Fördelar med att äta papaya och dess frön

februari 10, 2016
Papayas antioxidanter och vitaminer hjälper till att bibehålla ett hälsosamt immunförsvar. Utöver det hjälper det höga fiberinnehållet till att främja god matsmältning och minskar det dåliga kolesterolet.

I vissa tropiska länder hittar du papayaträd överallt. De är väldigt enkla att odla och producerar en fantastisk frukt.

Papaya tillhandahåller ett kraftfullt försvar mot cancer och har naturligt läkande egenskaper. Fram tills nyligen ansåg folk att papaya inte var mer än en utsökt frukt, men på senare tid har man kommit underfund med att den även har många andra fördelar.

Hälsofördelarna med att äta papaya

Papaya innehåller ett enzym vid namn papain. Detta är väldigt likt pankreasenzymet som främjar smältning av proteiner. Proteinsmältande enzymer (även kallade proteolytiska enzymer) kan även lösa upp proteinlagret som bildas runt cancerceller. Det hjälper immunförsvaret att lättare förstöra dem.

Ett annat enzym som hittas i papaya är chymopapain. Tillsammans hjälper dessa två enzymer kroppen att bättre absorbera protein. Proteolytiska enzymer kan bryta ner försvarssköldarna hos virus, tumörer, allergener, jästsvampar och diverse former av svamp. När sköldarna är förstörda är det enklare för kroppen att läka.

Papain hjälper även till att minska inflammation, läker brännskador och minskar ärrbildning på huden. Papaya snabbar faktiskt på den naturliga läkeprocessen.

Karotenoider som skyddar mot fria radikaler

Papaya

Papayans orangea färg kommer från närvaron av karotenoider, inklusive betakaroten och lykopen. Dessa är kraftfulla antioxidanter som hjälper till att bekämpa cancer.

Lykopen kan minska risken för prostatacancer. Det hjälper till att förstöra cancerceller, ökar den antimetastatiska aktiviteten och stärker skyddande enzymer.

I en studie som genomfördes av forskare i Kina fann man att konsumtion av livsmedel som är rika på lykopen samt grönt te hjälper till att skydda mot prostatacancer.

Isotiocyanat för att förhindra bildning av cancerceller

Isotiocyanat är ytterligare en beståndsdel i papaya, och även den har visat sig sakta ner bildningen och utvecklingen av cancerceller.

I djurstudier visade det sig att isotiocyanater hjälper till att skydda mot cancer i brösten, lungorna, grovtarmen, bukspottkörteln, prostatan så väl som leukemi.

Andra fördelar med att äta papaya

papayasmoothie

  • Papaya är rik på näringsämnen, antioxidanter, karotener, vitamin C, E och A samt flavonoider. Den innehåller även B-vitaminer och pantotensyra såväl som mineraler, inklusive kalium och magnesium. Alla dessa komponenter främjar kardiovaskulär hälsa och hjälper till att skydda mot cancer. De hjälper även till att bibehålla ett hälsosamt immunförsvar, förebygger öroninfektioner och bekämpar förkylningar och influensa.
  • Papaya är rik på fibrer, vilket kan minska nivåerna av dåligt kolesterol. Fibrer binder även cancerorsakande gifter i grovtarmen och hjälper till att ta bort dem från kroppen samtidigt som matsmältningen förbättras.

Användningar för papayafrön

Papayafrön kan vara ännu bättre för dig än frukten. De har dock en kryddig och väldigt bitter smak som kan göra det svårt att äta dem. Oavsett detta har de viktiga medicinska egenskaper, inklusive:

  • Antibakteriella egenskaper som gör dem effektiva mot E. coli, salmonella och stafylokocker.
  • De kan skydda mot njursvikt som orsakas av gifter.
  • De främjar borttagningen av tarmparasiter.
  • De hjälper till att avgifta levern.

Papaya är en frukt som är värd att lägga till i din dagliga diet. Du bör åtminstone äta lite varje vecka. Tack vare dess unika smak kan den läggas till i många recept och rätter, inklusive soppor, sallader, yoghurt och chili. Missa inte chansen att ta del av dess fantastiska hälsoegenskaper.

MER FÖR DIG