Konsekvenserna av att äta oxiderad frukt

I princip utgör det inte någon fara för människors hälsa att äta oxiderad frukt. Men det minskar fruktens hälsosamma egenskaper. Därför bör du använda bra metoder för att bevara frukt och försena denna process. I den här artikeln tittar vi närmare på dem!
Konsekvenserna av att äta oxiderad frukt
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Frukt oxiderar när den kommer i kontakt med luften. Denna oxidation betyder inte att maten inte längre är lämplig att äta, men det finns vissa förändringar i den som som är viktiga att ta hänsyn till. Låt oss ta reda på vad det medför att äta oxiderad frukt.

Förutom förändringar i smakupplevelsen finns även förändringar i näringssammansättningen som kan påverka fruktens kvalitet och dess funktion. Därför bör du försöka undvika oxiderad frukt.

Den första konsekvensen av oxidation är att fria radikaler bildas. Detta kan vara relaterat till en degeneration av människors hälsa, vilket betyder att man helst bör begränsa konsumtionen. Även om det inte finns några tydliga bevis för att konsumtion av oxiderad frukt är en riskfaktor för utvecklingen av några sjukdomar, är det alltid bättre att undvika att äta frukt och grönt i detta tillstånd.

Observera att oxidation är en kedjereaktion. Den kan inte stoppas när den väl har börjat förrän alla mottagliga ämnen är helt oxiderade. Äpplen och avokado är några av de frukter som är mest benägna att oxidera.

Fenoler i oxiderad frukt

Kontakt med syre leder till en minskning av fenolföreningar. Dessa är antioxidanter som kan minska fria radikaler. Således är den första konsekvensen av oxiderad frukt att den minskar fruktens naturliga hälsofördelar.

När man skär upp frukt kommer de fenoliska föreningarna i kontakt med enzymet polyfenoloxidas. Vid detta tillfälle börjar oxidationsprocessen som får fruktköttet att bli brunt.

Kom ihåg att fria radikaler leder till allvarliga cellulära effekter och spelar en viktig roll vid degenerativa sjukdomar. Så det är viktigt att du får i dig antioxidanter för att förhindra oxidativ skada.

Du kanske är intresserad av den här artikeln: 6 vetenskapligt bevisade hälsofördelar med papaya

Vitaminer i oxiderad frukt

Liknande förekommer det också oxidation av vitaminerna i frukten . Exempelvis innebär oxidationen av C-vitamin att denna molekyl fortfarande kan bli överförd, men i en inaktiv form. Som ett resultat avbryter denna process effektiviteten i processerna relaterade till människans hälsa.

Således kan man dra slutsatsen att oxidation väsentligt minskar många av fruktens hälsofördelar. Förlusten av vitaminernas funktionalitet är med andra ord betydande och detta gäller också kapaciteten för antioxidation.

Hur undviker man oxiderad frukt?

Frukter som innehåller citronsyra oxiderar inte. Så ett bra tips är att pressa över citronsaft på frukt som är mest benägna att oxidera, eftersom det minskar och försenar processen.

Ett annat tips är att inte låta frukten komma i kontakt med syre. Välj att förvara frukt i plastpåsar eller vakuumförpackningar för att effektivt förhindra oxidationsprocessen.

Varudistributörer som förvarar frukt och grönsaker på lager skapar vanligtvis modifierade atmosfärer som innehåller mindre syre för att fördröja att livsmedlen blir bruna och så att de får förlängd hållbarhet. Nedkylning hjälper också till med detta. Förvaring av frukt i kylskåpet är därför ett bra sätt att förhindra oxidation.

oxiderad frukt i kylskåp

Upphettning är ett annat alternativ

Oxidation är en process som du också kan förhindra med värme. Värme förstör de enzymer som orsakar oxidation. Så att tillaga frukt tillsammans med andra ingredienser kan förhindra oxidation och försämringen av näringsvärdet.

Till exempel är det mycket vanligt att oxidation sker i färska äpplen. Så om du utsätter dem för en termisk process i ugnen håller de mycket längre, och det skadar inte frukten.

Slutsats

Att äta oxiderad frukt utgör i allmänhet inte någon fara för människors hälsa. Men det minskar näringsvärdet i frukten.

Därför bör du använda dig av goda förvaringsmetoder för frukt och grönt för att försena denna process. Både kall citrusjuice och vakuumförpackningar är bra alternativ för att förhindra oxidation.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sharma GN., Gupta G., Sharma P., A comprehensive review of free radicals, antioxidants, and their relationship with human aliments. Crit Rev Eukaryot Gene Expr, 2018. 28 (2): 139-154.
  • Hung PV., Phenolic compounds of cereals and their antioxidant capacity. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (1): 25-35.
  • Dewhirst RA., Fry SC., The oxidation of dehydroascorbic acid and 2,3-diketogulonate by distinct reactive oxygen species. Biochem J, 2018. 475 (21): 3451-3470.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.