Brist på A-vitamin: synskador och andra risker

Vitamin A agerar som en antioxidant i kroppen. Detta innebär att denna vitamin bekämpar uppkomsten av fria radikaler och cellskador. Följaktligen kan en brist på vitamin A leda till vissa problem.
Brist på A-vitamin: synskador och andra risker
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Brist på A-vitamin kan leda till hälsoproblem. Denna vitamin ingår i den kategori av vitaminer som man kallar fettlösliga vitaminer. Det vill säga, vitamin A är fettlösligt och det behöver en viss mängd fettvävnad för att kroppen ska kunna lagra det.

I människokroppen utför denna vitamin flera viktiga funktioner, eftersom den är en del av synens utveckling och säkerställer en sund synförmåga. Å andra sidan fungerar det också som en antioxidant. Ett regelbundet intag minskar risken för att utveckla komplexa sjukdomar på både medellång och lång sikt, vilket beskrivs i en artikel publicerad i tidskriften Nutrients.

Den goda nyheten är att vitamin A är ett ganska vanligt mikronäringsämne i din kost. I själva verket hittar man vanligtvis denna vitamin i livsmedel som är röda och orange till färgen. Av denna anledning kan du oftast säkerställa att du får en tillräcklig mängd av denna vitamin genom att regelbundet konsumera olika grönsaker.

Men, du kan trots allt fortfarande få brist på denna vitamin. En brist kan förekomma i dieter med mycket låg fetthalt, eller hos personer som inte har en varierad kost. Vilka är då konsekvenserna av brist på vitamin A? I den här artikeln tar vi en titt.

Brist på A-vitamin är kopplat till neurodegenerativa sjukdomar

Vitamin A har en viktig nervskyddande roll. Av denna anledning kan man associera låga nivåer av vitamin A med en högre förekomst av tillstånd som ofta är associerade med äldre människor, som till exempel Alzheimers. En brist på detta mikronäringsämne är kopplat till en högre produktion av beta-amyloider, föreningar relaterade till utvecklingen av neurodegenerativa sjukdomar, vilket framgår av denna artikel som publicerades 2017.

Antioxidanter minskar risken för åldrande sjukdomar. I detta avseende är vitamin A inget undantag.

Doktor visar hjärnröntgen för patient.
Vitamin A spelar en viktig roll i nervsystemet och hjärnan. På grund av detta är vitamin A-brist associerad med neurodegenerativa sjukdomar.

Synproblem kan associeras med brist på A-vitamin

Ett av de första symtomen som varnar för vitamin A-brist är uppkomsten av synproblem. Den vanligaste är känd som nattblindhet och manifesterar sig som svårighet att anpassa sig till mörkret. I de mest aggressiva fallen av vitamin A-brist kan du utveckla ögonskador.

Dessa fall är dock sällsynta. Det är mer typiskt att drabbas av gastrointestinala störningar orsakade av bristen på just vitamin A. Till exempel så är diarré ett vanligt symtom hos individer som lider av ett underskott på vitamin A i kosten.

Läs vidare för att lära dig mer: Övningar för att bekämpa överansträngda ögon

A-vitamin påverkar också lunghälsan

Rökare, eller personer med obstruktiva lungsjukdomar, är mer känsliga för vitamin A-brist. Hos dessa människor kan låga nivåer av detta näringsämne leda till en ökad risk för cancer. Av denna anledning kan du i specifika fall överväga att ta kosttillskott. Trots allt är det som regel bäst att få detta vitamin genom en varierad kost.

Livsmedel som innehåller vitamin A

Livsmedel som är röda och orange i färgen innehåller vanligtvis betakaroten och även vitamin A. Av denna anledning är det viktigt att lägga till dem som ett regelbundet inslag i din kost. Dessutom är mjölk, smör och ost också en källa till detta näringsämne. Även vissa pigmenterade frukter som aprikos eller mango innehåller stora mängder av denna vitamin.

Faktum är att en brist på detta mikronäringsämne är sällsynt om man äter en varierad kost som innehåller rikligt med grönsaker.

Ett par lagar sallad tillsammans.
Orange och röda livsmedel innehåller normalt stora mängder vitamin A.

Övervaka dina vitamin A-nivåer för att förhindra sjukdom

Att hålla dina vitamin A-nivåer i rätt intervall hjälper till att minska risken för sjukdomsutveckling på medellång och lång sikt. De första manifestationerna av detta underskott märker du oftast i magen och i synen. Men över tiden kan det även kopplas till förändringar i den neurala hälsan och en ökad risk för cancer eller lungsjukdom.

I allmänhet rekommenderar vi inte att du tar ett vitamin A-tillskott. Faktum är att forskare inte har bevisat att det ger någon fördel hos friska patienter med hälsosam kost. Det är endast en effektiv behandling för personer som röker eller har någon obstruktiv sjukdom i lungorna.

I vilket fall som helst rekommenderar vi att du ofta äter röda livsmedel från växtvärlden för att minimera risken för brist. Mejeriprodukter är också en källa till denna vitamin. Du bör också komma ihåg att denna vitamin också hjälper till att bekämpa åldrande och cellskador på grund av dess antioxidativa förmågor. Av alla dessa skäl bör du se till att du får i dig tillräckligt med vitamin A från din kost.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Timoneda J., Rodríguez Fernández L., Zaragoza R., Marín MP., et al., Vitamin A deficiency and the lung. Nutrients, 2018. 10 (9): 1132.
  • Zeng J., Chen L., Wang Z., Chen Q., et al., Marginal vitamin A deficiency facilitates alzheimer’s pathogenesis. Acta Neuropathol, 2017. 133 (6): 967-982.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.