De 5 bästa frukterna för att rensa grovtarmen

Äpplen är lindrande och antiinflammatoriska. Trots att det kan verka motsägelsefullt kan de förbättra både förstoppning och diarré. De främjar även elimineringen av gifter.
De 5 bästa frukterna för att rensa grovtarmen
Elisa Morales Lupayante

Skriven och verifierad av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Många sjukdomar kan spåras till problem i matsmältningssystemet; speciellt en giftangripen grovtarm. Om din tarmflora är kontaminerad av patogener eller jäst, osmält mat eller en ansamling av avföring kan det leda till väldigt allvarliga hälsoproblem. Därför är det viktigt att rensa grovtarmen regelbundet.

Orena tarmar och en grovtarm fylld med gifter resulterar nästan alltid i ett försvagat immunförsvar, vilket i sin tur leder till infektioner och inflammationer som sprider sig bortom tarmarna och påverkar andningssystemet; de kan till och med orsaka allergier.

Du må kunna hitta många produkter som kan rensa grovtarmen på apoteket eller i hälsokostbutiker, men ett enkelt sätt att uppnå samma mål är genom att ha koll på vad du äter varje dag. Se bara till att få i dig gott om vätskor och fibrer samtidigt som du begränsar din fettkonsumtion.

Idag vill vi berätta för dig vilka de bästa frukterna är för att rensa grovtarmen. De är ett gott, effektivt och ekonomiskt sätt att ta hand om ditt matsmältningssystem.

De bästa frukterna för att rensa grovtarmen

Det finns flera fördelar med att använda frukt för att rensa grovtarmen. Om möjligt bör du alltid välja ekologisk frukt som odlats utan skadliga bekämpningsmedel.

Kom ihåg att frukter alltid är mer fördelaktiga i sitt naturliga stadie. Med andra ord är de bäst hela och inte bearbetade till sylt eller juicer som säljs i matbutikerna. De är bättre när du äter dem hela och med skalet på, som äpplen.

1. Äpplen

Grönt äpple

Gröna äpplen, röda äpplen… vilka du än föredrar. Tveka inte att börja din morgon med ett äpple med skalet på. Du kanske har tvivel om du lider av irritabel tarm och är van vid dagar av förstoppning och perioder av diarré.

Hur kan äpplen hjälpa till?

 • Ett äpple är bra mot förstoppning.
 • Ugnsbakade äpplen är bra mot diarré eftersom cellulosan mjukas upp under tillagningen och ger mer konsistens till avföringen.
 • Äpplen är lindrande, antiinflammatoriska och höga på fiber, speciellt om du äter skalet, som är rikt på pektin och antioxidanter.
 • Denna mycket medicinala frukt är rensande och hjälper till att eliminera samt spola ut gifter från tarmarna – speciellt grovtarmen.

2. Papaya

Papaya har några av de mest potenta antiinflammatoriska egenskaperna som finns. Tack vare en näst intill magisk komponent vid namn papain kan du smälta maten bättre, bli kvitt diarré och förstoppning samt få en friskare grovtarm.

Ett av de bästa sätten att äta papaya är genom att skära den på hälften och sedan i bitar, för att därefter blanda den med naturell yoghurt. Den förstärker din tarmflora och rensar tarmarna. Och den är jättegod som dessert!

3. Bananer

banan är bra för matsmältningen

Att äta en banan om dagen ger dig många fördelar, men kom ihåg att undvika den på kvällen. Det är bäst att äta den på morgonen för bättre matsmältning.

 • Bananer innehåller naturliga antacider som hindrar avföring och gifter från att fästa sig vid tarmarna.
 • Bananer är rika på kalium – ett viktigt mineral för tarmarna och matsmältningssystemet. Tack vare dess kalium förbättrar bananer matsmältningen och minskar smärta samt inflammation som associeras med diarré och andra problem.
 • De är rika på lösliga fibrer, som är enklare för grovtarmen att bearbeta än olösliga fibrer. Kom dock ihåg att bananer innehåller socker, så du bör endast konsumera en banan om dagen.

4. Vattenmelon

Som du kanske redan vet är vattenmelon rik på vatten och mineraler som kalium – två substanser som är perfekta för att rensa grovtarmen och hålla den frisk. Vattenmelon är utmärkt för de som lider av irritabel tarm eftersom den agerar som en lindrande tonic för att minska inflammation och hålla dig hydrerad.

Njut av denna frukt så ofta du kan.

5. Hallon

Färska hallon

Trots att hallon inte kan hittas året runt är de en av de mest fördelaktiga frukterna för grovtarmen. Detta eftersom:

 • De är rika på antioxidanter som minskar inflammation i slemhinnan samt nivåerna av skadliga bakterier i tarmarna.
 • Hallon innehåller pektin, precis som äpplen, vilket stimulerar tarmrörelser och hindrar gifter från att fästa sig vid väggarna i tarmarna och grovtarmen.

Ät dem så ofta du kan. De är goda och verkligen medicinska.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • SOARES, Marcia et al. Avaliação da atividade antioxidante e identificação dos ácidos fenólicos presentes no bagaço de maçã cv. Gala. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 28, n. 3, p. 727-732, 2008.
 • DA SILVA OLIVEIRA, Daniela et al. Vitamina C, carotenoides, fenólicos totais e atividade antioxidante de goiaba, manga e mamão procedentes da Ceasa do Estado de Minas Gerais. Acta Scientiarum. Health Sciences, v. 33, n. 1, 2011.
 • DUARTE-ALMEIDA, Joaquim Maurício et al. Avaliação da atividade antioxidante utilizando sistema β-caroteno/ácido linoléico e método de seqüestro de radicais DPPH. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 26, n. 2, p. 446-452, 2006.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.