Morgontrött och sömndrucken - därför vaknar du på dåligt humör

Att känna sig klumpig och vara på dåligt humör när man vaknar är vanligt hos dem som är morgontrötta. Detta är ett tillstånd där du lider av en minskning av olika kognitiva och emotionella förmågor direkt efter att du har vaknat.
Morgontrött och sömndrucken - därför vaknar du på dåligt humör

Senaste uppdateringen: 13 januari, 2021

Många känner sig tröga och sura när de vaknar trots att de har fått så många timmars sömn som specialisterna rekommenderar. De kan inte tänka klart och deras kroppar är klumpiga och omedgörliga. Det verkar som om de plötsligt har blivit besatta av klumpighet och dåligt humör. Vad de upplever är dock långt ifrån något konstigt fenomen: att vara morgontrött och sömndrucken är vanligt förekommande.

Vetenskapen började lägga fram data om detta fenomen på 1960-talet. De upptäckte att detta är ett tillfälligt tillstånd med minskad kognitiv förmåga och vakenhet som i allmänhet varar i ungefär en timme efter att uppvaknandet.

Denna period varierar dock från fall till fall – en person kan känna sig morgontrött och sömndrucken i 15 minuter och andra i en timme eller mer. Specialister tror att varaktigheten beror på vilken sömnfas som blev avbruten när personen vaknade.

Kännetecken för att vara morgontrött och sömndrucken

sömnlös kvinna

Denna period av tröghet och dåligt humör efter sömn är kännetecknad av en märkbar minskning av personens typiska vakenhet och reaktionsförmåga. Man upplever fortfarande en relativt kraftig sömnighet samtidigt som hjärnan inte presterar lika bra som vanligt.

Samtidigt kan man uppleva irritabilitet, intolerans, dåligt humör och depression. Det kan också åtföljas av en allmän känsla av desorientering eller förvirring.

Det är ett fenomen som negativt påverkar oss när vi ska utföra normala mentala eller fysiska uppgifter. Det orsakar också en förkortad reaktionstid, dåligt korttidsminne och långsam tankeverksamhet. Tillståndet är nästan som vid jetlag.

Läs också den här artikeln: Dina dagliga aktiviteter påverkar din sömn

Obehag och dåligt humör när du vaknar – ett medicinskt tillstånd

I motsats till vad många tror är det att uppleva besvär och dåligt humör när man vaknar faktiskt ett medicinskt tillstånd. Faktum är att det inte beror på vår personlighet eller karaktär. Faktum är att American Academy of Sleep Medicine inkluderat detta fenomen, som de kallar sleep inertia, på sin lista över sömnproblem.

Detta drabbar vuxna och ungdomar utan åtskillnad. Ålder är därför inte anledningen till att man lider av att vara morgontrött och sömndrucken. Det kan dock vara relaterat till det moderna livet som har distanserat oss från naturliga cykler och där vi inte respekterar sömnens dygnsrytm.

Dygnsrytmer är de fysiska, mentala och beteendemässiga förändringar som följer en daglig cykel i direkt relation till ljus och mörker. Vissa teorier hävdar att vi har påverkat vår sömn så att det har stört den naturliga cykeln att vakna upp vid soluppgång. Detta på grund av att vi sover i rum med konstgjorda ljus från tv-apparater eller andra skärmar.

När vi är sömndruckna utför hjärnan aktiviteter som är typiska för de djupa sömnfaserna. Vissa studier tyder därför på ett samband mellan dygnsrytmen och dessa problem. Detta skulle kunna förklara varför vi känner oss så trötta och tröga efter att hjärnan vaknar under det som den biologiska klockan har bestämt som den återställande sömnfasen.

Vi tror att du kommer att gilla den här artikeln: God kvalitetssömn kan förhindra hjärnsjukdomar

Glöm inte det här om du är morgontrött och sömndrucken

morgontrött och sömndrucken kvinna vid laptop

Morgontrötthet i sig kan verka harmlöst. Egentligen drabbar det ju endast de människor som bor med personen som lider av det, när de måste stå ut med deras dåliga humör. Men det kan faktiskt vara mer än så. Vetenskapliga studier har visat att hjärnans prestanda kan minska drastiskt om sömnen blir störd under djupsömn.

Den dåliga hjärnfunktionen, den långsamma responsen på vardagliga situationer och svårigheten att övervinna dåsigheten kan utgöra en risk i vissa yrken. Arbetare och anställda som tar en tupplur på jobbet riskerar att sömnen plötsligt avbryts och leder till att de upplever dessa effekter. Detta kan utgöra en risk för dem som finns runt omkring dem.

Även om forskare inte har funnit några effektiva sätt att förhindra detta och därmed undvika besvär som dåligt humör vid uppvaknandet, rekommenderar de att du upprätthåller en strikt och god sömnhygien.

Denna hygien inkluderar bland annat att sova mellan sju och åtta timmar per natt utan avbrott. Detta innebär också att inte sova med en tv eller dator i rummet. Slutligen är det viktigt att skapa en regelbunden rutin och undvika att ta stimulantia (som kaffe) innan du går och lägger dig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Valdez Ramírez, P. (2005). Ritmos circadianos en los procesos atencionales del ser humano (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Nuevo León).
  • Millán Arroyo, C. (2017). Efectos de la luz azul en el ritmo circadiano del sueño.
  • Urrestarazu, E., Escobar, F., & Iriarte, J. (2015). El sueño y su patología. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 11(73), 4385-4394.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.