4 intressanta sätt att tappa vikt på morgonen

När vi vaknar tidigt ger vi oss själva tid att träna, vilket sätter igång vår kropps ämnesomsättning. Det ger oss även tid att äta en nyttig frukost i lugn och ro, vilket ger oss behövlig energi och styrka för dagen.
4 intressanta sätt att tappa vikt på morgonen
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Vi vet alla vad som krävs för att tappa vikt . Utöver svåra uppoffringar kräver de där extra kilona att vi ändrar vår livsstil och våra vanor, och inte bara för att ändra vår figur, utan för att ge oss bättre livskvalitet. I dag bjuder vi in dig att lära dig fyra sätt att tappa vikt på morgonen. Ge dem en chans!

1. Tänk om vi skulle vakna tidigare?

Sömn är viktig

Att vakna en timme tidigare än vanligt kräver vanligtvis ansträngning och är inte det enklaste. Men vet du hur många fördelar du kan dra nytta av med denna extra timme på morgonen? Så många!

Genom att vakna tidigare får vi tid att äta en bättre frukost, få in lite träning och även påbörja dagen mer avslappnade. Vem har inte upplevt en stressig morgon när du måste göra allt i hast och lämna huset springande utan att ha ätit frukost? Det är inte alls bra.

Även om du inte är en person som ställer klockan en timme tidigare, kan du ge det en chans och prova på tipsen vi ger nedan från och med imorgon. Det är värt ansträngningen och du kommer se hur du börjar tappa vikt, sakta men säkert!

2. Den första naturliga drycken att ge din kropp

Ingefära, citron och mynta

Mycket bra, vi har lyckats vakna en timme tidigare. Vad måste vi göra nu för att tappa vikt på morgonen? Tillreda en naturlig dryck som kommer hjälpa till att avgifta kroppen och vidare accelerera vår ämnesomsättning. Här kommer fyra olika alternativ:

 • Varmt vatten med citron: Du kommer bara behöva saften från en citron och ett glas vatten. Se till att det varken är för varmt eller kallt, eftersom vår kropp enklare tillgodoser sig de många fördelarna om vattnet är ljummet.
 • Avkok eller te på ingefära: Gillar du medicinalväxter? Då är ingefära säkerligen bland dina favoriter. Den är väldigt lämpad för att tappa vikt, minska inflammation, avgifta och lindra huvudvärk som vi ibland drabbas av när vi vaknar.
 • Avkok på cayennepeppar, grönt te och honung: Att kombinera cayennepeppar och grönt te verkar som en utmärkt accelerator för kroppen och kommer göra att du går ned i vikt, lite i taget. Du kommer älska det.
 • Blått oolongte: Detta te har blivit mycket trendigt för viktnedgång. Du kan enkelt hitta det i hälsokostbutiker, och även om det är lite dyrare än grönt te är resultaten värda de extra kronorna. Du kan dricka det tre gånger per vecka och det är väldigt rikt på antioxidanter och hjälper oss förbättra vår figur.
 • Ananasjuice med aloe vera: Detta är en utmärkt kombination för att påbörja dagen med eftersom den hjälper dig få bort gifter och rensa din kropp. Detta är en enkel kur för morgnar, som gör att du känner dig på topp.

3. Lite träning för att tappa vikt på morgonen

Promenera för att tappa vikt

Härligt, vi har kommit upp tidigare och har konsumerat den första renande drycken för att påbörja dagen på rätt sätt. Detta är bara ett första mål som kommer kompletteras senare med en tillräcklig frukost. För att tappa vikt på morgonen ska vi nu sätta kroppen i rörelse, och vi ger dig flera alternativ:

 • Jogging i tio minuter: Om du har möjlighet att jogga ska du inte tveka att göra det. Du behöver bara tio minuter på morgonen, och du kan använda det som en ursäkt för att köpa bröd, gå ut med hunden eller träffa en vän som gör samma sak.
 • Promenera i 20 minuter: Om du inte kan jogga är det lika fördelaktigt att promenera i 20 minuter. Du kommer märka hur bra du mår.
 • Träning i hemmet: Du kanske känner för att ta en promenad den ena dagen och gå ut och jogga den andra. Men du kanske även helst tränar lite hemma. Om så är fallet ska du spendera 20 minuter med att göra armhävningar och stretching för att stärka och tona dina ben och rumpmuskler, till exempel. Allt handlar om att peppa dig själv tillräckligt. Om du gör det till en daglig vana kommer det med tiden bli enklare.

Efter att ha genomfört denna träning ska du ta en varm och skön dusch. Du kommer märka hur avslappnande det är.

4. En ordentlig frukost

Smörgås

Nu är det dags att äta frukost, och vi måste äta bra – en balanserad och varierad frukost. Tänk på att personer som hoppar över frukosten får långsammare förbränning. Detta resulterar i att de brukar gå upp i vikt.

Vi har redan druckit en avgiftande dryck, tränat lite och tagit en dusch. Nu har vi gott om tid att äta i lugn och ro. Men vilka alternativ finns det för frukosten?

Vi ska tillhandahålla fem alternativ där det finns gott om fibrer, vitaminer och protein för att stärka musklerna:

 • En skål havregryn med skivor av gröna äpplen och valnötter. Ett kokt ägg skuret på hälften och lite olivolja.
 • En smörgås på fullkornsbröd med lite avokado och kalkonbröst. Ett glas naturlig apelsinjuice.
 • En kopp kaffe med havrevatten, samt en omelett med vitlök och päronjuice.
 • Grekisk yoghurt med valnötter och tärnade plommon. Rostat fullkornsvetebröd med olivolja och hackad vitlök på toppen. Kaffe, tranbärsjuice eller granatäppeljuice.
 • Ett glas naturlig fruktjuice: åtta vindruvor, fyra jordgubbar, ett plommon. En liten smörgås på fullkornsvetebröd med ett hackat, hårdkokt ägg och två körsbärstomater.

Är du redo att börja med hälsosammare vanor och tappa vikt på morgonen?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Jeong JN., Effect of pre meal water consumption on energy intake and satiety in non obese young adults. Clin Nutr Res, 2018. 7 (4): 291-296.
 • Plaza Díaz J., Ruiz Ojeda FJ., Vilchez Padial L., Gil A., Evidence of the anti inflammatory effects of probiotics and synbiotics in intestinal chronic diseases. Nutrients, 2017.
 • Swift DL., McGee JE., Earnest CP., Carlisle E., et al., The effect of exercise and physical activity on weight loss and maintenance. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (2): 206-213.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.