Sallatsväxten tatsoi: Ursprung, näringsämnen och ett recept

Sallatsväxten tatsoi är full av näringsämnen. Idag kommer vi att dela med oss av några sätt att inkludera denna grönsak i din vanliga kost, inklusive ett bra recept. Missa det inte!
Sallatsväxten tatsoi: Ursprung, näringsämnen och ett recept
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Sallatsväxten tatsoi är en grönsak i familjen korsblommiga växter. Den är också känd som tat choy och har flera hälsofördelar. Faktum är att alla växter i denna botaniska grupp är mycket fördelaktiga för din hälsa. Därför bör du inkludera dem i din kost regelbundet.

Specialister rekommenderar att du ökar mängden vegetabilisk mat du äter. Dessa livsmedel innehåller antioxidanter, fytonäringsämnen och viktiga vitaminer för kroppen.

Näringsegenskaper hos sallatsväxten tatsoi

Ur näringssynpunkt utmärker sig sallatväxten tatsoi på grund av sitt höga innehåll av A- och C-vitaminer. Dessutom innehåller den karotenoidföreningar. Den har också folsyra och andra mineraler som kalcium och kalium.

Men de flesta av de positiva effekterna av denna växt kommer från glukosinolater. Detta är en serie fytonäringsämnen med högt innehåll av antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper. Denna grönsak är också en bra källa till fiber.

Fördelar med att inkludera sallatsväxten tatsoi i din kost

Att regelbundet äta tatsoi kan ge dig flera hälsofördelar. För att få ut det mesta av denna växt behöver du dock ha en varierad och balanserad kost.

Förbättrar benstyrkan

Sallatsväxten tatsoi innehåller en betydande mängd kalcium. Enligt en studie publicerad i den medicinska tidskriften Nutrients är detta mineral nyckeln till att säkerställa långsiktig benhälsa. Och även om mejeriprodukter är en bra källa till kalcium, är det viktigt att hitta andra livsmedel som också kan ge oss detta mineral.

kalciumrika livsmedel

Sallatsväxten tatsoi hjälper till att förebygga problem med synen

Tatsoi innehåller också vitamin A som kan minska risken för många synrelaterade sjukdomar. Enligt den medicinska tidskriften Ophthalmic Genetics förhindrar detta näringsämne degeneration av gula fläcken, en process som är förknippad med synförlust på medellång sikt.

Minskar risken att utveckla cancer

Grönsaker i korsblommiga gruppen har fytonäringsämnen som kan bidra till att minska risken för att utveckla vissa typer av tumörer. En recension i Critical Reviews in Food Science and Nutrition visar detta.

Denna fördel kommer från fytokemikaliernas förmåga att neutralisera bildandet av fria radikaler. Dessa fria radikaler ackumuleras annars i dina vävnader, vilket orsakar ineffektivitet vid celldelning. Det är den perfekta grogrunden för tumörceller.

Hur äter man sallatsväxten tatsoi?

Du kan äta tatsoisallad rå, kokt eller sauterad. Många använder den för att göra sallader, soppor, smoothies, pajer och grytor. Du bör dock notera att den vid tillagning kan förlora viktiga näringsämnen, som fytokemikalier.

På grund av detta är det bäst att äta den både rå och tillagad i mer komplexa recept. På så sätt kan du säkerställa att du får i dig en hög mängd antioxidanter.

Kryddig wok med tatsoisallad

Följ detta läckra recept för att öka mängden av sallatsväxten tatsoi i din kost.

Ingredienser:

  • 1 chilipeppar
  • 1/2 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 små morötter
  • 1 tsk färsk ingefära
  • 1 litet huvud tatsoi
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 2 matskedar extra virgin olivolja
  • Saft från 1/2 citron och lite finrivet citronskal

Så här gör du:

Häll först extra virgin olivolja i woken och håll den på medelvärme. Tillsätt sedan spiskummin och fräs tills det får lite färg. Tillsätt ingefära samt schalottenlök och finhackad chili. När du rör om, se till att löken just börjar bli brun, tillsätt sedan den finhackade vitlöken.

Efter det, tillsätt morötterna och övriga kryddor. Fortsätt att steka allt i 3 minuter. Pressa sedan saften från halva citronen och tillsätt det rivna citronskalet. När vätskan avdunstat, tillsätt lite vatten (ca 2 matskedar).

Stek hela blandningen på hög värme tills vattnet avdunstar och morötterna är mjuka. Detta tar mellan 5 och 7 minuter.

När morötterna är mjuka, tillsätt tatsoisalladen i woken. Stek sedan allt igen i några minuter med ytterligare en matsked vatten. Täck till sist över woken och låt stå över värmen ytterligare några minuter, så att salladen blir mjuk.

När all vätska har avdunstat är rätten redo att serveras. Vi rekommenderar att du serverar den medan den är varm.

wok

Kan du odla sallatsväxten tatsoi hemma?

Ja! Det är lätt att odla denna typ av sallat hemma. En av de bästa sakerna med denna växt är att den växer bra i olika klimat, så du kan odla den nästan var som helst. För att göra detta, placera fröna i en kruka med jord som är berikad med ett balanserat gödningsmedel.

Kom ihåg att denna grönsak växer bäst i kallare klimat, så det är bäst att plantera den på hösten. Den behöver inte heller så mycket vatten, och man brukar kunna skörda den ca 3 veckor efter att man har planterat den.

Slutsatser som sallatsväxten tatsoi

Liksom andra korsblommiga växter har sallatsväxten tatsoi flera hälsofördelar. Den utmärker sig för sina fytonäringsämnen och viktiga vitaminer, så se till att inkludera den i din kost.

Kom dock ihåg att det är nödvändigt att äta både rå och tillagad tatsoi. På så sätt kan du undvika att förlora antioxidanter. Dessutom är det viktigt att se till att din kost är varierad och balanserad för att kunna ge din kropp de bästa av alla näringsämnen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Vannucci L, Fossi C, Quattrini S, Guasti L, Pampaloni B, Gronchi G, Giusti F, Romagnoli C, Cianferotti L, Marcucci G, Brandi ML. Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients. 2018 Dec 5;10(12):1930. doi: 10.3390/nu10121930. PMID: 30563174; PMCID: PMC6316542.
  • Federspiel CA, Bertelsen M, Kessel L. Vitamin A in Stargardt disease-an evidence-based update. Ophthalmic Genet. 2018 Oct;39(5):555-559. doi: 10.1080/13816810.2018.1488174. Epub 2018 Jun 25. PMID: 29939824.
  • Pan JH, Abernathy B, Kim YJ, Lee JH, Kim JH, Shin EC, Kim JK. Cruciferous vegetables and colorectal cancer prevention through microRNA regulation: A review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018;58(12):2026-2038. doi: 10.1080/10408398.2017.1300134. Epub 2017 Jun 12. PMID: 28394633.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.