Lär dig att meditera: 9 tips som ger dig framgång

Om du vill meditera med framgång och njuta av dess många fördelar kan det vara viktigt att tänka på några rekommendationer. Idag erbjuder vi nio tips som hjälper dig att meditera.
Lär dig att meditera: 9 tips som ger dig framgång

Senaste uppdateringen: 09 juli, 2021

Fördelarna med meditation är många, som bland annat förbättrad livskvalitet och ökat allmänt välbefinnande. Därför har detta blivit en praxis som vårdpersonal rekommenderar. Om du vill göra det till en del av ditt liv, läs följande tips som lär dig att meditera med framgång så att du sedan kan njuta av dess effekter.

I stort sett är meditation träning för sinnet för att uppnå ett tillstånd av fred och lugn. Denna förmåga är inte något som är helt lätt att lyckas med att utföra omedelbart, eftersom det kräver tålamod och beständighet. Men när vi väl har uppnått det kan vi känna äkta lycka som en produkt av inre lugn.

Om du vill lära dig att meditera och dra full nytta av resultaten, ger vi dig här några tips på vägen som kan hjälpa dig att göra meditation till en vana.

1. Lär dig att meditera: bekvämlighet först

Innan du börjar, se till att du har på dig bekväma kläder (helst lösa). Undvik att använda accessoarer som kan vara irriterande, till exempel klockor eller armband. Slutligen bör du försöka vara barfota.

2. Välj en lämplig tid

Välj en tid då du vet att du är fri från ansvar och avbrott. Avsätt den här tiden för meditation och försök att göra den till en del av din rutin. Ett viktigt inslag i denna aktivitet är kontinuitet. Om du vill nå djup och varaktig förändring är regelbunden meditation bäst.

Om du mediterar sporadiskt riskerar du att återvända till gamla vanor eller bli offer för negativa känslor, utan möjlighet att vända dig till meditation som en källa av stöd.

Kvinna mediterar i lotus.
Att hitta ett utrymme och en tid är ett av de första stegen du bör ta för att lära dig att meditera framgångsrikt.

3. Lär dig att meditera: hitta en lugn plats

När du börjar med denna övning är det bästa att meditera på en lugn plats som är fri från avbrott. Identifiera vilken del av ditt hem som passar bäst för denna aktivitet. Du kan också sitta på en plats som ger dig lugn. Syftet är att underlätta självobservation och engagemang i aktiviteten.

4. Sitt på rätt sätt

Fysisk hållning är en mycket viktig aspekt av meditation, för den påverkar sinnestillståndet. Helst bör du hålla ryggen rak medan du slappnar av i både axlar och armar. Du bör sträva efter en balans mellan avkoppling och att sitta upprätt.

Detta innebär att du undviker en position som är allt för avslappnad eftersom du riskerar att bli dåsig. Var inte för spänd, eftersom detta kommer att leda till ett tillstånd av mental agitation.

Meditationslärare ger vanligtvis detaljerad information om hållning och ger även steg-för-steg-instruktioner om hur du bäst placerar varje kroppsdel. De mest populära positionerna är följande: Sittande på golvet med korsade ben, på en stol och låta fötterna röra vid marken eller på en kudde. Tanken är att välja den position som ger dig mest komfort och passar dina behov.

5. Gör några uppvärmningsövningar

Att värma upp i förväg kommer hjälpa dig att meditera. Uppvärmning hjälper dig nämligen att känna dig mer bekväm under meditationen. Du kan göra några yogaställningar eller stretchövningar för nacke, armar och rygg. Detta hjälper din cirkulation och hjälper också kroppen att slappna av.

6. Fokusera på ett objekt som hjälper dig att meditera

Ett sätt att uppmuntra koncentration och mentalt lugn är att fokusera på ett objekt. Detta kan vara din andedräkt, dina egna fysiska förnimmelser eller en bild som du tidigare har sett.

Låt ditt sinne fokusera medvetet på föremålet och, i händelse av en distraktion, fokusera på det igen så snart du uppfattar att du har distraherats.

7. Lär dig att meditera: visualisering

Ett annat sätt att arbeta med sinnet, medan man mediterar, är att visualisera vad som helst. Till exempel färger, dig själv på en annan plats, en väg, eller en gudom. Denna mentala övning är perfekt för människor som har en aktiv fantasi och som tycker om att dagdrömma.

8. Acceptera tankarna som kommer och går

Syftet med meditation är inte att modifiera eller undertrycka tankar, förnimmelser och känslor. Tvärtom syftar denna aktivitet till att lära känna dem och leva med dem. Med andra ord kommer känslan av välbefinnande och lugn från acceptans.

Det är av den anledningen som du bör observera dina tankar utan att stanna av. Ta en ordentlig titt på dina känslor utan att bli bortförd av dem och observera det mentala, sensoriska, fysiologiska eller beteendemässiga innehållet passivt. Med andra ord utan att kritisera eller dra några slutsatser.

När dessa mentala innehåll dyker upp, är det bästa alltså att bara observera dem, acceptera dem och sedan släppa iväg dem. Vägen framåt är att fokusera på det objekt eller den visualisering du bestämt dig för.

9. Öka meditationstiden gradvis så att du lär dig att meditera

Helst bör du meditera i korta perioder i början och, när du har blivit lite vanare, öka aktivitetstiden. Du kan till exempel börja med att göra korta sessioner och sedan gradvis öka tiden (upp till 30 minuter om dagen eller mer).

Detta gör det lättare att skapa och anpassa din rutin.

En man sitter på soffan och mediterar.

Ytterligare rekommendationer som lär dig att meditera framgångsrikt

Ovanstående tips kommer säkert att hjälpa dig att meditera. Om du tänker på dessa steg dem kommer du sannolikt att kunna skapa en vana utan större svårigheter. Vi rekommenderar också följande:

  • Hitta en lärare: Helst bör du ha en lärare som är erfaren och kunnig inom meditationskonsten. Om du inte har tillgång någon sådan kan du också använda böcker eller texter som har skapats för att instruera och följa med människor i den här upplevelsen.
  • Var uthållig: Meditera kontinuerligt, dagligen. Det är dock inte alltid lätt eftersom det är vanligt att motstånd uppträder, både externt (arbete, läxor, resor) och internt (trötthet, nedstämdhet). Vi rekommenderar att du övervinner alla dessa hinder och alltid försöker hålla rutinen.
  • Meditera oberoende av ditt sinnestillstånd: Kontinuiteten av meditation borde inte bero på ditt sinnestillstånd i ögonblicket. Det spelar ingen roll om övningen ger dig exakt den avslappning du önskar uppnå; det som är viktigt är att du håller ut. För med tiden kommer du att komma dit.
  • Undvik att sätta mål och milstolpar: Det är vanligt att du vill uppleva fördelarna med meditation så snart som möjligt, men otålighet motverkar syftet. Hastighet och meditation går i motsatta riktningar. Om du vill uppnå djup transformation måste du låta det ta sin tid.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.