Livsmedel som du aldrig bör förvara i kylskåpet

· juni 6, 2015

I allmänhet brukar de flesta ställa alla sina livsmedelsprodukter i kylskåpet. Detta är ett allvarligt misstag. Det finns livsmedel du bör undvika att förvara i kylskåpet eftersom inte alla produkter är gjorda för att klara kylan och betingelserna i ett kylskåp. Ibland kan kylan till och med påskynda deras nedbrytning eller förändra smaken.

Det är sant att många produkter kräver kylning och detta kan även göra att de håller längre, men som konsumenter bör vi också veta vilka typer av livsmedel som kan skadas i kylskåpet och som förlorar sina egenskaper i låga temperaturer. Nedan ger vi dig en lista över livsmedel som du aldrig bör förvara i kylskåpet, inte av någon anledning.

Livsmedel som du inte bör förvara i kylskåpet

Tomater

Tomater förlorar sin smak i kylskåpet och det kan göra dem mer intetsägande. Deras struktur förändras eftersom kylan bryter ner deras inre membran och gör dem mjöliga, och låga temperaturer hindrar dem också från att mogna.

Potatis

Potatis hör inte hemma i kylskåpet

Potatis är ett livsmedel man inte bör förvara i kylskåpet eftersom de påverkas negativt av låga temperaturer, vilket gör att stärkelsen omvandlas till socker och även dess smak förändras. Vi rekommenderar att lägga dem i papperspåsar, eftersom de kommer hålla längre då.

Bröd

Detta är ett av de livsmedel som ofta förvaras i kylskåpet och det är ett stort misstag. Bröd åldras snabbare vid låga temperaturer och förlorar sin smak. Vi rekommenderar att lägga bröd på en sval och torr plats eller så kan du också skära det i skivor och lägga i frysen för att äta senare.

Tropisk frukt

Tropiska frukter är ett livsmedel du inte bör förvara i kylskåpet

Kylan gynnar inte alls tropiska frukter, eftersom de kommer från ett varmt klimat och är vana vid värmen. Frukter som ananas, vattenmelon, persikor, avokado, bananer mm, bör aldrig förvaras i kylskåpet eftersom detta påskyndar deras nedbrytning.

Lök och vitlök

Lök och vitlök hårdnar och förlorar sina egenskaper när de utsätts för låga temperaturer. Vi rekommenderar att i stället för att förvara i kylskåpet, förvara dem på en mörk, sval och torr plats, helst i en tygpåse.

Torra ostar

Viss ost tål inte kyla

Det är vanligt att förvara ost i kylskåpet, eftersom många tror att den håller sig bättre där. Beroende på vilken typ av ost det är kan kylskåpet vara fel plats och kan förändra smaken och göra den mer intetsägande. Torra ostar som parmesan eller liknande kräver inte kylning och de kan förlora sin smak. Som ett alternativ kan du förvara den i rumstemperatur i en hermetiskt tillsluten behållare.

Meloner och persikor

Under 10 grader förlorar de sin smak och några av sina egenskaper. Det är bäst att förvara dem i rumstemperatur.

Honung

Honung är ett livsmedel du bör undvika ställa i kylskåpetr

Att förvara honung vid låg temperatur är ett allvarligt misstag. Tack vare dess komponenter och pH håller sig honung länge och väl i rumstemperatur​​. När du förvarar honung i kylskåpet formas det ofta kristaller och den förlorar många av sina egenskaper.

Olivolja

När olivolja förvaras i kylskåpet tjocknar och hårdnar den. Den får samma konsistens som smör och förlorar också sin smak. Det är bäst att förvara den på en sval, mörk plats.

Choklad

Choklad förändrar smaken i kylskåpet

När choklad förvaras kallt i kylskåpet under en längre tid formas ett vitt lager som också gör att dess smak förändras. Det är bäst att förvara den vid rumstemperatur och på en mörk plats. Du bör också hålla den borta från höga temperaturer.

Kaffe

När kaffe förvaras i kylskåpet genomgår det en förändring liknande den i choklad. Det skapar ett skikt som ändrar dess smak och det förlorar också sin goda lukt.

Spannmål, pasta, mjöl och socker

Spannmål förlorar sina egenskaper, vitaminer, smak och konsistens vid låga temperaturer

Dessa typer av livsmedel är gjorda för att förvaras vid rumstemperatur. De förlorar sina egenskaper, vitaminer, smak och konsistens i låga temperaturer.

Skinka

Det finns olika typer av skinka som förlorar sin ”speciella” smak, den som kännetecknar dem när de kyls. Trots att de liknar pålägg, som bör kylas, är dessa avsedda att lagras vid rumstemperatur.

Basilika

Låga temperaturer påskyndar nedbrytningsprocessen hos basilika

Basilika bör inte kylas eftersom de låga temperaturerna snabbt torkar ut den och påskyndar nedbrytningsprocessen. Utöver detta brukar den också dra åt sig lukten från andra livsmedel i kylskåpet, så det kan vara bättre om du förvarar den i ett glas vatten.

Vi hoppas att du tyckt att detta inlägg om livsmedel som du aldrig bör förvara i kylskåpet varit informativt!