Optavia-dieten: Ett alternativ som inte passar alla

Liksom många andra restriktiva dieter, begränsar Optavia-dieten intaget av livsmedelsgrupper som är viktiga för att vi ska få i oss de näringsämnen vi behöver.
Optavia-dieten: Ett alternativ som inte passar alla
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionist Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Optavia-dieten är en typ av restriktiv diet som kan vara skadlig för hälsan. Det är en diet för viktminskning, vilket kan leda till en efterföljande rebound-effekt. Dessutom har den stora brister på många näringsämnen och kan äventyra kroppens funktioner.

Trots detta har den blivit ganska populär i vissa delar av USA de senaste åren. Nu fruktar experter att denna diet börjar sprida sig till andra delar av världen.

Vad går den ut på? Varför ska du undvika den?

I följande artikel ska vi berätta allt om denna diet.

Optavia-dieten saknar viktiga näringsämnen

Optavia-dieten använder tillagad mat och proteintillskott. Den begränsar också konsumtionen av kolhydrater och kalorier. När det kommer till grönsaker handlar det främst om gröna bladgrönsaker. På grund av dessa egenskaper har dieten flera nackdelar.

Först och främst är säkerheten med en proteinrik kost för långsiktig njurhälsa inte helt klar, eftersom aktuella studier visar på tvetydiga resultat. Samtidigt har denna diet ett mycket lågt kaloriinnehåll vilket kan leda till en rebound-effekt, eftersom det inte är hållbart att äta på detta sätt på medellång eller lång sikt.

Som om detta inte vore nog minskar intaget av mikronäringsämnen under denna diet genom att den begränsar intaget av olika grönsaker. Röda grönsaker, till exempel, är en stor källa till antioxidanter, liksom vissa tropiska frukter och tomater. Vi kan också få vissa brister på mineraler om vi äter den här typen av diet under en längre tid.

Fettintaget i denna diet täcks av konsumtionen av fisk, olivolja och avokado. Inom en alltför kalorifattig diet riskerar bidraget från detta näringsämne inte vara tillräckligt för att möjliggöra alla metaboliska funktioner.

Vi bör ha i åtanke att fett är transportmedlet för fettlösliga vitaminer och är därför ett väsentligt inslag i vår kost och metabolism. En annan fråga som talar mot denna diet är att den stora mängd preparat och kosttillskott som ingår i dieten kan orsaka magproblem.

Två glasflaskor med grön juice.
Som med många andra restriktiva dieter kan Optavia-dieten leda till brister på viktiga näringsämnen.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Din hjärna på en lågkolhydratdiet: Tankar och känslor

En varierad kost är det bästa alternativet

Att vilja gå ner i vikt behöver inte betyda att du utesluter livsmedel från din kost. Det finns alternativ, som enstaka begränsningar av kolhydrater eller utövande av periodisk fasta, som kan maximera viktminskning utan att orsaka hälsoskador.

Därför är det viktigt att närma sig viktminskning från en hälsosam kost. Generellt sett leder det att sluta med destruktiva vanor, som att sluta dricka alkohol och minska intaget av bearbetade livsmedel, vanligtvis till betydande viktminskning.

I andra fall kan en mer precis justering av energibalansen vara nödvändig, speciellt för idrottare. Oavsett vilket är det alltid viktigt att säkerställa närvaron av så många livsmedel som möjligt i din kost, speciellt när det kommer till grönsaker.

Experter rekommenderar att blanda grönsaker i olika färger och variera konsumtionen av råa och tillagade grönsaker. Det är också viktigt att dricka vattnet du kokar dem i för att undvika att hälla bort vattenlösliga vitaminer.

Kolhydrater är inte alltid fienden

Det är möjligt att erhålla en betydande viktminskning utan att begränsa kolhydratkonsumtionen. Det kan helt enkelt räcka med att välja sorter med lågt glykemiskt index. Konsumtionen av fullkornsprodukter som är rika på fiber ger viktiga fördelar när det kommer till tarmhälsa. De bidrar också till känslan av mättnad och minskad aptit.

Däremot ger bearbetade livsmedel rika på enkla sockerarter upphov till höga nivåer av stress i bukspottkörteln. Att äta dessa livsmedel gör att glukoskurvan stiger utom kontroll, vilket resulterar i hypoglykemi efter en måltid som i sin tur leder till ökad aptit. På detta sätt kan de leda till ett högre födointag än först planerat.

En kvinna som äter en skål med flingor.
Kolhydratkällor behöver inte vara fienden till en hälsosam kost. Du bör dock välja de med lågt glykemiskt index.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Nyttiga kolhydrater som inte orsakar viktuppgång

Slutkommentarer om Optavia-dieten

Restriktiva dieter är vanligtvis inte ett hälsosamt alternativ för kroppen, och detta gäller i högsta grad även för Optavia-dieten. Eftersom det är en diet med mycket högt innehåll av protein och mycket lågt innehåll av kalorier kan vi inte upprätthålla den i längden. Dessutom är dess bidrag till njursjukdom på medellång och lång sikt inte klart.

Samtidigt pratar vi om en diet som begränsar intaget av näringsämnen som är nödvändiga för vår kropp. Vi kommer sannolikt att utveckla vitamin-, mineral- och antioxidantbrister om vi följer denna typ av diet under en längre tid.

Den bästa kosten är en som fokuserar på färska produkter istället för bearbetade, och som garanterar variation i maten. Om du har några frågor om denna diet, tveka inte att rådfråga en nutritionist.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cuenca Sánchez M., Navas Carrillo D., Orenes Piñero E., Controversies surrounding high protein diet intake: satiationg effect and kidney and bone health. Adv Nutr, 2015. 6 (3): 260-6.
  •  Bilancio G., Cavallo P., Ciacci C., Cirillo M., Dietary Protein, kidney function and mortality: review of the evidence from epidemiological studies. Nutrients, 2019.
  •  Xia N., Daiber A., Forstermann U., Li H., Antioxidant effects of resveratrol in the cardiovascular system. Br J Pharmacol, 2017. 174 (12): 1633-1646.
  • Hagymasi K., Egresi A., Lengyel G., Antioxidants antioxidative stress: facts and questions. Orv Hetil, 2015. 156 (47): 1884-7.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.