WHO:s konstateranden om kött och cancer

Vad är kopplingen mellan konsumtion av kött och uppkomst av cancer? Idag ser vi vad WHO säger om det.
WHO:s konstateranden om kött och cancer
Elisa Morales Lupayante

Granskad och godkänd av idrottspedagog och nutritionist Elisa Morales Lupayante.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Visste du att mellan 75 och 80% av cancerframkallande sjukdomar härrör från externa faktorer som förändrar vår kropp? Tyvärr är våra matvanor en av orsakerna till detta tillstånd. Därför kommer vi idag att förklara vad Världshälsoorganisationen (WHO) säger om kött och cancer.

Tyvärr kan forskare fortfarande inte identifiera varför vissa människor är mer benägna än andra att drabbas av vissa typer av cancer. Men olika vetenskapliga studier anger att genetik såväl som specifika miljö- och beteendeelement är de viktigaste faktorerna som påverkar förändringen av kroppens celler.

Om dina föräldrar eller vissa släktingar lider av någon typ av cancer, som bröst- och tjocktarmscancer, kan du ha en förutsättning för denna sjukdom. Det bör dock också klargöras att även om genetik spelar roll, betyder det inte att du kommer att utveckla det .

På samma sätt finns det också miljö- och beteendemönster som kan producera dessa cancerframkallande förändringar i dina celler.

Bland dem är beroende av tobak, alkohol eller exponering för kemiska komponenter som cigarettrök eller strålning, såsom ultravioletta strålar från solen.

National Cancer Institute (NCI) beskriver cancer som en uppsättning relaterade sjukdomar. I dessa sjukdomar börjar vissa celler som bildar kroppen att växa och föröka sig okontrollerbart och utan avbrott. Detta möjliggör bildandet av massor som är kända som tumörer.

Bearbetat rött kött och cancer

om kött band

WHO klassificerar rött kött som all muskelvävnad som kommer från däggdjur som:

  • kor
  • oxar
  • kalvar
  • grisar
  • lamm
  • getter
  • hästar

I sin tur definieras det bearbetat som alla som en gång separerade från djuret, förändras. Detta görs genom processer som:

  • saltning
  • härdning
  • jäsning
  • rökning

För det mesta kommer bearbetade kött från djur som kor och grisar. Men de kommer också från fåglar och biprodukter som blod.

Några tydliga exempel på dessa är:

  • Korv
  • Skinka
  • Konserverat
  • Förpackat
  • Torkat eller härdat
  • Köttbaserade såser

WHO:s studie kring kött och cancer

En studie från WHO har visat några intressanta uppgifter om kopplingarna mellan kött och cancer. Beviset att konsumtion av rött kött påverkar utvecklingen av kolorektal cancer är begränsad. De innehåller emellertid kött i grupp 2A av cancerframkallande ämnen, vilket är “troligen cancerframkallande för människor”.

om kött mat

Å andra sidan förklarar denna institution att en mycket hög konsumtion av rött kött orsakar cancer. Följaktligen inkluderade de denna agent inom den så kallade grupp 1 – “cancerframkallande för människor”.

“Denna klassificering kommer från tillräckliga bevis från epidemiologiska studier som visar att konsumtionen av bearbetat kött orsakar kolorektal cancer”, säger rapporten.

Det bör klargöras att studien inkluderade långvarig och kontinuerlig konsumtion av bearbetade kött i grupp 1.

Risker av att äta kött

Enligt beräkningarna från Global Disease Burden Project konstaterar WHO att dieter som är höga i bearbetade kött är ansvariga för cirka 34 000 cancerrelaterade dödsfall per år över hela världen.

De hävdar också att intaget av bearbetade kött är en orsak till kolorektal cancer. Dessutom har det också en länk till magcancer.

De klargör dock att bevisen inte är helt avgörande.

Kött och cancer

Sammantaget ökar risken att drabbas av kolorektal cancer med cirka 18 procent av att äta en 50 gram av bearbetat kött om dagen.

Lagom är bäst

I sökandet efter ett svar på kampen mot cancer ratificerade Världshälsoorganisationen 2002 års rekommendation. Där rådde de att man skulle minska och måtta konsumtionen av bearbetat kött för att minska risken för kolorektal cancer.

Detta hand i hand med det vetenskapliga beviset från International Center for Cancer Research (ICCR). Där arbetade 22 experter från 10 länder för att analysera fler än 800 olika undersökningar om cancer hos människor.

Några av dessa studier gav data om båda köttyperna. Under tiden gav 700 epidemiologiska analyser uppgifter om rött kött och över 400 kring bearbetat kött.

Efter att ha granskat denna information är den bästa rekommendationen att reglera din konsumtion av dessa produkter. Därefter är det viktigt att ha en balanserad kost som ger din kropp alla de näringsämnen som behövs.

Om du har några frågor bör du kontakta en näringsspecialist.

På det sättet får du en diet som bäst passar dina kroppsbehov.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ferguson, L. R. (2010). Meat and cancer. Meat Science. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2009.06.032
  • Abid, Z., Cross, A. J., & Sinha, R. (2014). Meat, dairy, and cancer. In American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.113.071597
  • Bouvard, V., Loomis, D., Guyton, K. Z., Grosse, Y., Ghissassi, F. El, Benbrahim-Tallaa, L., … Wu, K. (2015). Carcinogenicity of consumption of red and processed meat. The Lancet Oncology. https://doi.org/10.1016/S1470-2045(15)00444-1
  • World Health Organization, & International Agency for Research on Cancer. (2015). IARC Monographs evaluate consumption of red meat and processed meat and cancer risk. https://doi.org/http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.