Övningar för att bekämpa överansträngda ögon

december 25, 2018

Det är oundvikligt att ögonen blir mer belastade med åldern. Men överansträngda ögon behöver inte betraktas som en obotlig sjukdom. Det beror i grunden på en obalans som orsakats av att ögonen har arbetat för hårt.

I den här artikeln ska vi berätta om några övningar som hjälper dina ögons muskulatur att slappna av och också stärker den, för att motverka överansträngda ögon. Om du vänjer dig vid att göra dem några minuter varje dag, kommer du avsevärt förbättra eller till och med helt och hållet bli av med din överansträngning.

Övningar för att motverka överansträngda ögon

Massage och ansiktsuttryck

Innan du börjar övningarna, är det viktigt att du slappnar av i muskulaturen runt ögonen. Massera ögonbrynen, från och med den inre delen av dina ögonbryn, genom att göra nästan omärkliga små cirklar och rör dig mot den yttre delen av ögonbrynet. Rör dig nedåt och följ cirkeln tills du kommer till början av ögonbrynet igen. Om du vill kan du använda lite mandel- eller onagraolja.

Du kan också hjälpa hela ansiktet att slappna av om du tillbringar någon minut med att göra alla olika typer av ansiktsuttryck som du kan komma på, försök att röra på alla delar av ditt ansikte: läppar, käke, tunga, kinder, ögon, ögonbryn, ögonlock, näsa etc.

Vila sedan i några sekunder innan du fortsätter och andas djupt. Förutom att bekämpa överansträngda ögon, är detta också en bra övning för att hålla ditt ansikte ungdomligt.

Massage är bra för överansträngda ögon

Att klappa

Att klappa är en ganska behaglig och trevlig övning. För att göra detta, gnugga händerna för att få dem varma, särskilt om de är kalla. Klappa sedan med handflatorna på dina slutna ögon.

Om du har torra ögon, blinka flera gånger i rad och blunda därefter för att koppla av.

Medveten spänning

Många har ofta överansträngda ögon, eftersom de spänner sina ögonmuskler utan att de inser det. Därför ska du få lära dig hur man medvetet spänner dem som en övning i syfte att orsaka avkoppling efteråt. Du kan göra det närsomhelst, men särskilt när du tillbringar mycket tid framför datorn.

Övningen består helt enkelt i att sluta ögonen och vara medveten om trycket på ögonlocken och ögonen. Till en början kommer det att kännas som om de redan är avslappnade. Men prova att spänna ögonlocken och koncentrera dig. Du kommer då att märka att dina ögon inte vilar, dina kindben är upphöjda och ögonbrynen och pannan är spända.

De första gångerna kan du även prova på omväxlande avkoppling med spänning enligt beskrivningen ovan. (Blunda hårt i ett par sekunder och koppla av, osv.)

Bli korsögd

Den här övningen är bra för att träna de sneda musklerna i ögat. Den är mycket effektiv för att få överansträngda ögon att slappna av. Övningen består helt enkelt i att du tittar på din nästipp. Om det är svårt i början, kan du börja med att hålla ett finger en bit framför ansiktet och sedan följa det medan du närmar det din nästipp. Du kan också följa näsryggen med blicken fram till utrymmet mellan ögonbrynen. Det är förvånande hur mycket du kan observera delar av ditt ansikte utan att behöva en spegel.

Träna inte mer än 10-15 sekunder innan du vilar ögonen en stund, särskilt de första gångerna.

Cirklar

En annan bra övning är att röra ögonen i cirklar. Försök att göra cirkeln så rund som möjligt, först medurs och sedan moturs. Fokusera på vilka delar av dina ögon som kämpar emot eller ändrar cirkeln. På detta sätt tränar du alla de olika ögonmusklerna.

Träna ögonen en liten stund varje dag

Titta nära och titta långt bort

En av de bästa övningarna för att träna synen är att gå utomhus till ett öppet naturområde (med utsikt över berg, dal eller hav). Där kan du träna dig genom att titta på nära detaljer (som exempelvis en blomma eller en sten) och objekt längre bort. Utför övningen genom att fixera blicken omväxlande nära och långt borta på panoramautsikten, och därmed stretcha din blick så långt du kan. Även färgerna i naturen, särskilt grönt, har balanserande, terapeutiska och avkopplande effekter som bidrar till att förbättra både syn och sinnestillstånd.

Kallt vatten

Ett annat sätt att slappna av och stärka ögonens muskulatur består av att du stänker kallt vatten på dina slutna ögon. Du kan göra det när du vill under dagen, och det kommer att vara särskilt effektivt när du känner att dina ögon är röda eller för varma.

Bilder med tack till The Style PA