5 intressanta anledningar att äta mörk choklad

Förutom att konsumtion av mörk choklad gynnar produktionen av endorfiner i kroppen, kan det också bidra till att förbättra vår kardiovaskulära hälsa, förutsatt att vi använder den mest äkta varianten av mörk choklad.
5 intressanta anledningar att äta mörk choklad

Senaste uppdateringen: 19 januari, 2019

Chokladens ursprung, så vitt vi vet, ligger cirka 4000 år bakåt i tiden i Centralamerika. Mayaindianerna drack det och inkluderade det i sina ritualer som en helig dryck. Idag vet vi dessutom mycket mer om varför det är bra att äta mörk choklad.

Kakaofrukten, som används för beredning av mörk choklad och andra kakaoprodukter, odlades och användes i hemmet alltmer och det blev av allt större vikt. Därmed fick kakaofrukten ett nytt värde på grund av dess spirituella, medicinska, politiska och ekonomiska natur.

I denna artikel ska vi presentera 5 underbara och intressanta anledningar att äta mörk choklad varje dag. Detta nedärvda, oemotståndliga och läckra livsmedel är ett naturligt botemedel för vissa hälsoåkommor. Vid sidan om att det är en utmärkt antioxidant förbättrar det också vår kardiovaskulära hälsa och reglerar tarmfunktionen.

Mörk choklad i träskål

Mörk choklad och kakao

Till att börja med måste vi tydliggöra att vi i denna artikel endast refererar till fördelarna med att äta mörk chokladDetta livsmedel har medicinska egenskaper tack vare dess höga innehåll av kakao som är den läkande komponenten i denna produkt. Därför bortser vi från mjölkchoklad och andra mindre nyttiga varianter.

Vi rekommenderar att välja en mörk choklad med minst 70% kakao. Man kan också använda ren kakao för att tillaga olika typer av drycker och recept. På detta sätt kan vi få i oss den nyttiga kakaon medan vi undviker skadliga ingredienser som mjölk, fett och socker.

Anledningar att äta mörk choklad

1. En kraftfull antioxidant

Kakaobönor och mörk choklad

Den bittra chokladen är gjord av fröna från kakaoträdet, kakaobönorna. Den har till och med mer antioxidativa egenskaper än frukt.

Dessutom innehåller bönorna från kakaofrukten och den rena chokladen som görs av dem en stor mängd polyfenoler som är naturliga antioxidanter. Bönan från kakaofrukten kallas alltså inte utan anledning för en “superfood” tack vare dess näringsmässiga sammansättning.

Det bör noteras att då chokladen värms upp och kokas så tappar den en del av sina näringsämnen. Denna metod av framställning gör att kakaobönan förlorar en del av sin antioxidativa egenskap.

Då choklad har en hög andel kakao är det förutom en gastronomisk njutning även ett botemedel för att förebygga åldrande.

2. Förbättrar kardiovaskulär hälsa

En måttlig vanemässig konsumtion av mörk choklad hjälper dig att förebygga de vanligaste hjärt- och kärlsjukdomarna: kolesterol, högt blodtryck och diabetes typ 2. Däremot orsakar annan typ av choklad den motsatta effekten på kroppen.

Mörk choklad kan alltså hjälpa dig att reglera blodtrycket och förebygga sjukdomar som påverkar blodkärlen och hjärtat. Tack vare dess innehåll av de aktiva flavonoiderna, förbättrar kakao cirkulationen på samma sätt som många mediciner gör.

3. Reglerar tarmfunktionen

Äta mörk choklad

Förutom att det lösliga fiber som finns i mörk choklad hjälper dig att hålla kolesterolnivåerna under kontroll, gynnar det även vår tarmfunktion. 10% av dess innehåll är fibrer som dessutom nästan direkt bidrar till en mättnadskänsla. Därför tar chokladen bort lusten att äta.

Eftersom fibrer inte bryts ner i kroppen och passerar tarmarna intakta, hjälper de dig att rengöra matsmältningskanalen då de passerar. Därmed förebygger konsumtion av mörk choklad förstoppning och IBS (irritabel och känslig tarm) då dess fibrer fungerar som en sopkvast för tarmarna.

4. Stillar hosta

Mörk choklad innehåller en substans som kallas teobromin som har en effekt på vagusnerven och minskar dess aktivitet. Denna nerv har många funktioner, bland annat har den kontroll över hostattacker.

Det kan kännas osannolikt, men att äta 30-50 gram mörk choklad per dag kan hjälpa dig att bota hostattacker.

Därmed kan vi lätt koka upp en varm och tröstande chokladdryck när vi lider av symptom från influensa eller förkylning. Vi rekommenderar dock att undvika användning av mjölk då det kan öka mängden slem och göra tillståndet värre.

5. Ger oss lycka

Kakaopulver

Varför behöver så många människor äta choklad, och varför blir man så glad av att göra det? Varför kan vi bli beroende av det? Detta är på grund av att vår hjärna producerar endorfiner då vi äter choklad. Detta hormon främjar känslor av lycka och glädje.

Dessa 5 utmärkta anledningar att äta mörk choklad är tillräckliga för att du inte ska behöva förtränga suget efter choklad. Kom bara ihåg att välja en choklad med hög halt kakao av god kvalitet, och ät det i små mängder dagligen.

Ät det utan skuldkänslor för nu vet du hur hälsosamt det är!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ibero-Baraibar Idoia, Abete Itziar, Martínez José Alfredo, Rodríguez Mateos Ana, Zulet María Ángeles. Guías para el consumo de chocolate negro: ¿placer y salud cognitiva?. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2017  Ago [citado  2019  Feb  07] ;  34( 4 ): 759-760. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112017000400001&lng=es.
  • Gomez-Juaristi M, Gonzalez-Torres L, Bravo L, Vaquero MP, Bastida S, Sanchez-Muniz FJ. Beneficial effects of chocolate on cardiovascular health. Nutr Hosp 2011;26(2):289-92.
  • Ibero-Baraibar I, Suarez M, Arola-Arnal A, Zulet MA, Martinez JA. Cocoa extract intake for 4 weeks reduces postprandial systolic blood pressure response of obese subjects, even after following an energy-restricted diet. Food Nutr Res 2016;60:30449.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.