7 livsmedel du aldrig borde förvara i plast

Har du märkt att viss mat får en plastsmak efter att ha förvarats i en plastpåse eller plastbehållare? Vissa livsmedel reagerar faktiskt negativt mot plast. Lär dig om dessa livsmedel och varför du aldrig borde förvara dem i plast.
7 livsmedel du aldrig borde förvara i plast

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Plastpåsar och behållare används ofta i köket för att förvara både lagad och rå mat. De är speciellt populära eftersom de är mycket billigare än aluminium och andra behållare. Problemet är att du inte kan förvara allt i dem. Vissa livsmedel blir faktiskt dåliga när de kommer i kontakt med plast.

Trots det vet många inte om det och fortsätter använda sina påsar och behållare utan att vidta lämpliga åtgärder.

Vi kommer idag att prata om 7 livsmedel som aldrig borde komma i kontakt med plast.

Råa ägg

ägg

Råa ägg och mat som innehåller det borde aldrig lagras i en plastbehållare, eftersom behållaren kan bli kontaminerad med salmonella eller E. coli.

Dessa mikroorganismer sprider sig väldig lätt via råa ägg och när de kommer i kontakt med plast har de lätt för att multiplicera sig.

Det enda säkra sättet att förvara ägg på är i en isolerad behållare eller en med is.

Förvara aldrig processat kött i plast

Anledningen till att du inte borde förvara processat kött i plast är att det har en tendens att påverka näringsvärdet och egenskaperna negativt.

När köttet är processat, t.ex. panerade filéer, har det lätt för att bli dåligt och ändra textur.

Stuvningar och soppor

stuvning

Stuvningar och soppor som tillagats vid höga temperaturer ändrar sig när de kommer i kontakt med plast.

Om du dock låter dem svalna innan du förvarar dem är det inga problem.

På så sätt bryter inte värmen ner plastpartiklarna, och det är därför säkert.

Mjölk och mjölkprodukter

Plastbehållare är inte ett speciellt bra sätt att förvara mjölk och mjölkprodukter.

Det kan gå bra några timmar, men plast är inte en bra idé för långtidsförvaring eftersom det ökar risken för bakteriekontamination.

Plastbehållare ändrar temperaturen i produkterna, vilket gör att produkterna bryts ner enklare och det ökar då risken för att man blir sjuk av att äta det.

Det bästa alternativet är keramik eller aluminium, vilket kan hjälpa det att hålla sig längre.

Sallad med dressing

sallad

Många tror att plastbehållare är det bästa sättet att förvara färska grönsaker, men även om behållarna kan undvika kontaminering är de inte bra för att förvara sallad en längre tid.

Plast kan nämligen påverka smaken och näringsvärdet för sallad med dressing.

Kaffe eller te

Även för te och kaffe är det alltid bäst att man väntar tills det har svalnat innan man häller över det i en plastbehållare.

Anledningen är för att höga temperaturer kan påverka plasten och öka risken för kontaminering. 

Det är mycket bättre att förvara dessa drycker i behållare gjorda av andra material så att de inte förlorar sin smak och sitt näringsvärde.

Ost

ost

Ost hamnar i kategorin mjölkprodukter som redan har listats, men det är värt att nämna igen eftersom det förekommer en speciell risk med att ha ost i plastbehållare.

Alla typer av ost avsöndrar vatten, vilket ackumuleras i en behållare och leder till mögel och bakterier.

Om du låter osten stå i mer än tre dagar utan att ta bort locket byggs substanser och kontaminera maten.

Det påverkar i sin tur näringsvärdet och kan ge matsmältningsproblem om du äter osten.

De må vara bekväma, men plastbehållare är inte alltid det bästa valet för att förvara mat. Undvik att lagra dessa livsmedel i plast. Hitta istället ett säkrare och hälsosammare alternativ.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • TOXNET. (2017). Bisfenol A.

  • Azevedo, M. R. Q. A., Gouveia, J. P. G., Trovão, D. M. M., & Queiroga, V. P. (2003). Influência das embalagens e condições de armazenamento no vigor de sementes de gergelim. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental. https://doi.org/10.1590/S1415-43662003000300019

  • Rodríguez, R., Rojo, G., Martínez, R., Piña, H., & Ramírez, B. (2014). Envases inteligentes para la conservacion de alimentos. Ra Ximhai.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.