Fyra mandlar om dagen – hur din kropp gagnas

Visste du att fyra mandlar om dagen kan hjälpa dig att minska din kolhydratskonsumtion och därmed tappa vikt? Att lägga till dem i din kost stabiliserar din ämnesomsättning och hjälper dig att bränna fett.
Fyra mandlar om dagen – hur din kropp gagnas
Carlos Fabián Avila

Granskad och godkänd av läkare Carlos Fabián Avila.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 13 januari, 2023

Mandlar är extremt nyttiga, och att äta fyra mandlar om dagen kan ha fantastiska effekter på din kropp. Vi ska berätta om de olika fördelarna med att göra detta till en vana.

1. Mandlar sänker dina kolesterolnivåer

Sänk ditt kolesterol

Att äta fyra mandlar om dagen kan hjälpa dig att stabilisera kolesterolnivåerna. Du kanske inte tror det, men mandlar är på topp 5-listan över de mest effektiva livsmedlen för att sänka “dåligt” kolesterol, eller LDL.

  • Om du redan lider av högt kolesterol ska du äta 20-30 mandlar om dagen istället för fyra.
  • Utöver ett blodprov kan du även kontrollera dina kolesterolnivåer genom att titta efter vita prickar på det lägre ögonlocket, bensmärta såväl som tidiga grå hår.

2. Mandlar hjälper dig att förebygga hjärtsjukdom

Mandlar innehåller mycket antioxidanter, enkelomättade fettsyror såväl som magnesium och koppar. Tack vare dessa näringsämnen hjälper de dig att hålla hjärtat såväl som cirkulationssystemet i toppskick.

För att förebygga hjärtsjukdom och andra tillstånd bör du äta mandlarna med skalet på.

3. Din mikrobiota blir friskare

Stärk tarmfloran med mandel

Om du äter fyra mandlar om dagen kommer du få en mycket friskare mikrobiota (bakteriflora). Svårare än så är det inte.

Tack vare skalet på mandlarna kan våra kroppar ta in mer prebiotika. Våra kroppar behöver prebiotika för att hjälpa de goda bakterierna att växa och reproducera sig i tarmarna.

Mandlar är väl rekommenderade om du lider av dysbios (obalans i tarmarna), vilket du kommer märka av om du upplever spänd buk, magsmärta, oangenäm lukt i munnen och dålig matsmältning.

I dessa fall bör du öka din dagliga konsumtion till 30-35 mandlar.

4. De hjälper dig att hålla dig i form

Även om du kanske tror att nötter bara är rika på kalorier är sanningen att mandlar kan hjälpa dig att hålla dig i form. Enligt en vetenskaplig studie från 2003 som publicerades i tidskriften Nature får de som äter mandlar i sig mindre kolhydrater under dagen, vilket hjälper till att hålla kroppen i form.

Att äta mandlar kan även hjälpa dig att gå ned i vikt samt stabilisera ämnesomsättningen tack vare de vitaminer och mineraler som finns i dem.

5. Mandlar är fördelaktiga för huden

Mandlar gagnar huden

Mandlar är även bra för att ta hand om huden. Tack vare deras höga innehåll av mangan spelar de en viktig roll i kollagenproduktionen. För de som inte vet är kollagen ett protein som ansvarar för hudens allmänna tillstånd och elasticitet.

Mandlar är dessutom rika på vitamin E och kan hjälpa dig att motverka åldrande. Vidare är de en kraftfull antioxidant.

6. Få friskt hår med fyra mandlar om dagen

  • Mandlar är rika på vitamin B och E, vilka ger ditt hår den glans och styrka det behöver.
  • Tack vare sitt höga mineralinnehåll, inklusive magnesium och zink, främjar mandlar hårets tillväxt såväl som din skönhet och hälsa.

7. De hjälper hjärnan att fungera som den ska

Något så enkelt som att äta fyra mandlar om dagen regelbundet kan hjälpa dig att förbättra hjärnfunktionerna. Det är möjligt tack vare nötternas tokoferol och fettsyror, eftersom de förbättrar minnet.

Mandlar saktar dessutom ned åldrandeprocessen i hjärnan.

8. Fördelar för tänderna

Ta hand om tänderna

Mandlar är också fantastiska om du vill ta hand om tänderna. Deras höga innehåll av fosfat gör dem bra för att skydda och stärka både ben såväl som tänder.

För att åtnjuta dessa fördelar behöver du bara äta ett par mandlar några gånger i veckan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • MA. Wien, JM. Sabaté. Et Al. Almonds vs complex carbohydrates in a weight reduction program. International Journal of Obesity volume 27, pages1365–1372 (2003)
  • https://www.nature.com/articles/0802411

  • Kamil A., Chen CY. J Agric Food Chem. Antioxidants Research Laboratory, Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging , Tufts University, United States. (2012). Health benefits of almonds beyond cholesterol reduction.
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22296169

  • Burns AM. Et Al. Nutr Res. (2016). Diet quality improves for parents and children when almonds are incorporated into their daily diet: a randomized, crossover study.
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26773784


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.