10 saker att göra innan frukost

De första timmarna på morgonen är en tid att ägna sig åt aktiviteter som kräver stor koncentration. Att ägna denna tid åt vissa särskilt utvalda uppgifter gör att du kan möta resten av dagen på ett positivt sätt. Här är 10 saker att göra innan frukost!
10 saker att göra innan frukost

Skriven av Jonatan Menguez

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Under e normal dag har du en massa olika typer av utmaningar och uppgifter som du måste möta. Att börja morgonen på ett organiserat sätt och skapa hälsosamma vanor att göra innan frukost är det bästa sättet att möta resten av dagen med energi och produktivitet.

På morgonen är det mer troligt att ditt sinne är redo att ta sig an komplexa utmaningar, vilket är varför många chefer i stora företag använder den tiden för att få gjort saker som de prioriterar. Andra använder tiden till fysisk träning eller för att ägna tid åt familjen.

Med det i åtanke har vi här ett antal vanor för att få ut det mesta av timmarna före frukost.

1. Drick vatten innan frukost

Att återfukta din kropp före frukost är ett viktigt steg för att börja din morgon med hälsosamma vanor. Fördelarna med att dricka vatten sträcker sig från att förbättra det totala kaloriintaget till att stimulera njurfunktionen. Det hjälper också hudens elasticitet och förhindrar förstoppning. Vissa gillar att också pressa i lite färsk citron.

2. Gå upp tidigt

Det kan tyckas vara en av de svåraste vanorna till att börja med, men att gå upp lite tidigare kan man uppnå genom träning och uthållighet. Efter några veckors uppvaknande vid den nya tidpunkten vänjer sig kroppen vid det och förstår att det är rätt tiden att vakna.

Många framgångsrika människor utnyttjar de första timmarna på dagen, från klockan 5 eller 6 på morgonen, för att utföra vissa särskilda uppgifter eller fysisk aktivitet eftersom detta är en tid där de inte blir avbrutna. Därefter går de vidare till resten av planerna för dagen.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:  Fakta om varför havregryn hjälper dig att sova bättre

3. Undvik “5 minuter till”-vanan innan frukost

Den första kontakten många har när de öppnar ögonen är med väckarklockan eller telefonlarmet. Dessa objekt erbjuder ett frestande men inte rekommenderat alternativ: att aktivera snooze så att man får sova i ytterligare 5 minuter.

När din kropp väl har vaknat orsakar en ny sömncykel, även en kort sådan, en dåsig effekt som sitter i resten av dagen. Fenomenet är känt som sömndruckenhet.

person sträcker sig mot väckarklocka
Många hatar väckarklockan eller mobillarmet, men vi måste lära oss att hantera dem på rätt sätt för att inte göra vår situation värre.

4. Träna innan frukost

Den mest rekommenderade aktiviteten du kan göra innan frukost är att utöva någon form av fysisk träning. Att springa, göra en anaerob rutin eller gå till gymmet vid den tiden hjälper till att kontrollera din kaloriförbrukning och aktivera kroppen.

5. Meditera eller gör yoga innan frukost

En annan aktivitet som kan ersätta eller komplettera fysisk träning är att lägga 15 till 20 minuter på att koppla av och meditera. Att låta ditt sinne ta ett steg tillbaka från de ständiga väntande uppgifterna hjälper till att undvika stress, samt förbättra din prestation vid senare problemlösning.

Vissa väljer att träna en yogarutin. Tekniker med djupandning eller mindfulness är också bra alternativ.

6. Stanna upp, tänk och planera

Arbetsrutiner är ofta påfrestande, och man blir betraktad med ogillande när man stannar upp och funderar innan man ska fatta ett beslut. Kraven på snabba svar blir allt vanligare, vilket gör det svårt att analysera dem bättre.

Att avsätta några minuter för att reflektera och planera din dag är en vana som bidrar till mental organisation. Att göra en lista med dagliga, veckovisa och till och med månatliga mål hjälper dig att ha en tydlig plan för vad du ska fokusera på.

7. Arbeta med viktiga projekt

Det finns flera skäl att ta sig an prioriterade uppgifter redan innan frukost. Till exempel förekommer det oftast mindre buller under de tidiga morgontimmarna, vilket hjälper till med koncentrationen.

Generellt sett är sinnet mer motiverat och skärpt, utan distraktioner. Men framför allt slipper du störande moment genom att utföra dem innan alla möten och telefonsamtal osv börjar för dagen.

8. Arbeta med personliga projekt

Andra föredrar att använda de lugna morgontimmarna till projekt som har med personlig utveckling att göra, utöver de krav vi har från arbetet. Till exempel att skriva en blogg eller en bok, öva på ett instrument eller lära sig ett språk. Dessa aktiviteter är mer benägna att skjutas upp under eftermiddagen eller kvällen på grund av arbetsdagens krav.

9. Tid med familjen

Olika jobb, skola eller gymnasieskola kan hålla isär en familj. När kvällen kommer orkar vi på grund av den mentala tröttheten bara äta middag, se en film och gå och lägga oss.

Av denna anledning väljer många att umgås med sina nära och kära, oavsett om det är en partner eller barn, innan frukost. Att komma i kontakt med sin familj, ha meningsfulla samtal, är lättare utan tankarna och tröttheten som kommer efter en lång dag.

man och kvinna pratar
Om fler i familjen vaknar tidigt kan de ta vara på stunden och ha djupare samtal, utan att tröttheten står i vägen.

10. Läs nyheterna innan frukost

Att få information om de senaste händelserna genom tidningen, nyheterna eller sociala medier är en aktivitet som många väljer under de tidiga timmarna. Detta är dock en personlig vana. Medan det för vissa är hälsosamt att börja dagen informerad, föredrar andra att undvika effekterna av negativitet som aktuella händelser kan ge.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Fördelarna med vatten på tom mage på morgonen

Upptäck dina egna vanor!

Naturligtvis räcker det inte med en enda morgon för att göra allt vi nämnt här till en vana. Det är viktigt att försöka identifiera vilka vanor som passar dig bäst.

Du kan också välja att skapa en veckoplan som inkluderar träning, familjetid, meditation och engagemang för personliga projekt. Även om du inte kan följa den helt strikt är den användbar som guide.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.