Fördelar med att äta papaya och papayafrön

Papayans antioxidanter och vitaminer hjälper kroppen att bibehålla ett hälsosamt immunförsvar. Utöver det hjälper det höga fiberinnehållet till att främja god matsmältning och minskar det dåliga kolesterolet.
Fördelar med att äta papaya och papayafrön

Senaste uppdateringen: 25 december, 2018

I vissa tropiska länder växer det papayaträd överallt. Papaya är väldigt enkel att odla och frukten är fantastisk. När vi nu också börjat få ta del av denna tropiska frukt, har vi kommit fram till att det finns en hel del fördelar med att äta papaya.

Papaya tillhandahåller ett kraftfullt försvar mot cancer och har naturligt läkande egenskaper. Fram tills nyligen ansåg folk att papaya inte var mer än en utsökt frukt, men på senare tid har man kommit underfund med att den även har många andra fördelar.

Fördelar med att äta papaya

Papaya innehåller ett enzym vid namn papain. Detta är väldigt likt pankreasenzymet som främjar smältning av proteiner. Proteinsmältande enzymer (även kallade proteolytiska enzymer) kan även lösa upp proteinlagret som bildas runt cancerceller. Det hjälper immunförsvaret att lättare förstöra dem.

Ett annat enzym som hittas i papaya är chymopapain. Tillsammans hjälper dessa två enzymer kroppen att bättre absorbera protein. Proteolytiska enzymer kan bryta ner försvarssköldarna hos virus, tumörer, allergener, jästsvampar och diverse former av svamp. När sköldarna är förstörda är det enklare för kroppen att läka.

Papain hjälper även till att minska inflammation, läker brännskador och minskar ärrbildning på huden. Papaya snabbar faktiskt på den naturliga läkeprocessen.

Karotenoider som skyddar mot fria radikaler

Det finns många fördelar med att äta papaya

Papayans orangea färg kommer från närvaron av karotenoider, som betakaroten och lykopen. Dessa är kraftfulla antioxidanter som hjälper till att bekämpa cancer.

Lykopen kan minska risken för prostatacancer. Det hjälper till att förstöra cancerceller, ökar den antimetastatiska aktiviteten och stärker skyddande enzymer.

I en studie som genomfördes av forskare i Kina fann man att konsumtion av livsmedel som är rika på lykopen samt grönt te hjälper till att skydda mot prostatacancer.

Isotiocyanat förhindrar bildning av cancerceller

Isotiocyanat är ytterligare en beståndsdel i papaya, och även den har visat sig sakta ner bildandet och utvecklingen av cancerceller.

I djurstudier visade det sig att isotiocyanater hjälper till att skydda mot cancer i brösten, lungorna, grovtarmen, bukspottkörteln, prostatan och även leukemi.

Andra fördelar med att äta papaya

Papayafrön har antibakteriella egenskaper

  • Det finns många fördelar med att äta papaya. Den är rik på näringsämnen, antioxidanter, karotener, vitamin C, E och A samt flavonoider. Den innehåller även B-vitaminer och pantotensyra såväl som mineraler, inklusive kalium och magnesium. Alla dessa komponenter främjar kardiovaskulär hälsa och hjälper till att skydda mot cancer. De hjälper även till att bibehålla ett hälsosamt immunförsvar, förebygger öroninfektioner och bekämpar förkylningar och influensa.
  • Papaya är rik på fibrer, vilket kan minska nivåerna av dåligt kolesterol. Fibrer binder även cancerorsakande gifter i grovtarmen och hjälper till att ta bort dem från kroppen samtidigt som matsmältningen förbättras.

Användningar för papayafrön

Papayafrön kan vara ännu mer hälsosamma än frukten. De har dock en kryddig och väldigt bitter smak som kan göra det svårt att äta dem. Trots detta har de viktiga medicinska egenskaper, bland annat:

  • Antibakteriella egenskaper som gör dem effektiva mot E. coli, salmonella och stafylokocker.
  • De kan skydda mot njursvikt som orsakas av gifter.
  • De främjar borttagningen av tarmparasiter.
  • De hjälper till att avgifta levern.

Papaya är en frukt som är värd att börja äta regelbundet. Du bör åtminstone äta lite varje vecka. Tack vare dess unika smak kan den läggas till i många recept och rätter, som soppor, sallader, yoghurt och chili. Missa inte chansen att ta del av dess fantastiska hälsoegenskaper.

Detta kanske intresserar dig
13 användningar och fördelar med papayablad
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
13 användningar och fördelar med papayablad

Papayablad är väldigt fördelaktiga för hälsan. Lär dig varför och hur du använder dem för att bekämpa olika hälsoproblem i den här artikeln!  • Milind, P., & Gurditta, G. (2011). Basketful benefits of Papaya. International research journal of pharmacy2(7), 6-12.
  • Sancho, L. E. G. G., Yahia, E. M., & González-Aguilar, G. A. (2011). Identification and quantification of phenols, carotenoids, and vitamin C from papaya (Carica papaya L., cv. Maradol) fruit determined by HPLC-DAD-MS/MS-ESI. Food Research International44(5), 1284-1291.