Minska rynkor: 8 steg du kan ta för att vara proaktiv

Att få tillräckligt med vila är nyckeln till att hålla sig ung. Att sova sju till nio timmar om dagen utan störningar bidrar till friskare hud.
Minska rynkor: 8 steg du kan ta för att vara proaktiv
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Åren går vare sig vi vill eller inte, och vid någon punkt måste vi acceptera vår ålder och tecknen på nästa stadie i livet. Rynkor är en del av kroppens naturliga åldringsprocess, men de kan även dyka upp på grund av andra faktorer. Det är bevisat att huden åldras i förtid som ett resultat av dåliga vanor, dålig kost, föroreningar och att sitta i solen, bland annat. Som tur är finns det flera sätt att minska rynkor och ta hand om din hy. Om du oroar dig över den tidiga ankomsten av rynkor kan du läsa vidare och följa våra rekommendationer för att förebygga och minska rynkor.

Undvik solen

Att sitta i solen för länge kan skada oskyddad hy och leda till för tidig uppkomst av rynkor. Använd alltid solskydd, framförallt på ansikte och nacke, som ett sätt att förebygga och minska för tidigt åldrande. Se till att använda en bra solskyddskräm för att skydda huden från de skadliga UV-strålarna.

Sluta röka

Sluta-röka

Utöver att orsaka allvarlig, intern skada i kroppen kan rökning även snabba upp för tidigt åldrande av huden. Du behöver inte ens vara den som röker för att se dessa effekter. Att vara nära någon som röker har samma effekt eftersom du andas in gifterna i röken. Det saktar ner blodflödet och kroppens produktion av kollagen samt har allvarliga konsekvenser för din hy.

Exfoliera

Något som alla borde göra till en daglig vana är att exfoliera. Det tar bort döda hudceller såväl som smuts som brukar byggas upp i hudens veck och gör rynkor mer synliga. Naturlig exfoliering hjälper till att vårda och återfukta huden, som i sin tur stimulerar borttagning av döda hudceller för att få yngre hy.

Sov bra

kvinna-som-sover-djupt

Att sova bra varje dag är en av nycklarna till att se ung ut och hålla sig frisk. När du inte får tillräckligt med sömn producerar din kropp för mycket kortisol, vilket bryter ner celler utöver att ge dig ett dåligt humör. Att sova sju till nio timmar per natt utan störningar bidrar till hälsosammare, tjockare och mer elastisk hud.

Ät mer fisk

Regelbunden konsumtion av lax och annan kallvattenfisk kan minska rynkor och senarelägga uppkomsten av dem. Fisk innehåller omega 3 och andra hälsosamma fetter som bidrar till ung, frisk och smidig hud.

Tvätta inte ansiktet för ofta

Att tvätta ansiktet är en del av din dagliga skönhetsrutin och hjälper till att ta bort orenheter som byggs upp under dagen. Men försök att alltid tvätta huden varsamt och använda rätt produkter, eftersom aggressiva tvålar kan förstöra din naturliga oljeproduktion och det behövs för att skydda huden från problem samt tidiga rynkor.

Håll vätskebalansen

Fuktkräm-på-ansiktet

Rynkor dröjer längre och är mindre synbara när dina hudceller är hydrerade. Det är därför viktigt att dricka tillräckligt med vatten varje dag och använda en fuktgivare till ansiktet som återfuktar hudcellerna på rätt sätt.

Använd en behandling för att naturligt minska rynkor

Kokosolja-är-bra-för-huden

Vissa naturliga ingredienser har visat sig vara väldigt effektiva för att förebygga och minska symtomen på för tidigt åldrande. Nedan listar vi några:

 • Massera huden varje kväll med kokosolja.
 • Gnugga mitten av en ananas mot ansiktet, låt saften sitta kvar i tio minuter och skölj. Upprepa varje dag.
 • Gör en smet med rörsocker och gurkmeja. Applicera den jämnt över ansiktet, låt sitta i några minuter och skölj sedan.
 • Applicera en aloe vera-mask varje kväll. Låt sitta i en halvtimme innan du sköljer.
 • Blanda lika delar olivolja och mandelolja. Massera varsamt in i huden.
 • Använd vitamin E-olja eller gör en mask som innehåller det som bas.
 • Blanda honung och citron, applicera på ansiktet och låt sitta i 20 minuter.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Mukherjee PK, Maity N, Nema NK, Sarkar BK. Bioactive compounds from natural resources against skin aging. Phytomedicine. 2011.
 • Farage MA, Miller KW, Elsner P, Maibach HI. Structural characteristics of the aging skin: A review. Cutan Ocul Toxicol. 2007;
 • Yim-Yeh S, Rahangdale S, Nguyen ATD, Jordan AS, Novack V, Veves A, et al. Obstructive sleep apnea and aging effects on macrovascular and microcirculatory function. Sleep. 2010;
 • Morita A. Tobacco smoke causes premature skin aging. Journal of Dermatological Science. 2007.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.