6 vetenskapligt bevisade hälsofördelar med papaya

Papaya är en tropisk frukt som har massor av näringsämnen och antioxidanter. I den här artikeln berättar vi om några vetenskapligt bevisade hälsofördelar med att äta papaya.
6 vetenskapligt bevisade hälsofördelar med papaya
Eliana Delgado Villanueva

Skriven och verifierad av nutritionist Eliana Delgado Villanueva.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Papaya är en kraftfull frukt med otaliga hälsofördelar. Studier har visat effekterna av papayans näringsämnen och antioxidanter i processer som cancer, inflammation och åldrande. I den här artikeln berättar vi om de sex bästa fördelarna med papaya enligt forskning.

Hälsofördelar med papaya: övergripande egenskaper

Kvinna håller upp en halvad papaya.

C-vitamin är en av de viktigaste hälsofördelarna med papaya. En portion papaya ger fantastiska 144% av det rekommenderade dagliga intaget C-vitamin. Denna vitamin är en underbar stimulant för immunsystemet, liksom en antioxidant som bekämpar fria radikaler.

Andra vitaminer som finns i papaya är vitamin A (31% av det rekommenderade dagliga intaget) som är nödvändigt för frisk hud, slemhinnor och synen. Dessutom är det särskilt effektivt för att bekämpa åldersrelaterad makuladegeneration.

Papaya tillhandahåller 13% av det rekommenderade dagliga intaget av folat och även goda mängder fiber och kalium. Dessa är viktiga komponenter i både cellerna och kroppen och hjälper till att kontrollera pulsen och blodtrycket. Dessutom innehåller papaya 212 aminosyror och flera enzymer, bland annat papain. Detta enzym har en antiinflammatorisk effekt i magen, vilket förbättrar matsmältning och obehagskänslor i magen.

Näringsegenskaper och hälsofördelar

 • 2 dl papaya innehåller bara 55 kalorier.
 • Papaya innehåller B-vitaminer (B1, B2 och B3), massor av C-vitamin, samt A-vitamin och D-vitamin.
 • Den innehåller också mycket fiber.
 • Dessutom innehåller papaya viktiga mineraler som natrium, kalium, kalcium, magnesium, järn och zink.

8 hälsofördelar med papaya

Papayasmoothie upphälld i två glas.

1. Förbättrar ditt immunsystem

Papaya har en mycket hög koncentration av C-vitamin. C-vitamin i livsmedel förbättrar immunförsvarets funktion, reducerar oxidativ stress och minskar även inflammation. Forskning har förknippat livsmedel som innehåller stora mängder C-vitamin med en lägre risk för cancer.

Dessutom visar vissa studier att lykopen i papaya har cancerförebyggande effekter. De kan faktiskt hjälpa till att förebygga flera typer av cancer och bromsa tumörernas tillväxt.

2. En kraftfull naturlig antioxidant

Oxidativa skador är en riskfaktor för sjukdomar som cancer, hjärtsjukdomar och åldrande. Papaya är emellertid också rika på olika antioxidantmedel. Dessa naturliga ämnen fungerar som antioxidanter. Dessutom är de en bra källa till provitamin A, eller betakaroten.

3. Hälsofördelar med papaya: Reducerar inflammation

Inflammation är en naturlig mekanism som din kropp använder för att skydda dig mot infektioner orsakade av bakterier, virus eller andra patogener. I allmänhet har alla livsmedel som är rika på antioxidanter antiinflammatoriska egenskaper.

Papaya kan i grund och botten hjälpa till att reducera inflammation i kroppen.

4. Minskar risken för hjärtsjukdomar

Vissa studier tyder på att lykopen minskar oxidativ stress eftersom det bekämpar fria radikaler. I själva verket bidrar detta också till att sänka risken för hjärtsjukdomar.

Dessutom fungerar vitamin C i papaya också som en antioxidant. Därför kan papaya minska sannolikheten för att du utvecklar hjärt- och kroniska sjukdomar.

Kvinna använder papaya mot åldrande.

5. Minskar tecken på åldrande

Åldrande är en naturlig process som utvecklar sig över tid, men det går fortare med oxidation. Mat som är rik på antioxidanter, som papaya, kan minska tidiga tecken på åldrande. Till exempel kan antioxidanter minimera rynkor och slapp hud genom att bekämpa oxidativ stress.

Dessutom visar studier att både vitamin C och lykopen förbättrar hudens utseende och minskar tidiga tecken på åldrande. Att applicera papaya på din hud kan också hjälpa till att läka vissa hudsår och problem.

6. Hälsofördelar med papaya: Hjälper matsmältning

Papaya kan hjälpa till med matsmältning.

Det finns forskning som visar att papaya kan förhindra matsmältningsproblem. I en studie på papaya fann forskare att frukten förbättrade symtom som svullnad och gaser tack vare ämnet papain.

Det beror på att detta ämne, som förekommer naturligt i papaya, hjälper till att främja matsmältningen.

Kontraindikationer

Trots alla fördelar rekommenderar vi inte att du äter papaya om du:

 • ofta har matsmältningsproblem
 • lider av diarré
 • behandlas med diuretika
 • lider av njursten

Sammantaget är papaya ett bra och mycket läckert sätt att bekämpa sjukdomar som cancer eller hjärtsjukdomar. Lägg till denna frukt i din kost hur du vill: du kan äta den färsk och naturlig, dricka den i juice eller smoothies eller även lägga till den i sallad.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.
 • Liu H., Hu M., Wang Q., Cheng L., Zhang Z., Role of papain like cysteine proteases in plan developmetn. Front Plant Sci, 2018.
 • Ning Jiang L., Bin Liu Y., Hui Li B., Lycopene exerts anti inflammatory effect to inhibit prostate cancer progression. Asian J Androl, 2018. 21 (1): 80-85.
 • Cheng HM., Koutsidis G., Lodge JK., Ashor A., et al., Tomate and lycopene supplementation and cardiovascular risk factors: a systematic review and meta analysis. Atherosclerosis, 2017. 257: 100-108.
 • Muss C., Mosgoeller W., Endler T., Papaya preparation (Caricol) in digestive disordeers. Biogenic Amines, 2012.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.