Livsmedel som du aldrig bör ställa i kylskåpet

I allmänhet brukar de flesta ställa alla sina livsmedelsprodukter i kylskåpet. Detta är ett allvarligt misstag eftersom inte alla produkter är gjorda för att klara kylan och betingelserna i ett kylskåp. Ibland kan kylan till och med påskynda deras nedbrytning eller förändra smaken.

Det är sant att många produkter kräver kylning och detta kan även göra att de håller längre, men som konsumenter bör vi också veta vilka typer av livsmedel som kan skadas i kylskåpet och som förlorar sina egenskaper i låga temperaturer. Nedan ger vi dig en lista över livsmedel som du aldrig bör ställa i kylskåpet av någon anledning.

Tomater

Tomater förlorar sin smak i kylskåpet och det kan göra dem mer intetsägande. Deras struktur förändras eftersom kylan bryter ner deras inre membran och gör dem mjöliga, och låga temperaturer hindrar dem också från att mogna.

Potatis

potatis

Potatis påverkas negativt av låga temperaturer, vilket gör att stärkelsen omvandlas till socker och även dess smak förändras. Vi rekommenderar att lägga dem i papperspåsar, eftersom de kommer hålla längre då.

Bröd

Detta är ett av de livsmedel som ofta lagras i kylskåpet och det är ett stort misstag. Bröd åldras snabbare vid låga temperaturer och förlorar sin smak. Vi rekommenderar att lägga bröd på en sval och torr plats eller så kan du också skära det i skivor och lägga i frysen för att använda senare.

Tropisk frukt

Renande produkter

Kylan gynnar inte alls tropiska frukter, eftersom de kommer från ett varmt klimat och är vana vid värmen. Frukter som ananas, vattenmelon, persikor, avokado, bananer, mm., bör aldrig förvaras i kylskåpet eftersom detta påskyndar deras nedbrytning.

Lök och vitlök

Lök och vitlök hårdnar och förlorar sina egenskaper när de utsätts för låga temperaturer. Vi rekommenderar att förvara dem på en mörk, sval och torr plats, helst i en tygpåse.

Torra ostar

torr-ost

Det är vanligt att förvara ost i kylskåpet, eftersom många tror att den håller sig bättre där. Beroende på vilken typ av ost det är kan kylskåpet vara fel plats och kan förändra smaken och göra den mer intetsägande. Torra ostar som parmesan eller liknande kräver inte kylning och de kan förlora sin smak. Som ett alternativ kan du förvara den i rumstemperatur i en hermetiskt tillsluten behållare.

Meloner och persikor

Under 10 grader förlorar de sin smak och några av deras egenskaper. Det är bäst att förvara dem i rumstemperatur.

Honung

honung

Att förvara honung vid låg temperatur är ett allvarligt misstag. Tack vare dess komponenter och pH håller sig honung länge och väl i rumstemperatur​​. När du förvarar honung i kylskåpet formas  det ofta kristaller och den förlorar många av sina egenskaper.

Olivolja

När olivolja är i kylskåpet tjocknar och hårdnar den. Den får samma konsistens som smör och förlorar också sin smak. Det är bäst att förvara den på en sval, mörk plats.

Choklad

choklad2

När choklad förvaras kallt i kylskåpet under en längre tid formas ett vitt lager som också gör att dess smak förändras. Det är bäst att förvara den vid rumstemperatur och på en mörk plats. Du bör också hålla den borta från höga temperaturer.

Kaffe

När kaffe förvaras i kylskåpet genomgår det en förändring liknande den i choklad. Det skapar ett skikt som ändrar dess smak och det förlorar också sin goda lukt.

Spannmål, pasta, mjöl och socker

spannmål

Dessa typer av livsmedel är gjorda för att förvaras vid rumstemperatur. De förlorar sina egenskaper, vitaminer, smak och konsistens i låga temperaturer.

Skinka

Det finns olika typer av skinka som förlorar sin ”speciella” smak, den som kännetecknar dem när de kyls. Trots att de liknar pålägg, som bör kylas, är dessa avsedda att lagras vid rumstemperatur.

Basilika

basilika

Basilika borde inte kylas eftersom de låga temperaturerna snabbt torkar ur den och påskyndar nedbrytningsprocessen. Utöver detta brukar den också dra åt sig lukten från andra livsmedel i kylskåpet, så det kan vara bättre om du förvarar den i ett glas vatten.

Vi hoppas att du tyckt att detta inlägg om livsmedel som du aldrig bör ställa i kylskåpet, och att det varit informativt!

MER FÖR DIG