Livsmedel som förbättrar humöret & lindrar depression

Även om de här livsmedlen är väldigt hjälpsamma för att förbättra humöret ska du inte sluta med eventuella mediciner mot depression du tar. Livsmedlen är inte ett substitut för en faktisk behandling, utan ett komplement.
Livsmedel som förbättrar humöret & lindrar depression
Karla Henríquez

Granskad och godkänd av läkare Karla Henríquez.

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2023

Vissa livsmedel innehåller vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som har fördelaktiga egenskaper för din hälsa. Du kan faktiskt förebygga och behandla vissa åkommor genom att regelbundet äta viss typ av mat. Det finns till exempel livsmedel som förbättrar humöret.

Med hjälp av dessa kan man bekämpa depression på ett naturligt sätt. I den här artikeln ska vi diskutera tio livsmedel som förbättrar humöret naturligt.

Bekämpa depression naturligt

Depression är en komplex åkomma som är svår att behandla naturligt eftersom den påverkar nervsystemet och kan ge upphov till olika symptom i kroppen. De som lider av det lever med negativitet och hopplöshet, vilket gör behandling svårt. De har nämligen en tendens att vara pessimistiska mot potentiella lösningar.

Sorg, apati och låg självkänsla är vanliga karaktärsdrag för de som är deprimerade, men det är möjligt att motverka depression naturligt genom att börja äta livsmedel som innehåller näringsämnen som förbättrar nervsystemets funktion.

Dessa främjar alltså processer som stärker känslan av välmående och lycka.

Livsmedel som förbättrar humöret

1. Kakao

Kakao är ett livsmedel som förbättrar humöret

Kakao är ett uråldrigt medicinskt livsmedel som anses vara heligt i många kulturer. Det besitter många hälsosamma egenskaper, och bekämpar bland annat depression tack vare sitt innehåll av fenyletylamin och tryptofan. Dessa substanser förbättrar humöret och ökar serotoninet – en neurotransmittor som ger upphov till lyckokänslor.

 • Blanda inte ihop kakao med choklad! Choklad innehåller ofta mycket socker och onyttiga fetter, och andelen kakao brukar vara låg.

2. Apelsin

Citrusfrukter har antidepressiva egenskaper, både när man äter dem och när man nyttjar deras doft. Med hjälp av eteriska oljor från citron, apelsin, mandarin och grapefrukt kan du stärka din lyckokänsla. Därför är det bra att använda dem på huden ofta.

 • Apelsiner är en av de bästa frukterna för att öka vitaliteten och optimismen.
 • Vi rekommenderar dock att äta dem på morgonen eftersom du annars kan få problem med sömnen.

3. Gröna bladgrönsaker

Gröna bladgrönsaker är rika på magnesium – ett essentiellt mineral för att balansera nervsystemet och bekämpa åkommor som depression och ångest.

 • För att dra nytta av dem kan du äta bladen råda, i sallader, juicer eller som gröna smoothies.

4. Avokado

Avokado är ett superlivsmedel

Avokado anses vara ett superlivsmedel. Det erbjuder en komplett uppsättning näringsämnen för att behandla många åkommor, inklusive depression.

 • Trots att avokado är rik på fetter innehåller den även mycket protein och fibrer, så du behöver inte oroa dig över att gå upp i vikt om du äter den.

5. Valnötter

Valnötter förbättrar humöret tack vare sitt innehåll av vitaminer, mineraler (som magnesium) och essentiella fettsyror.

 • En handfull valnötter om dagen räcker för att hålla nervsystemet i balans och kommer även gagna din hjärthälsa.

6. Linfrön

Linfrön, som du kan konsumera som olja eller faktiska frön, är ett väldigt näringsrikt livsmedel med omega-3-fettsyror. Det är viktigt för de som vill uppnå mental stabilitet och förbättra hälsan i allmänhet.

7. Ägg

Ägg tillhandahåller B12

Ägg är ett väldigt komplett livsmedel man kan äta varje dag.

 • De är rika på vitamin B 12 – ett näringsämne som även finns i sardiner och mjölkderivat.
 • En brist på B-vitaminer, framförallt B12, är kopplat till depression.

8. Svarta bönor

I vissa länder är svarta bönor en basföda, och det är även ett livsmedel som förbättrar humöret.

 • Det är rikt på tiamin, eller vitamin B1, som tillhandahåller hjärncellerna med energi och främjar kognitiv funktion. Det har positiva effekter när man försöker bekämpa depression.

9. Vattenkrasse

De folater som finns i vattenkrasse bidrar till att sakta ned kognitiv försämring och förbättra depressiva tillstånd.

 • Du kan lägga till vattenkrasse i sallader eller som garnering för alla rätter.

10. Solrosfrön

Solrosfrön har B-vitaminer

Likt svarta bönor är solrosfrön rika på B-vitaminer, som tiamin. Därför kan du äta dem varje dag, råa eller rostade.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Health, N. C. C. for M. (2010). Depression: the Treatment and management of depression in adults (UPDATED EDITION). The NICE Guideline on the Treatment and management of depression in adults.
 • Lang, U. E., Beglinger, C., Schweinfurth, N., Walter, M., & Borgwardt, S. (2015). Nutritional aspects of depression. Cellular Physiology and Biochemistry. https://doi.org/10.1159/000430229
 • Leng, G., Adan, R. A. H., Belot, M., Brunstrom, J. M., De Graaf, K., Dickson, S. L., … Smeets, P. A. M. (2017). The determinants of food choice. In Proceedings of the Nutrition Society. https://doi.org/10.1017/S002966511600286X

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.