Enkel huskur för behandling av irritabel tarm

Förutom att se över din diet bör du också minska stress, ångest och alla typer av negativa känslor, vilket också kan irritera dina tarmar.
Enkel huskur för behandling av irritabel tarm
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Lider du ofta av irritabel tarm? Läkarna vet ännu inte hur man skall definiera exakt vilka orsakerna är, men denna sjukdom, som är så vanligt förekommande, kan behandlas och lindras.

Vi vet att det är en återkommande sjukdom, som oftast drabbar kvinnor och som ibland kan relateras till stress. Det finns tillfällen när vi drabbas av förstoppning och sedan diarré… så vilken typ av medicinering är lämpligast? Självfallet måste vi alltid följa medicinska rekommendationer. Men det är också bra att inkludera naturliga huskurer för att komplettera dessa. Vi rekommenderar följande:

Naturlig behandling av irritabel tarm: Aloe vera juice med mynta

1. Vilka ingredienser behöver jag?

Först vill vi klargöra en viktig detalj. Självmedicinera aldrig, och bortse aldrig från de rekommendationer som specialister ger dig. Tänk också på att kontinuerlig användning av många läkemedel ger långsiktiga konsekvenser, till exempel problem för levern, njurar

Lösningen? Ta bara de nödvändiga läkemedlen och komplettera dem med dagliga naturliga strategier.

Vi inbjuder dig att börja behandlingen med denna huskur:

 • Två stora matskedar aloe vera-gel (40 gram)
 • 15 gram pepparmyntablad (alternativt kan du använda myntaolja)

2. Hur hjälper dessa ingredienser mig att behandla irritabel tarm?

kvinna med ont i magen
 • Aloe vera: Genom att konsumera aloe vera 10 dagar i sträck lindrar du inflammation och irritation i tjocktarmen. Det är ett av få livsmedel som inte omvandlas till gas när det når tarmen. Istället aktiverar Aloe dess antiinflammatoriska och läkande egenskaper. Det mjukar upp. Det stoppar sammandragningar som orsakas av smärta. Det reglerar tarmrörelserna, samt förebygger både förstoppning och diarré. Tack vare aloe vera underlättas tjocktarmens upptag av näringsämnen. Vi kan inte heller bortse från det faktum att det eliminerar skadliga bakterier, som alltid riskerar att göra oss sjuka.
 • Pepparmynta: Fördelarna med mynta och anledningarna till att det är en lämplig behandling för irritabel tarm publicerades i British Medical Journal. Mentol är det som hjälper oss att till exempel minska muskelsammandragningar genom att slappna av väggarna i tarmen. Du lindrar smärta, kramper, förstoppning och diarré på detta sätt. Slutsatsen var tydlig: pepparmynta sticker ut som den mest effektiva behandlingen för symtom på irritabel tarm.

Så som du ser – genom att använda aloe vera lindrar du inflammation i tarmen, medan användningen av mynta lindrar obehag och smärta.

3. Hur bereder jag min behandling med aloe vera och pepparmynta?

Infusionste med mynta och sallad
 • Drick två glas om dagen. Ett på morgonen på fastande mage och ett efter middagen. Den är inte alltför komplicerad att bereda. Värm först upp två glas vatten. När det börjar koka tillsätter du 40 gram aloe vera-gel.
 • Blanda väl och tillsätt pepparmyntablad. Alternativt kan du använda pepparmyntsolja om du så föredrar. Tillsätt detta medan blandningen är varm, men inte kokande. Men om du ​​använder myntablad gör du det i form av en infusion.
 • Efter att du blandat dessa ingredienser och de gett det de ska till vattnet stänger du därefter av värmen och låter drycken svalna.
 • Drick den alltid medan den är varm, vid rumstemperatur. Ett glas på fastande mage och ett annat efter middagen 10 dagar i rad. Det är perfekt om du också upprepar denna behandling varje månad. På detta sätt rengör du tjocktarmen och stärker hela matsmältningssystemet. Det är helt enkelt en underbar medicinsk tonic.

Andra rekommendationer för behandling av irritabel tarm

rödbetsjuice
 • Undvik mejeriprodukter, fet mat och kryddor. Undvik också kolsyrade drycker och kaffe.
 • Ät mindre kvantiteter vid olika tidpunkter under dagen. Det är till exempel bättre att äta lite vid 6 olika tillfällen än att äta ett fåtal stora måltider.
 • Öka ditt intag av fiber och grönsaker.
 • Tillsätt papaya i dina sallader.
 • Katrinplommonjuice är mycket medicinsk, och det är även havregrynsgröt med äpple.
 • Linfrön lämpar sig också bra för behandling av irritabel tarm.
 • Kamomill- eller kanelte på eftermiddagen hjälper dig också att må bättre.
 • Drick rödbets- och morotsjuice. Förutom att vara näringsrikt avgiftar och skyddar det också tjocktarmen. Det är till exempel perfekt att dricka till middagen.
 • Undvik eller lindra dina stressande situationer så långt det är möjligt. Negativa känslor, ångest eller oro kan fungera som utlösande faktorer vid irritabel tarm.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.