Sallad med broccoli och couscous: Ett lätt och hälsosamt recept

Broccoli är en av de nyttigaste grönsakerna du kan äta. Så vill du lägga till mer broccoli i kosten kan du börja med denna sallad med broccoli och couscous!
Sallad med broccoli och couscous: Ett lätt och hälsosamt recept
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Sallad med broccoli och couscous är en utmärkt rätt om du är ute efter en lite lättare måltid. Det finns många hälsofördelar med broccoli. Broccoli kan till exempel hjälpa till att förhindra att olika sjukdomar utvecklas.

Det är viktigt att notera att se till att äta mycket grönsaker eftersom att det är avgörande för din allmänna hälsa. De ger dig vitaminer, mineraler och olika växtämnen. Så ju större variation av grönsaker du äter och ju fler grönsaker du lägger in i din kost, desto bättre.

Sallad med broccoli och couscous

I den här artikeln ska du få ett recept fullt av högkvalitativa komplexa kolhydrater. Denna grönsak innehåller även proteiner med höga biologiska värden, som hjälper till med korrekt muskelfunktion. Dessutom är denna sallad full av antioxidanter.

Vi vill samtidigt påpeka att du kan göra en sallad med broccoli och couscous på många olika sätt. Men idag är det ett speciellt recept vi vill dela med oss ​​av. När du har provat detta rekommenderar vi att du börjar experimentera med andra grönsaker eller olika dressingar.

Kryddor är bra för din hälsa, så du kan med fördel även tillsätta olika kryddor i din sallad. Det förbättrar den organoleptiska kvaliteten på din rätt och bidrar också med bioaktiva element.

kryddor i skålar

Ingredienser:

 • 200 gram couscous
 • 175 ml grönsaksbuljong
 • 1 apelsin
 • Tonfisk på burk
 • 1 broccolihuvud
 • Balsamvinäger
 • 1 tsk dijonsenap
 • Peppar och salt
 • 1 tsk honung
 • Skalade hasselnötter

Så här gör du:

Börja först med att koka couscousen. För att göra detta, koka upp den vegetabiliska buljongen i en kastrull och lägg couscousen i en separat skål. När det börjar koka, häll buljongen över couscousen i skålen och täck sedan över den. Vänta 10 minuter.

Riv sedan apelsinskalet och strö ovanpå och använd en gaffel för att blanda ihop alltsammans. Skär sedan broccolin i små bitar och fräs den med extra virgin olivolja i 3-4 minuter i en stekpanna.

Nu är det dags att göra din vinägrett. Blanda vinäger, senap, honung, peppar och salt i en skål. Häll den sedan på broccolin och couscousen. Rör ner en liten burk tonfisk. Till sist strör du de hackade hasselnötterna ovanpå. Din rätt är klar att servera!

Du kan gärna byta ut hasselnötterna mot valnötter, cashewnötter eller hackad mandel om du gillar dessa nötter bättre. Eller varför inte prova att kombinera dem alla för att garnera din maträtt!

Näringsegenskaper hos broccoli

Vi kan ju bara inte dela med oss av detta recept utan att också prata om broccolins näringsegenskaper. Enligt en studie publicerad i Journal of Medicinal Food innehåller denna grönsak en stor mängd antioxidanter.

Bland dessa antioxidanter vill vi särskilt lyfta fram isocyanater. Enligt forskning i den vetenskapliga tidskriften Life Sciences kan dessa element hjälpa till att förhindra utvecklingen av kroniska sjukdomar. De hjälper till att blockera bildandet av fria radikaler och inaktiva celler med maligna förändringar. Detta minskar risken för att dessa celler reproducerar sig okontrollerat.

Dessutom vill vi även lyfta fram fiberinnehållet i broccoli. Detta näringsämne har förmågan att förhindra förstoppning. Enligt en artikel i Gut Microbes är fiber också fördelaktigt för bakterierna i tarmarna.

Denna grönsak hjälper också till att öka din mättnadskänsla eftersom den innehåller mycket fibrer. Och Eftersom broccoli innehåller väldigt få kalorier behöver du inte bekymra dig om att det ska påverka din vikt. Det kan vara väldigt viktigt för den som vill gå ner i vikt.

broccoli

Slutliga tankar om sallad med broccoli och couscous

Som ni ser är det väldigt enkelt att göra denna sallad med broccoli och couscous. Det behöver alltså bara ta några minuter att tillaga en hälsosam rätt fylld med nyttiga antioxidanter. Du kan med fördel lägga till denna rätt i din veckomeny så länge dina andra måltider innehåller många andra, olika livsmedel som ger variation.

Kom ihåg att det alltid är bra att äta mycket grönsaker. Vegetabiliska livsmedel hjälper till att minska risken för att utveckla kroniska sjukdomar orsakade av oxidation och inflammation.

Slutligen, glöm inte att det också är viktigt att komplettera din kost med regelbunden fysisk aktivitet och ordentlig vila.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Vanduchova A, Anzenbacher P, Anzenbacherova E. Isothiocyanate from Broccoli, Sulforaphane, and Its Properties. J Med Food. 2019 Feb;22(2):121-126. doi: 10.1089/jmf.2018.0024. Epub 2018 Oct 27. PMID: 30372361.
 • Singh D, Arora R, Bhatia A, Singh H, Singh B, Arora S. Molecular targets in cancer prevention by 4-(methylthio)butyl isothiocyanate – A comprehensive review. Life Sci. 2020 Jan 15;241:117061. doi: 10.1016/j.lfs.2019.117061. Epub 2019 Nov 30. PMID: 31794774.
 • Holscher HD. Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes. 2017 Mar 4;8(2):172-184. doi: 10.1080/19490976.2017.1290756. Epub 2017 Feb 6. PMID: 28165863; PMCID: PMC5390821.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.