Vet du verkligen vad hamburgare innehåller?

Vet du verkligen vad hamburgare innehåller?

Senaste uppdateringen: 08 december, 2018

Det finns många myter kring råvarorna som används för att göra så kallad “snabbmat”. Det är därför olika undersökningar har gjorts för att ta reda på vad denna mat faktiskt är gjord av. Läs den här artikeln för att avtäcka mysteriet och ta reda på vad hamburgare från snabbmatsrestauranger verkligen innehåller.

Skräpmat, alltmer närvarande i våra matvanor

Skräpmat, även känd som snabbmat, har många negativa konsekvenser för din kropp. Lägg till det faktum att en stillasittande livsstil är vanlig i samhället så är det inte ologiskt att tro att något inte står rätt till med våra kost- och vardagsvanor. Dessutom är restaurangutbudet på många ställen inte det mest hälsosamma. Det är lättare att få tag i en hamburgare än en sallad i många länder.

Om du bara äter denna typ av mat ibland, på en fest eller för att du vill äta något annat en gång i månaden, är det inget problem. Vad som är desto värre är det faktum att många människor äter snabbmat mer än två gånger i veckan.

Hamburgare, som ett av exemplen på snabbmat, innehåller en stor mängd animaliskt protein, tillsatser, konserveringsmedel, färgämnen, smakförstärkare, socker, mättat fett, natrium samt en hel del kalorier. Dessutom ger den dig ytterst lite fibrer och vitaminer. Ingredienserna i snabbmat är beroendeframkallande. Det kan tyckas vara ett starkt ordval, men vår ständigt ökande konsumtion av snabbmat talar sitt tydliga språk. Det är därför som barn inte vill äta sina grönsaker eller annan mat som deras föräldrar serverar. Många vuxna vill ofta få lunchen serverad på nolltid, eller så orkar de inte tillaga middagen själva.

Om du ofta äter denna typ av mat ofta kan du få följande:

  • Förhöjda kolesterolnivåer
  • Skelettproblem (på grund av lågt kalciumintag)
  • Hjärt- och kärlsjukdomar
  • Allmän försämring av din hälsa inkluderande fetma, förstoppning, och hål i tänderna,
  • Tung och långsam matsmältning
  • Biokemiska förändringar i hjärnan (som om snabbmaten vore ett läkemedel).

Anledningar till att inte äta hamburgare från snabbmatsrestauranger

Om du vill äta hälsosammare och är en vän av miljö och ekologi har du fler anledningar att sluta äta snabbmat. Detta på grund av de kemiska gifterna som används vid framställningen av maten (och som orsakar cancer och kroniska sjukdomar). Samt konsekvenserna för klimatet som produktionen orsakar.

Hamburgare

I ett mål eller “meal” finns det otaliga tillsatser som är dåliga för din hälsa. Det är så många att vi i inte har plats att namnge de i denna artikel. Förekomsten av dessa är ett av skälen till att hamburgare skadar din kropp, tillsammans med kalorierna och fettet de innehåller.

Det började med ett matlagningsprogram med kocken Jamie Oliver som visade hur de använde “rosa slime” för att fylla chicken nuggets eller korv. Sedan hamnade uppmärksamheten på hamburgarna.

Snabbmatskedjor föder upp djur på onaturliga villkor. De kan inte röra på sig; bara äta och gå upp i vikt. Avlivningsmetoderna tenderar att vara långsamma och smärtsamma. Kycklingarna övergöds. Korna är placerade i små utrymmen och utfodras med majs eller soja för att de ska gå upp i vikt snabbare.

Hamburgare-med-pommes-frites

För att möta den stora efterfrågan på kött förstörs stora arealer skog och regnskog. Detta för att ge plats åt sojan som odlas för att utfodra djuren. Även förpackningarna till hamburgare och pommes frites kräver enorma mängder träråvara, vilket ökar skogsavverkningen ytterligare.

Avföringen från kor avger metangas, som starkt bidrar till den globala uppvärmningen. Och som om inte det inte vore nog är stora delar av förpackningsmaterialen inte biologiskt nedbrytbara och orsakar en stor mängd avfall.

Korna injiceras med en stor mängd antibiotika och hormoner. Samtidigt består hamburgare av nästan 50% vatten. De innehåller också senor, tungor, tandkött, trynen, ögonlock, svansar, tarmar och blod.

Vad sker bakom kulisserna på hamburgerkedjorna?

Människor som har arbetat i ledande positioner på hamburgerrestaurangerna kan berätta vad var och en av deras populäraste mål innehåller. Allt detta konstaterades av en studie utförd av den sociala plattformen Reddit, som fick många tidigare anställda att avslöja hemligheterna bakom skräpmaten.

De har till exempel avslöjat att utseendet på hamburgarna när de anländer till restaurangerna (råa) inte alls ser ut som kött. Det är därför de steker dem så mycket som möjligt och sedan tillsätter olika såser.

Skräpmat

Även om rengöringsreglerna är mycket stränga i restaurangen använder de anställda samma olja för att fritera allt på grund av brist på tid och för att snabba upp orderhanteringen.

Enligt ett officiellt uttalande från världens populäraste hamburgerkedja hävdas att de inte tillsätter några konserveringsmedel; dock innehåller de en hel del andra ämnen som få av oss är bekanta med (trikloretan, dieldrin, etylbensen, mm.). Det är anledningen till att hamburgare står sig så länge.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.