Fyra tips för att förebygga cancer

Det stämmer att det inte finns ett 100% effektivt sätt att förebygga cancer. Du kan dock ändra riskfyllda vanor för att försöka minska risken för att cancer uppstår.
Fyra tips för att förebygga cancer
Jael Garrido Dominguez

Skriven och verifierad av doktorn Jael Garrido Dominguez.

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Det finns inte ett 100% effektivt sätt att förebygga cancer. När allt kommer omkring är detta en av vår tids mest utmanande sjukdomar. Det fanns cirka 18,1 miljoner fall i världen under år 2018. Av denna anledning är det viktigt att vidta åtgärder för att försöka minska risken för cancer. Upptäck fyra tips här nedan som kan hjälpa till att förebygga cancer!

Utvecklingen av cancer är kopplad till exponering av kända riskfaktorer. Världshälsoorganisationen (WHO) definierar en riskfaktor som: ”alla egenskaper eller exponering hos en individ som ökar deras sannolikhet att drabbas av en sjukdom eller skada”.

Vissa riskfaktorer kan inte undvikas; såsom ålder, kön eller en genetisk mutation. Därför fokuserar vi i denna artikel på hur du gör för att undvika eller minska exponeringen för vissa ämnen som är under din kontroll, och vi hjälper dig att anta vissa hälsosamma vanor.

Tips för att förebygga cancer

Sannolikheten att utveckla cancer påverkas av dina livsstilsval. Med det sagt bör du veta att du kan förebygga eller åtminstone minska risken för cancer med några livsstilsförändringar. Vi tar en titt på de viktigaste här nedan.

1. Undvik att röka och snusa

Att undvika rökning och exponering för gifter i cigaretter kan bidra till att minska risken för cancer.
Att undvika rökning och exponering för gifter i cigaretter kan bidra till att minska risken för cancer.

Rökning är en av de största riskfaktorerna. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) var rökning relaterat till 22% av alla cancerdödsfall i världen år 2004. Det betyder att 1,6 miljoner människor världen över drabbades.

Tobak är kopplat till över 10 typer av cancer där lungcancer är den mest framträdande. Studier har visat att 16% av rökare som har använt tobak sedan de var unga utvecklar lungcancer vid 60 års ålder.

Människor tror ofta att andra sätt att använda tobak, såsom att röka cigarrer och vattenpipa, är mindre giftiga. Detta är dock falskt. Det finns inga ofarliga former av rökning så du bör undvika det till varje pris.

2. Gå ner i vikt för att förebygga cancer

Fetma är kopplat till minst 8 olika typer av cancer och majoriteten är relaterat till mag-tarmkanalen. Enligt International Agency for Research on Cancer (IARC) är fetma direkt relaterat till:

 • 39% av fall av endometriecancer
 • 37% av matstrupscancer
 • 25% av njurcancer
 • 11% av kolorektal cancer
 • 9% av bröstcancer hos postmenopausala kvinnor

Överdriven konsumtion av rött kött och konserver kan förknippas med en högre risk för kolorektal cancer. Därför kan regelbunden fysisk aktivitet och en hälsosam kost hjälpa dig att förebygga cancer.

3. Minska din alkoholkonsumtion

Ett tips för att förebygga cancer är att minska alkoholmängden.
Överdriven alkoholkonsumtion är också kopplad till en högre risk för cancer. Av denna anledning bör du minska din alkoholkonsumtion.

Tro det eller ej; alkoholkonsumtion är relaterad till oral cancer och 7 andra typer av cancerformer. Dessa olika typer av cancer inkluderar bröstcancer hos kvinnor. Uppskattningar från Världshälsoorganisationen tillskriver cirka 22% av oral cancer hos män och 9% hos kvinnor till alkoholkonsumtion.

Läkare rekommenderar att män inte överskrider två glas vin eller två flaskor lättöl om dagen. Kvinnor bör inte överstiga ett glas vin eller en flaska lättöl per dag.

4. Undvik överdriven exponering av solen

Joniserande strålning är cancerframkallande för människor. En typ av joniserande strålning är ultraviolett strålning. Detta är en specifik typ av ljus som kommer från solen. Sammantaget är denna typ av strålning nära relaterad till olika typer av hudcancer, främst melanom. Enligt uppskattningar från år 2018 orsakar melanom cirka 55 000 dödsfall årligen. WHO:s rekommendationer för att undvika de skadliga effekterna av solens ultravioletta strålar är:

 • Först och främst; undvik överdriven exponering av solen.
 • Använd solskyddsmedel.
 • Bär kläder som täcker större delen av din kropp för att undvika exponering för solens strålar.

Slutliga tips för att förebygga cancer

Det finns även andra åtgärder du kan vidta när det gäller att förebygga cancer. Till exempel bör du följa en hälsosam och balanserad kost. Du bör också minska din sockerkonsumtion och äta mycket frukt och grönsaker.

Av samma anledning är det viktigt att träffa din läkare regelbundet och be om lämpliga tester, särskilt om du har några genetiska riskfaktorer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • OMS | Prevención del cáncer. (2017, August 9). Retrieved from https://www.who.int/cancer/prevention/es/
 • Cob Guillén, E., Cohen Rosenstock, S., & Cob Sánchez, A. (2018). Obesidad y cáncer. Medicina Legal de Costa Rica35(2), 45-53.
 • Zinser-Sierra, J. W. (2019). Tobacco use and lung cancer. Salud publica de Mexico61(3), 303-307.
 • IARC Working Group on the Evaluation of Carcinogenic Risk to Humans. Ionizing Radiation, Part 1: X- and Gamma (γ)-Radiation, and Neutrons. Lyon (FR): International Agency for Research on Cancer; 2000. (IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, No. 75.) Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK401325/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.