Vad nötter bidrar med till din kost och hälsa

Att tillsätta nötter i din kosthållning kan ge dig otaliga fördelar som vi i denna artikel ska ta upp. Få reda på vilka de är!
Vad nötter bidrar med till din kost och hälsa
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Har du någonsin undrat över vad nötter bidrar med till din kost och din hälsa?

Världen är full av mattrender, och nötter håller på att bli mer och mer populära. De är ett utmärkt alternativ att tillsätta i rätter och ett bra val till mellanmålet.

Vi bryr oss alla om vår hälsa. I denna artikel vill vi lyfta fram vikten av att inkludera nötter i din kosthållning.

Jordnötter, pistagenötter, mandlar, cashewnötter, pinjenötter och hasselnötter…

Alla nötter bidrar med fördelar och förser kroppen med en stor mängd näringsämnen, samt är fördelaktiga för goda kroppsliga funktioner.

Låt oss ta en titt på några av dem.

Fördelarna och egenskaperna hos nötter

Nötter har många fördelar

Nötter är egentligen frön inuti ett hårt skal. Utan mänsklig inverkan innehåller de mindre än 50% vatten.

Nötter är så näringsmässigt kompletta att de kan förse kroppen med den nödvändiga dagliga energin.

De innehåller också antioxidanter, som är en viktig komponent som hjälper till att eliminera gifter och förebygga kardiovaskulära sjukdomar samt andra tillstånd som är kopplade till åldrande.

De nyttiga fetterna som finns i nötter kan tillsammans med kalium skydda blodkärlen.

Generellt sätt innehåller nötter många otroliga näringsämnen. Dessa är bland annat:

Tack vare deras näringsinnehåll rekommenderar vi att man äter nötter i deras naturliga tillstånd. Behandlade nötter förlorar många av sina goda egenskaper och blir i värsta fall onyttiga.

Detta på grund av mängden kolesterol, kalorier och fett som kommer från tillsatserna.

Nötter bidrar med att förbättra din kosthållning som helhet

För de som vill upprätthålla sin hälsa och gynna viktnedgång kan nötter vara en utmärkt vän. Nötter bidrar med så många fördelar för kroppen att alla borde äta dem regelbundet.

Nötter spelar en viktig roll för matsmältningssystemet och för immunsystemet. Dessutom innehåller de goda fetter och hjälper att kontrollera olika funktioner i kroppens organ.

Fördelar att äta nötter

Att äta nötter med måtta och att äta små portioner av dem mellan måltiderna ger dig alla fördelar som nötter bidrar med och din kropp kommer att tacka dig.

Mindre är alltid mer

Allting i stora mängder är skadligt och nötter är inget undantag. Bara för att de innehåller en hel del goda egenskaper betyder det inte att man ska äta dem utan kontroll.

Vi rekommenderar att du äter dem på förmiddagen och på eftermiddagen som ett mellanmål.

De rätta portionsmängderna är:

5 nötter att inkludera i din kosthållning

1. Jordnötter

Jordnötter innehåller folsyra och protein. De är bra för hjärtat tack vare deras innehåll av omega-6 fettsyror och fibrer.

Man kan äta dem råa eller i jordnötssmör så att man kan lägga det på bröd eller kex.

Jordnötter

30 gram jordnötssmör kan innehålla 10 gram protein, bidra med hälsosamma fetter, järn och kalcium, och därmed är det ett utmärkt tillägg till din frukost.

2. Valnötter

Valnötter är en av de bästa nötterna för hjärtats hälsa eftersom de innehåller höga halter omega-3-fettsyror.

Deras fleromättade fetter hjälper till att förbättra kardiovaskulär hälsa och de innehåller dessutom vitaminer, proteiner och fibrer.

Valnötter är bra för hälsan

Förutom det kan de också vara hjälpsamma vid viktnedgång eftersom deras antioxidativa egenskaper hjälper att minska känslan av hunger.

De hjälper också till att lindra förstoppning tack vare deras lösliga fibrer och näringsämnen.

3. Pumpafrön

Pumpafrön är väldigt fördelaktiga för hälsan. De har speciellt goda egenskaper för den kardiovaskulära hälsan. Dessutom innehåller de antioxidanter och är antiinflammatoriska.

Vidare reglerar de blodsockernivåerna och funktionen hos vissa organ, såsom bukspottskörteln, så de rekommenderas varmt för personer med diabetes.

 

Pumpafrön goda för hälsan

Pumpafrön är också perfekta för folk som lider av depression eftersom de innehåller L-tryptofan.

Kom dock ihåg att äta dem med måtta.

4. Hasselnötter

Hasselnötter är annorlunda från andra eftersom de innehåller en stor mängd E-vitamin. De innehåller även fibrer, kalcium, magnesium, järn och zink.

Hasselnötter innehåller också växtproteiner så som arginin som är bra för immunförsvaret och enzymfunktionerna.

Dessa nötter bidrar med energi, fibrer och mineralämnen som behövs för att förebygga problem med benhälsan, såsom skador och risk för frakturer.

Hasselnötter

5. Pinjenötter

Pinjenötter är rika på B-vitamin som hjälper med korrekt neuromuskulär funktion. Dessutom innehåller de E-vitamin och antioxidanter.

De är ideala för att bota stress och bekämpa sjukdomar som kommer naturligt med åldrandet.

nötter bidrar med B-vitamin

Dessa fem nötter är alla utmärkta källor för energi. Dessutom är de ett bra tillägg i kosten vid viktnedgångUnderskatta inte deras egenskaper när det kommer till näring.

Kom ihåg att viktnedgång beror på mer än bara kost. Att motionera, dricka runt åtta glas vatten per dag och hålla koll på vad du äter är nycklarna till att nå och bevara din idealvikt.

Hälsosamma nötter är ett värdefullt tillägg.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hall KD., Ayuketah A., Brychta R., Cai H., et al., Ultra processed diets cause excess calorie intake and weight gain: an inpatient randomized controlled trial of ad libitum food intake. Cell Metab, 2019. 30 (1): 67-77.
  • Jurado NI., Bulló M., Ferré MG., Ros E., et al., Cross sectional assessment of nut consumption and obesity, metabolic syndrome and other cardiometabolic risk factors: the PREDIMED study. PLoS One, 2013. ç
  • Dehghan M., Mente A., Zhang X., Swaminathan S., et al., Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study. Lancet, 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.