Orsaker och enkla botemedel för röda ögon

Orsaker och enkla botemedel för röda ögon
Valeria Sabater

Skriven och verifierad av psykolog Valeria Sabater.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Röda ögon, eller rinnande ögon, kan orsakas av ett flertal saker. Allergier, utdragen datoranvändning eller till och med att röra ögonen med smutsiga händer kan orsaka detta smärtsamma tillstånd, som är relativt vanligt. Förebyggande och hälsosamma vanor när det kommer till din syn är vitala, vilket är varför vi ska tillhandahålla dig med några enkla botemedel för detta tillstånd nedan.

Det finns många växter som kan hjälpa till att behandla röda ögon. Du kan gå till ett apotek och köpa någon typ av ögondroppar, men det är aldrig fel att veta vad Moder Natur kan göra för dig. Att veta egenskaperna och användningarna för naturliga botemedel kan vara extremt användbart när du behöver hjälp. Så låt oss lära känna dem lite bättre.

Varför får vi röda ögon?

Innan du börjar använda ögondroppar eller andra botemedel i dina ögon så måste du förstå vad som orsakar ögoninflammation. Att inte veta källan till situationen kan göra den avsevärt värre. Låt oss ta en titt på de möjliga orsakerna.

En ögoninfektion

Allergier kan leda till röda ögon
  • Detta har du definitivt drabbats av minst en gång tidigare: Smärta, irritation, en röd färg på ögonvitan… den verkliga faran med ögoninfektioner är att de kan utvecklas till bindhinneinflammation och snabbt sprida sig från öga till öga. Hur blir dock ögonen infekterade?
  • Infektioner orsakas av extern åverkan – såsom via metallobjekt – element i naturen som du kan vara allergisk mot – såsom pollen eller trädamm, eller till och med smuts i luften. Du bör även ha i åtanke att dina händers renlighet spelar en roll i detta, eftersom du enkelt kan repa dina ögon när fingrarna är smutsiga.
  • Du bör även komma ihåg att kontaktlinser kan orsaka allvarlig ögonskada. Var försiktig med hur du hanterar dem och använd dem i rätt tidsperioder. Detta är otroligt viktigt för god ögonhälsa.

Väldigt torra ögon

Torra ögon
  • Vissa personer kan inte hålla sina ögon tillräckligt fuktiga. De torkar då ut och blir mer känsliga för miljön, påverkas mer av elementen och blir igentäppta. Dina ögon kanske inte får den nödvändiga fuktigheten på grund av en sjukdom. Din läkare ska alltid vara den som ger dig en ordentlig diagnos.

Exponering för datorskärmar

Dator
  • Detta är också en av de vanligaste orsakerna för röda ögon. Ljuset från apparater – inklusive mobiltelefoner – är väldigt skadligt för ögonen. De blir irriterade, överarbetade och förlorar till och med sin skärpa. Det är vitalt att du tar små pauser medan du arbetar med datorer.

Lite sömn

Sömnbrist kan leda till röda ögon
  • Blir du överraskad av detta? Brist på sömn kan orsaka allvarlig igentäppning av ögonen. Med detta i åtanke så kan det även orsaka påsar under ögonen. Att sova mindre än vad du behöver försämrar även ditt försvar, vilket gör dig känsligare mot infektioner. Din kropp kommer inte att vara tillräckligt syresatt, kommer inte kännas helt frisk och det är normalt att vakna med röda ögon. Detta har säkerligen drabbat dig förr.

Botemedel för att vårda och behandla röda ögon

Trollhassel

1. Naturlig vila för dina ögon

  • Oavsett om du har varit uppe hela natten med sömnbrist eller om du bara har sovit dåligt så är ett enkelt botemedel för att lindra inflammation i ögonen att använda kalla och varma kompresser på dina ögon. Blöt en liten handduk med friskt vatten och lämna den på ditt ansikte över ögonen. Se till att båda ögonen blir täckta. Blöt sedan handduken i varmt vatten – inte hett. Detta kommer aktivera cirkulationen i ögonen.

2. Avkok av trollhassel för röda ögon

  • Ett väldigt enkelt botemedel. Allt du behöver göra är att göra ett avkok med löv från hamamelis. När koppen har stått ett tag så blöter du en bomullstuss i den och sätter den på det påverkade ögat i några sekunder. Detta kommer blöta det drabbade ögat med avkoket. Trollhassel är den bästa växten för att behandla röda ögon.

3. Morotsskivor

  • Morot är perfekt för igentäppta ögon. Dess egenskaper har alltid varit bra för att våra ögonen, så missa inte chansen att prova detta botemedel. Koka en morot i vatten, skär två tunnan skivor och placera dem över dina ögon i tio minuter. Upprepa denna process tre gånger om dagen med nya morotsskivor. Detta kommer vara till stor hjälp för att reducera igentäppningen och inflammationen.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.