Otroliga hälsofördelar med broccoli

Bland de många fördelarna med att äta broccoli kan vi bland annat se att dess järn och kalium hjälper till att bekämpa anemi och ledsmärta.
Otroliga hälsofördelar med broccoli

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Älskad av vissa, hatad av andra… broccoli är en grön grönsak med formen av ett “träd” som tillhör den korsblommiga familjen (som även inkluderar kål).

Den växer på många ställen och drar med sin vackert mörkgröna färg till sig uppmärksamhet.

I den här artikeln ska vi berätta mer om den näringsrika broccolin, som är till stor hjälp för din hälsa.

Vad får vi från broccoli?

Vad får vi från broccoli?

Broccoli är en växt som växer i kallare klimat och frodas under varma somrar. Den tillagas vanligtvis genom ångkokning (även om många också avnjuter den rå). Smaken påminner om den hos blomkål.

De största producenterna av broccoli är Kina, Indien, USA, Spanien och Italien.

Förutom att broccoli är väldigt god är den även väldigt näringsrik. Bland näringsämnena hittar vi följande: vitamin C, kalcium, magnesium, fosfor och kalium.

Den innehåller även avsevärda mängder fibrer, selen och lutein, såväl som ett rikt innehåll av folsyra, järn och vitamin A.

Broccoli: det läkande livsmedlet

Vi vet redan att man kan använda många frukter och grönsaker som huskurer tack vare deras sammansättning och näringsämnen. Broccoli står dock ut från mängden på grund av sina många egenskaper och de fördelar vi kan dra från den.

Tack vare dess fytonäringsämnen kan broccoli ge dig många hälsofördelar:

Förebygger cancer

Glukosinolaterna har hand om att hålla cancerceller borta, och sinigrin är ytterligare ett näringsämne i broccoli som hjälper till att motverka cancer. Sinigrin “stimulerar” den naturliga döden hos precancerösa tumörceller i magen och tarmarna.

Glukosinolater hjälper även till att försvaga cancer i:

 • Halsen
 • Lungorna och munnen hos rökare
 • Brösten hos kvinnor
 • Prostatan hos män

Som om det inte vore nog kan denna grönsak också underlätta förebyggandet av levercancer.

Främjar hjärtat

Folsyran som finns i broccoli är viktig eftersom den inte bara låter kroppen absorbera järn och undvika fostermissbildningar, utan även förebygger hjärtsjukdomar.

Genom att minska nivåerna av homocystein kan folsyran hjälpa till att förebygga hjärtinfarkt, arytmi och ateroskleros. Den rekommenderas även för personer med hypertoni.

Minskar anemi

Ångkokt broccoli

Broccoli är ett av de livsmedel som ger oss mest järn, och på grund av det är den perfekt för dem som lider av anemi.

Den förebygger givetvis även detta tillstånd och rekommenderas för personer som ligger i riskzonen för det. Dessa är bland annat:

 • Gravida kvinnor
 • Kvinnor med rikliga menstruationer
 • Personer som konstant blöder näsblod
 • Mödrar som ammar

Hjälper matsmältningen

De B-vitaminer som finns i broccoli hjälper till att skapa enzymer. Ett exempel på dessa enzymer är pepsin, som hjälper till i matsmältningen.

Om du lider av gaser eller har problem med tarmfloran rekommenderar vi att du äter denna näringsrika grönsak minst en gång per vecka.

Tack vare dess fibrer får du även hjälp med tarmtömning, vilket eliminerar gifter i tarmarna genom att ta bort kvarvarande avföring. Du får även en behaglig mättnadskänsla.

Den är med andra ord perfekt för de som oroar sig över att överäta eller som följer någon diet för att gå ner vikt.

Behandlar depression och nerver

Genom att äta broccoli känner vi oss inte bara mätta, utan blir även på gott humör. Detta på grund av broccolins hjälp med att producera dopamin. Det minskar i sin tur nervositet, stress och depression.

Broccolins magnesium och kalcium hjälper till att:

 • Reglera sömncykler och förebygga sömnlöshet
 • Göra muskler och nerver avslappnade
 • Reglera hjärtrytmen
 • Ge mer energi

Att äta broccoli är synonymt med vitalitet och lycka.

Förebygger vätskeretention

Detta är tack vare broccolins kalium, som motverkar ansamling av natrium i kroppen som orsakats av för stort saltintag. Om du har ödem, hypertoni eller lider av fetma ska du inte tveka att lägga till broccoli i kosten.

Lindrar ledsmärta

broccoli-och-citron

Broccoli kan eliminera ansamlingen av serös vätska i lederna på grund av sitt innehåll av kalium och glutation. Det är perfekt för personer med artrit och artros.

Främjar fysisk skönhet

De antioxidativa egenskaperna i denna korsblommiga grönsak låter dig avgifta kroppen och se vackrare såväl som yngre ut.

Den har förmågan att stimulera leverfunktionen och rena blodet (vilket resulterar i friskare hy). Broccoli kan även förebygga håravfall och minska hudproblem (akne, torrhet, fläckar, rynkor).

Reglerar din sköldkörtel

Broccoli reglerar sköldkörteln

Alla medlemmar i familjen korsblommiga växter kan minska produktionen av sköldkörtelhormon. Därför rekommenderas de för personer med hypertyreos.

De rekommenderas dock inte för patienter med hypotyreos, eftersom de kan sänka sköldkörtelnivåerna för mycket och orsaka problem.

För att få del av allt det goda med broccoli kan du tillaga dem genom att ånga dem i 3-5 minuter, då förlorar de inte sina fytokemikalier och näringsämnen (av vilka många dör vid höga temperaturer, såsom vid kokning). Efteråt kan du krydda med olivolja och vitlök.

Det är ett väldigt gott och hälsosamt alternativ!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ke, J., & Ford-Jones, E. L. (2015). Food insecurity and hunger: A review of the effects on children’s health and behaviour. Paediatrics and Child Health (Canada). https://doi.org/10.1093/pch/20.2.89
 • Zamora, E. (2016). EL cultivo del brócoli. Departamento de Agricultura y Ganadería de La Universidad de Sonora-Hermosillo. Campo.
 • Tano, K., Kamenan, A., & Arul, A. J. (2005). RESPIRATION AND TRANSPIRATION CHARACTERISTICS OF SELECTED FRESH FRUITS AND VEGETABLES. Agronomie Africaine. https://doi.org/10.4314/aga.v17i2.1662

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.