Frysa broccoli: tips och rekommendationer

I dagens artikel berättar vi om det bästa sättet för att frysa broccoli så att du kan bevara den så länge som möjligt utan att påverka kvaliteten.
Frysa broccoli: tips och rekommendationer
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Familjen korsblommiga växter (Brassicaceae) är bland de nyttigaste grönsakerna i världen. Detta eftersom att denna grupp har ett högt innehåll av fiber, antioxidanter och flavonoider som är väsentliga för människors hälsa. Idag vill vi berätta om en av dessa grönsaker – broccoli – och svara på en vanlig fråga: Kan man frysa broccoli?

Broccoli är lika älskad som den är hatad. Det betyder att vissa tycker att det är gott och andra tycker det är raka motsatsen. Den innehåller viktiga näringsämnen för oss människor, men den kraftfulla smaken är inte för alla. En av egenskaperna hos grönsaken som gör den så populär är att den är enkel att förvara och bevara. För att inte tala om att den finns tillgänglig i livsmedelsbutiken under större delen av året.

Hur länge håller färsk broccoli?

Du kanske inte vet det ännu, men regelbunden konsumtion av broccoli är ofta förknippad med en lägre risk att utveckla lunginflammation. Åtminstone enligt en studie publicerad i The Journal of Allergy and Clinical Immunology. Den goda nyheten är att du kan köpa den färsk och förvara den i kylen ett tag.

Faktum är att en broccoli kan hålla sig bra i kylen i upp till 14 dagar om du förvarar den rå. Hållbarheten minskas till 9 dagar om den kokas. Under alla omständigheter måste förvaringen vara hygienisk och täckt om möjligt.

maträtt med broccoli
Broccoli har många hälsofördelar, men inte alla tycker att det är gott.

Vi rekommenderar den här artikeln:  Laga gratäng med broccoli och skinka

Hur man förvarar broccoli på rätt sätt

För att maximera hållbarheten är det viktigt att vara försiktig när du kyler ner den. Vanligtvis packar de flesta torghandlare och livsmedelsbutiker broccoli i plastfolie. Vi rekommenderar att du inte tar bort den förrän du tänker använda din broccoli, annars minskar du hållbarheten.

Av samma anledning bör du lägga överbliven broccoli i en låda eller skål och täcka den för att begränsa kontakt med luft om plasten redan har öppnats. Lägg också tillbaka den i kylskåpet så att flavonoiderna inte oxiderar.

Detta för att bevara näringsämnena som är effektiva för att förhindra komplexa patologier. De har förknippats med minskad cellskada på grund av åldrande, och därför saktar de ner onkologiska utvecklingsprocesser.

Kan du spara broccoli som är kokt?

Som vi nämnde ovan kan du definitivt förvara tillagad broccoli. Förvara denna i en lufttät behållare i kylskåpet. Den håller sig fint i cirka 9 dagar, även om dess smakegenskaper minskar något över tiden.

Därför rekommenderar vi att du helst äter den inom 2 till 3 dagar efter tillagningen. Detta beror främst på att det bara behåller sin smak under denna period.

Hur ska man frysa broccoli?

Följ denna procedur för att blanchera och frysa in broccoli:

  1. Ta först bort de omgivande bladen
  2. Fyll sedan en kastrull med vatten och tillsätt salt
  3. Skär grönsaken i lämpligt stora bitar
  4. När vattnet når kokpunkten, koka din broccoli i tre minuter
  5. Koka den inte för länge eftersom den då förlorar näringsämnen och vitaminer
  6. Lägg över din broccoli i en skål med kallt vatten för att sänka temperaturen
  7. Slutligen kan du lägga in den i frysen för förvaring, antingen i en lufttät behållare eller i en fryspåse.

Du behöver inte tina grönsaken före användning, utan du kan lägga den direkt i en kastrull med vatten eller en stekpanna för tillagning.

Visste du att broccoli håller sig mellan 9 månader och 1 år i frysen? Efter denna tidsperiod börjar näringsämnena att försvinna och den tappar sin smak.

frysa broccoli i skål
Fryst broccoli kan hålla sig upp till ett år om den förvaras på rätt sätt.

Intresserad av att lära dig mer? Då bör du läsa detta: Fyra läckra och lättlagade recept med broccoli

Så här kan du frysa broccoli på ett lätt sätt för att inkludera den i din kost

Den korsblommiga familjen har många näringsegenskaper som är bra för vår hälsa. Broccoli utmärker sig från resten, och det är därför vi uppmuntrar dig att inkludera det i din kost. Det finns många olika sätt att tillaga broccoli!

Som vi nämnde ovan kan du frysa broccoli när den är kokt. När du gör detta kan du tillsätta den direkt i kastrullen eller stekpannan utan att tina upp den först.

Slutligen, kom ihåg att du kan hitta färsk broccoli under hela året i de flesta livsmedelsbutiker och att du kan förvara den i upp till 12 månader i frysen. Som du kan se finns det ingen ursäkt för att inte äta denna nyttiga grönsak som en del av en välbalanserad kost.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sudini K., Diette GB., Breysse PN., McCormack MC., et al., A randomized controlled trial of the effect of broccoli sprouts on antioxidant gene expression and airway inflammation in asthmatics. J Allergy Clin Immunol Pract, 2016. 4 (5): 932-40.
  • Vanduchova A., Anzenbacher P., Anzenbacherova E., Isothiocyanate from broccoli, sulforaphane, and its properties. J Med Food, 2019. 22 (2): 121-126.
  • Gonzalo, JC Rivas, and M. García Alonso. “Flavonoides en alimentos vegetales: estructura y actividad antioxidante.” Alimentación Nutrición y Salud 9.2 (2002): 31-38.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.