8 saker du bör veta om tjocktarmen

Undvik aggressiva dieter som påstås kunna rensa din tjocktarm. För att bibehålla en hälsosam tarm bör du istället äta en nyttig kost med låg fetthalt och mycket fibrer.

Tjocktarmen är den sista delen av vårt matsmältningssystem. Dess viktigaste funktioner är att ta upp vatten, lagra avfallsprodukter, upprätthålla vätskebalansen i kroppen samt absorbera några viktiga vitaminer, som vitamin K. Att ta hand om din tjocktarm är därför mycket viktigt för din hälsa. Här kommer vi att gå igenom 8 saker du behöver veta om tjocktarmen.

1. Var försiktig med irritabel tarm

Irritabel tarm (IBS) är ett vanligt tillstånd, särskilt bland kvinnor, vilket kännetecknas av diarré, uppblåsthet och förstoppning. Dessa symtom kan bestå i flera månader. Därför är det mycket viktigt att konsultera en läkare vid de första tecken.

2. En störning i tjocktarmen kan leda till diarré…

När vår tjocktarm inte fungerar som den ska kan den inte absorbera näringsämnen och vätskor som vi får i oss, vilket leder till diarré. För att främja funktionen hos tjocktarmsväggen föreslår vi att du äter ris, äppelmos, bananer och rostat bröd.

3. …Och även till förstoppning

Förstoppning
Störningar i tjocktarmen kan också orsaka förstoppning. I allmänhet brukar detta bero på låg tarmaktivitet under flera dagars följd, men inte alltid. Det är mycket viktigt att äta tillräckligt med fibrer samt dricka rikligt med vatten om du lider av förstoppning.

4. Var uppmärksam på hemorrojder

Hemorrojder är ett annat tillstånd som kan drabba vår tjocktarm. Det är en inflammation i vener och artärer i ändtarmen eller närliggande områden. Även om tillståndet är lite pinsamt är det mycket viktigt att ta det på allvar. Det är bäst att konsultera en läkare samt äta en kost rik på fibrer.

5. Se upp med tjocktarmscancer

Tjocktarmscancer är en av de vanligaste sjukdomarna i flera länder. Precis som alla andra former av cancer kännetecknas den av förekomsten av maligna celler. Eftersom tjocktarmen rymmer både avfall och olika typer av bakterier är det mycket lätt för cancer att utvecklas här. Samtidigt är det lätt att upptäcka denna sjukdom. Det första läkaren gör är att utreda om du har blod i avföringen genom ett smärtfritt avföringsprov. Detta hjälper oss att avfärda denna sjukdom som orsaken till obehagen.

6. Låt dig inte luras av populära behandlingsformer

Fibrer
Under de senaste åren har det blivit på modet att genomgå speciella tarmbehandlingar såväl som tarmsköljningar. Men man måste vara mycket försiktig med detta. Dessa behandlingar brukar inte fungera, och de är också mycket aggressiva mot dina organ. Det bästa är att rensa våra tjocktarmar naturligt genom att äta livsmedel som innehåller mycket fiber.

7. Hur ser vår tjocktarm ut?

Tjocktarmen är cirka 1,5 meter lång och cirka 6,5 ​​cm i diameter. Den sträcker sig från den mellersta delen av vår buk till ändtarmen. Dess egenskaper och även en del av de funktioner den utför kan variera från en art till en annan, men hos de flesta ryggradsdjur är dessa mer eller mindre desamma.

8. Ät nyttiga livsmedel

För att åtnjuta god hälsa i allmänhet och hålla vår tjocktarm vid utmärkt hälsa är det mycket viktigt att äta en kost som är tillräckligt fiberrik och som har en låg fetthalt. På så sätt kommer vi att kunna säkerställa att tjocktarmen utför sina grundläggande uppgifter på bästa möjliga sätt.

MER FÖR DIG