Ultrabearbetade livsmedel ökar cellulärt åldrande

Det är viktigt att minska ditt intag av ultrabearbetade livsmedel för att minska deras bidrag av transfetter och toxiner. Läs mer i den här artikeln!
Ultrabearbetade livsmedel ökar cellulärt åldrande
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Enligt studier kan konsumtion av ultrabearbetade livsmedel öka cellulärt åldrande. Det knappa bidraget från mikronäringsämnen från dessa produkter och deras höga kaloritäthet hjälper till att främja oxidationsprocesser. Detta kan också leda till en ökad risk att utveckla sjukdomar på medellång och lång sikt.

En hälsosam kost måste vara baserad på färsk mat. Grönsaker innehåller till exempel stora mängder fytokemikalier som hjälper till att förhindra uppkomsten av fria radikaler. Dessa mikronäringsämnen kan också minska antalet skadade celler som uppstår över tid.

I den här artikeln ska vi berätta för dig varför du bör eliminera eller åtminstone minska mängden ultrabearbetade livsmedel i din kost.

Ultrabearbetade livsmedel innehåller transfettsyror

Din kropp behöver lipider (fetter). De deltar i ett antal fysiologiska reaktioner. De ansvarar bland annat för hormonell homeostas och för transport och lagring av fettlösliga vitaminer.

Det finns dock olika typer av lipider:

  • Enkelomättade och fleromättade fetter: Specialister anser att dessa är sunda och rekommenderar att vi äter dem.
  • Mättat fett: Det finns viss kontrovers kring mättat fett. Mer forskning krävs för att kunna säga mer exakt.
  • Transfett: Finns i ultrabearbetade livsmedel och är skadligt. Att äta denna typ av lipid regelbundet ökar inflammatoriska processer och cellulärt åldrande, vilket är något som lyfts fram i en artikel publiceradAdvances in Nutrition.
ultrabearbetade livsmedel: pommes frites
Transfett är kopplat till problem med inflammation och fetma. Av denna anledning rekommenderas att vi begränsar vårt intag så mycket som möjligt.

Ultrabearbetade livsmedel innehåller akrylamid

Förutom lipiderna som påverkar de inflammatoriska processerne innehåller ultrabearbetade livsmedel också andra ämnen som är farliga för din hälsa. Ett exempel på detta är akrylamid, en biprodukt erhållen genom att man utsätter stärkelse för höga temperaturer.

Detta ämne kan påskynda processen med cellskador och cellulärt åldrande. Regelbundet intag av akrylamid är förknippat med en ökad risk för utvecklingen av komplexa sjukdomar, såsom cancer, enligt denna artikel publicerad i International Journal of Cancer.

Av denna anledning är det rekommenderat att du minskar ditt intag av livsmedel som kan innehålla detta ämne. Både ultrabearbetade, stekta och panerade livsmedel kan innehålla detta toxin.

För att undvika att akrylamid bildas, rekommenderas att du förbereder stärkelserik mat vid låga temperaturer. För att minska deras teratogena aktivitet är det bäst att koka dem i vatten.

ultrabearbetade livsmedel: hamburgare

Vi tror att du kommer att gilla den här artikeln: Vet du verkligen vad hamburgare innehåller?

De har en hög energitäthet

Ultrabearbetade livsmedel är kända för att vara fulla av fett och socker. Detta ökar energitätheten samtidigt som de näringsämnen som vi behöver för god metabolisk hälsa är sämre.

Detta överdrivna intag av socker och transfetter kan också skada tarmfloran. Detta kan orsaka förändringar i mångfalden i mikrobiotan, ge upphov till problem i matsmältningssystemet och assimileringen av näringsämnen.

Av denna anledning är det bra att följa rekommendationerna att minska ditt intag av denna typ av mat. Du bör istället fokusera på att äta färsk mat som exempelvis fisk och grönsaker. Det är viktigt att du ser till att du får en hög tillförsel av antioxidanter genom kosten för att hjälpa kroppen att bekämpa åldrande.

Minska ditt intag av ultrabearbetade livsmedel

Som vi nämnde tidigare har ultrabearbetade livsmedel en hög kaloritäthet och ett lågt innehåll av viktiga mikronäringsämnen. De är rika på enkla sockerarter, något som är relaterat till dålig metabolisk hälsa.

De innehåller också transfetter som kan orsaka inflammation och främja cellulärt åldrande. Som om detta inte var tillräckligt kan de också innehålla avfallsprodukter som akrylamid. Dessa kemikalier främjar uppkomsten av cancer och ökar risken för att utveckla komplexa sjukdomar.

Av alla dessa skäl rekommenderar forskare att du minskar ditt intag av dessa livsmedel. Vi vet dock att det kan vara svårt att ta bort dem helt från kosten eftersom de är så vanligt förekommande att de ofta är en integrerad del av vår vardag. Som ett första steg kan du därför minska ditt intag så mycket som möjligt samtidigt som du ökar ditt intag av färska livsmedel.

Samtidigt är det viktigt att säkerställa ett rikligt intag av grönsaker som är rika på antioxidanter. Dessa hjälper kroppen att bekämpa bildandet av fria radikaler och cellulärt åldrande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Oteng AB., Kersten S., Mechanisms of action of trans fatty acids. Adv Nutr, 2020. 11 (3): 697-708.
  • Pelucchi C., Bosetti C., Galeone C., La Vecchia C., Dietary acrylamide and cancer risk: an updated meta analysis. Int J Cancer, 2015. 136 (12): 2912-22.
  • Rodríguez Hernández, C. (2018). ¿ Consumo de alimentos ultraprocesados?.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.