Nyttiga snacks som hjälper dig att lindra depression

september 17, 2019
Visste du att förändringar i kosten kan hjälpa dig att lindra depression? Att lägga till fler nyttiga snacks kan förbättra ditt humör.

I denna artikel ska vi visa hur nyttiga snacks kan hjälpa dig att lindra depression. Vidare ska vi även berätta om de livsmedel du bör undvika eller äta mindre av om du lider av denna sjukdom.

Det är viktigt att komma ihåg att mat är ett tillskott, inte en ersättning till läkemedel eller terapi. Mat kan inte bota din depression, men den kan hjälpa dig att må mycket bättre.

Depression

Världshälsoorganisationen (WHO) säger att depression är en väldigt vanlig psykisk sjukdom runt om i världen.

Dessa huvudsakliga kännetecken är känslor av sorg, skuld eller brist på självkänsla. Vidare kan man helt tappa intresset för njutning och sömn, samt få problem med aptit, koncentration och trötthet.

WHO noterar även att depression kan vara kronisk eller inträffa i episoder. Detta påverkar patienternas liv avsevärt och gör det svårare att klara av det dagliga livet.

Ingen undantas från risken att drabbas – alla kan bli deprimerade. Alla upplever vi trots allt stress och ångest, både på jobbet och hemma.

Alarmerande siffror

Ändra din livsstil för att behandla depression

Enligt WHO är fler än 300 miljoner personer drabbade av depression i världen. Mellan 2005 och 2015 har siffrorna ökat med över 18%.

Dessvärre kan denna sjukdom leda till allvarliga hälsoproblem. När den pågår under lång tid kan den bli måttligt eller allvarligt värre.

I värsta fall leder den till självmord. Varje år tar nästan 800,000 personer sina liv, och det är den näst vanligaste dödsorsaken i åldersgruppen 15-29 enligt data från WHO.

Läs även: 5 riskfaktorer som kan leda till depression

Behandlingar

Även om det finns många effektiva behandlingar för att behandla depression så får hälften av alla drabbade människor dem aldrig.

Ett av hindren för behandling är att det inte finns tillräckligt med resurser och experter tillgängliga. Vidare finns det även ett stort stigma om psykiska sjukdomar.

Vidare kan drabbade personer även få fel diagnos, och motsatsen sker när personer som inte är drabbade felaktigt får diagnosen depression. Alltför många äter antidepressiva medel trots att de inte behöver.

Idag vill vi ge dig en lista över nyttiga snacks som kan hjälpa dig att lindra depression. Kom ihåg att alltid tala med din läkare om de bästa behandlingsalternativen för dig.

5 nyttiga snacks för att lindra depression

1. Havre

Tro det eller ej, men dina blodsockernivåer kan ha något att göra med din depression. Lyckligtvis finns det livsmedel som hjälper dig att balansera glukosen i blodet.

Vidare kan de lugna nervsystemet och höja ditt känslomässiga välmående. Det är här havre kommer in i bilden. Tack vare dess fibrer hjälper det till att lugna matsmältningssystemet och hålla blodsockret uppe.

Detta kan hjälpa dig att undvika plötsliga humörsvängningar.

Vidare ger detta fullkorn även kroppen B1, B6 och B5. Dessa näringsämnen kan hjälpa till att hålla din känslomässiga sida stabil eftersom de påverkar produktionen av hjärnkemikalier som påverkar humöret.

  • För att dra nytta av dess fördelar kan du äta havregryn eller andra typer av havre. Du kan till exempel göra en fruktsallad med rostad havre.

2. Valnötter

Valnötter innehåller fettsyror

Valnötter och andra nötter är några av de mest rekommenderade snacksen för att lindra depression.

Nötter innehåller omega-3-fettsyror – ett essentiellt ämne för att hjärnan ska fungera ordentligt. Studier har visat att låga omega-3-nivåer kan vara en av orsakerna till depression.

Nötterna kan därför hjälpa dig att förbli på gott humör och förbättra det kardiovaskulära systemet.

Att äta nötter på regelbunden basis kommer dessutom hjälpa dig att koncentrera dig och hålla hjärnan aktiv. Vidare kan det över tid förebygga kognitiv försämring.

3. Mörk choklad för att hjälpa till att lindra depression

Choklad med hög kakaohalt innehåller antioxidanter som hjälper dig att hindra fria radikaler från att orsaka problem.

Att äta den stimulerar även serotoninet i hjärnan, som är en substans som förbättrar humöret och minskar kortisolet.

Detta livsmedel är perfekt som snacks, och att äta det i små mängder kan vara väldigt hälsosamt för kropp och sinne. Men se till att du köper choklad med minst 70% kakao.

4. Bananer och kokbananer

Både bananer och kokbananer är rika i magnesium.

Personer med mycket stress, depression eller ångest kan gagnas mycket av dessa frukter eftersom de höjer mineralnivåerna i kroppen.

5. Äpplen

Deprimerad kvinna

Äpplen är en källa för antioxidanter som hjälper hjärnan att fungera ordentligt.

Vidare hjälper de till att skapa signalsubstanser som dopamin, som hjälper dig att tänka positivt.

Upptäck: Livsmedel som förbättrar humöret & lindrar depression

Livsmedel att undvika när du försöker lindra depression

Om du lider av depression eller misstänker att du är drabbad ska du inte bara äta ovan nämnda nyttiga snacks, utan även undvika vissa livsmedel:

  • För mycket kaffe eller teer med mycket koffein.
  • Feta livsmedel.
  • Mat med raffinerat socker.
  • Läsk och alkohol.
  • Livsmedel med konstgjorda sötningsmedel.