detta är en typisk Thanksgiving-måltid, men det kan också passa bra till jul. Ugnsbakad kalkon är en klassiker i det amerikanska köket, och den tillagas ofta i ett helt stycke med fyllning, och serveras med olika såser och tillbehör.

Man äter vanligtvis köttet med ärtor eller potatismos. Det är också vanligt att man tillagar den hel och fylld med grönsaker.

Detta kan vara ett riktigt hälsosamt recept. Kalkonkött är fullpackat med protein, vilket bidrar till att bibehålla mager muskelmassa. Detta kan man läsa om i en studie publicerad i den medicinska tidskriften Nutrients. Antioxidanterna i kalkonens fyllning kan också neutralisera bildandet av fria radikaler.

Men ibland serverar man denna rätt med pommes frites, vilket försämrar dess näringsvärde. Tänk på att det är alltid bäst att tillaga mat vid låga temperaturer, eftersom det inte skapar transfettsyror eller andra giftiga ämnen, som akrylamid.

Ta dig en titt på den här artikeln: Ultrabearbetade livsmedel ökar cellulärt åldrande

3. Julrätter och desserter: italiensk panettone

Även om det är ett recept som ursprungligen kommer från Italien, är detta en vanlig rätt i många västerländska länder. Panettone är en mjuk kaka som kan innehålla russin eller chokladfyllning.

Den kan också ha nötter inuti, som pistagenötter. Dessa bidrar med hälsosamma fetter till ett recept som innehåller mycket smör och socker. Men det är trots allt en rätt rik på fett och socker, så av denna anledning rekommenderar vi inte att du äter detta bakverk regelbundet. Det är bättre att spara det för speciella tillfällen.

Det att äta mycket socker påverkar nämligen den metaboliska hälsan. Det kan öka insulinresistensen och främja uppkomsten av typ 2-diabetes, som är sammankopplat till andra kroniska och komplexa sjukdomar.

julrätter och desserter: nötter i en skål

Laga julrätter och desserter från andra länder

Det är ingen dålig idé att fräscha upp din meny och laga julrätter eller desserter från andra länder. Varför inte ge nya smaker till den här tiden på året? Dina vänner och familj kommer säkert att älska det!

Och även om du troligtvis äter för mycket vissa dagar under julen, kom bara ihåg att du inte ska etablera några dåliga vanor under denna högtid. Försök att behålla de rutiner du har skapat under hela året. Glöm inte heller att hålla uppe en någorlunda regelbunden träning.

Slutligen, njut av dina nära och kära så mycket som möjligt. Försök att dela erfarenheter med dem och använd gärna mat som ett sätt att socialisera och knyta an till varandra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Wilczek MM., Olszewski R., Krupienicz A., Trans fatty acids and cardiovascular disease: urgent need for legislation. Cardiology, 2017. 138 (4): 254-258.
  • Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016- 8 (5): 295.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andres P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.