Laga gratäng med broccoli och skinka

Förutom att detta är en smarrig och enkel rätt att tillaga, ger gratängen med broccoli och skinka även en stor mängd vitaminer och mineralämnen.
Laga gratäng med broccoli och skinka

Skriven av Jose Popoff

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Gratänger är riktigt goda. Det är en rätt som alltid fungerar på möten, fester och kvällssittningar. Det är lättare att förbereda än man tror och det bidrar med en hel del näring till måltiden. En smarrig gratäng med broccoli och skinka kommer alltid väl till pass och är väldigt enkel att laga.

Vi är säkra på att du kommer älska den eftersom den är en väldigt god källa till essentiella näringsämnen. Ingredienserna som behövs för att laga detta recept har du kanske redan hemma, annars är de lätta att få tag på, så det är bara att börja!

Fördelar med broccoli

Förmodligen den viktigaste komponenten i gratängen är broccolin. Vi vill snabbt presentera fördelarna med att lägga till denna korsblommiga grönsak i din kost.

 • Viktigt innehåll av A-vitamin som hjälper dig att stärka immunförsvaret.
 • En portion (200 g) broccoli innehåller tre gånger mer C-vitamin än den dagliga rekommendationen.
 • Den är en källa till fibrer så det ger en känsla av mättnad.
 • Broccoli innehåller lutein som är en antioxidant.
 • Den motverkar cancer tack vare dess innehåll av glukosinolater och sulforafan.
 • Tack vare dess höga innehåll av folsyra rekommenderas intag av broccoli speciellt till gravida kvinnor.
 • Dess höga halt av kalium gör att det rekommenderas till folk med högt blodtryck, medan dess låga natriuminnehåll gör broccoli till ett bra naturligt urindrivande medel.
Färsk broccoli

Näringsinformation om gratäng med broccoli och skinka

Det är viktigt att du läser om näringsvärdena för denna smarriga gratäng. På grund av hur nyttig den är vid sidan om hur god den är, kommer du att återvända till detta recept om och om igen.

En portion av denna gratäng ger totalt 400 kilokalorier, varav 200 är från fett. Samma portion innehåller 22 g fett, varav 13 g är mättat fett. Det ger också totalt 35 g kolhydrater.

Av näringsämnena som rätten bidrar med har vi redan nämnt några. Av en portion gratäng får vi i oss 25% av det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin, 20% av A-vitamin, 10% av järn och 20% av kalcium.

Enkelt recept på gratäng med broccoli och skinka

Nu när du känner till de otroliga fördelarna med att äta broccoli, går vi vidare med att presentera receptet på en rykande och läcker ugnsbakad gratäng med broccoli och skinka.

Gratäng med broccoli och skinka

Ingredienser

Som vi nämnde i början är ingredienserna i denna rätt lätta att få tag på, och en del har du säkert redan hemma i skåpet. För att laga denna rätt behöver du:

 • 2 dl rå spagetti, delade i fem centimeter långa bitar (80 g)
 • En påse fryst broccoli med tre ostar (750 g)
 • 1/2 dl mjölk
 • 200 g kokt och tärnad skinka
 • 5 dl Alfredosås
 • 4 matskedar röd paprika på burk utan vätska (60 g)
 • 1 matsked riven parmesanost (20 g)

Instruktioner

 1. Värm först ugnen till 175 ºC.
 2. Tillaga spagettin så som det står på förpackningen.
 3. Tillaga broccolin enligt instruktionerna på förpackningen.
 4. Blanda den tillagade broccolin, skinkan, mjölken, Alfredosåsen och paprikan i en stor ugnssäker panna.
 5. Tillsätt den kokta spagettin och blanda lätt. Täck över med lock.
 6. Ställ in pannan i ugnen och baka i 35 minuter. Ta sedan bort locket och strö den rivna parmesanosten på rätten.

Kommentarer

I detta recept på gratäng med broccoli och skinka använder vi en förpackning med frusen broccoli tillsammans med en sås på tre ostar. Detta ger rätten en krämig konsistens efter tillagningen. Man kan hitta det i vissa livsmedelsbutiker i frysdisken.

Om du däremot inte hittar denna frysta produkt eller om du föredrar att använda färska råvaror går det också bra. Då kommer dock tillagningen av denna gratäng ta längre tid då du själv måste tillaga såsen med tre ostar separat.

Denna rätt är väldigt traditionell och tillagas ofta med spagetti och kyckling eller kalkon. Vi har i detta fall gjort en variation där vi använder skinka, men om du föredrar så kan du använda kalkon eller kyckling istället för skinkan.

Vi hoppas att du kommer att njuta av att laga och äta denna hemgjorda gratäng, och berätta gärna för oss hur det blev!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Juan Morales Güeto. Nutriterapia, salud y longevidad: Qué comer para vivir mejor. Ediciones Díaz de Santos, 2011.
 • Organización Mundial de la Salud. Contabilizar el costo de las calorías. [Internet] (Consultado el 15/11/2018). Disponible en: http://www.who.int/bulletin/volumes/90/8/12-040812/es/
 • Valter Longo. La dieta de la longevidad: Comer bien para vivir sano hasta los 110 años. Penguin Random House Grupo Editorial España, 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.