8 saker du bör veta om tjocktarmen

Undvik aggressiva dieter som påstås kunna rensa din tjocktarm. För att bibehålla en hälsosam tarm bör du istället äta en nyttig kost med låg fetthalt och mycket fibrer.
8 saker du bör veta om tjocktarmen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Tjocktarmen är den slutliga delen av matsmältningssystemet. Dess viktigaste funktioner är att absorbera vatten, lagra avfall, upprätthålla kroppens vätskebalans samt absorbera en del viktiga vitaminer, som K-vitamin. Det är därför mycket viktigt att ta hand om tjocktarmen. Vi ska gå igenom 8 viktiga saker du behöver veta om tjocktarmen.

1. Var försiktig med irritabel tarm

Irritabel tarm (IBS) är ett vanligt tillstånd, särskilt bland kvinnor, vilket kännetecknas av diarré, uppblåsthet och förstoppning. Dessa symtom kan sitta i flera månader. Därför är det mycket viktigt att man tar kontakt med en läkare vid första tecken på dessa besvär.

2. En störning i tjocktarmen kan leda till diarré…

När tjocktarmen inte fungerar som den ska klarar den inte av att absorbera näringsämnen och vätskor i kroppen, vilket kan leda till diarré. För att förbättra funktionen hos tjocktarmsväggen är det bra att äta ris, äppelmos, bananer och rostat bröd.

3. … och även till förstoppning

Förstoppning är ett symptom på att tjocktarmen inte mår bra

Störningar i tjocktarmen kan också orsaka förstoppning. Generellt beror detta på låg tarmaktivitet under flera dagar i följd, men detta är inte alltid orsaken. Det är mycket viktigt att du äter ordentligt med fibrer samt dricker rikligt med vatten om du lider av förstoppning.

4. Var uppmärksam på hemorrojder

Hemorrojder är ett annat tillstånd som kan drabba tjocktarmen. Det är en inflammation i vener och artärer i ändtarmen eller kringliggande områden. Även om detta är ett lite pinsamt tillstånd, är det mycket viktigt att man tar det på allvar. Det bästa är att man tar kontakt med en läkare vid dessa besvär, samt att man ser till att äta fiberrika livsmedel.

5. Se upp med tjocktarmscancer

Tjocktarmscancer är en av de vanligaste sjukdomarna i många länder. Precis som alla andra former av cancer kännetecknas den av förekomsten av maligna celler. Eftersom tjocktarmen rymmer både avfall och olika typer av bakterier är det mycket lätt för cancer att utvecklas här. Samtidigt är det lätt att undersöka för denna sjukdom. Det första läkaren gör är att utreda om du har blod i avföringen genom ett smärtfritt avföringsprov. Detta prov är en bra hjälp för att kunna avfärda denna sjukdom som orsaken till obehagen.

6. Låt dig inte luras av populära behandlingsformer

Fibrer

Under de senaste åren har det blivit på modet att utföra vissa typer av tarmbehandlingar och tarmsköljningar. Men man måste vara mycket försiktig med detta. Dessa behandlingar brukar ofta inte fungera, och de är också mycket aggressiva mot dina organ. Det bästa är att låta tjocktarmen rensas naturligt genom att man äter livsmedel som innehåller mycket fiber.

7. Hur ser tjocktarmen ut?

Tjocktarmen är cirka 1,5 meter lång och cirka 6,5 ​​cm i diameter. Den sträcker sig från den mellersta delen av buken till ändtarmen. Dess egenskaper och även en del av de funktioner den utför kan variera från en art till en annan, men hos de flesta ryggradsdjur är dessa mer eller mindre desamma.

8. Ät nyttiga livsmedel

För att åtnjuta god hälsa i allmänhet och hålla tjocktarmen vid så god hälsa som möjligt är det mycket viktigt att äta en kost som är hög i fiber och låg i fett. På så sätt kan man säkerställa att tjocktarmen klarar av att utföra sina grundläggande uppgifter på bästa möjliga sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.