Din hjärna på en lågkolhydratdiet: tankar och känslor

Lågkolhydratdieter har blivit bland de vanligaste bantningsstrategierna. Det är dock viktigt att beakta både de intellektuella och emotionella effekterna av dessa dieter. Upptäck dem här!
Din hjärna på en lågkolhydratdiet: tankar och känslor
Daniel Baldó Vela

Skriven och verifierad av Sjuksköterska Daniel Baldó Vela.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

De fysiska fördelarna med dieter som har ett lågt antal kolhydrater, även kallade lågkolhydratdieter, är ganska välkända för alla som är intresserade av näring i förhållande till viktminskning. Men vet du hur en sådan diet påverkar dig på en kognitiv och emotionell nivå? Är den verkligen hållbar på lång sikt? I den här artikeln ska vi gå igenom hur din hjärna påverkas av en lågkolhydratdiet.

Kroppen kan få glukos från alla olika makronäringsämnen: kolhydrater, fetter och proteiner. Men när kroppen inte använder dessa kolhydrater som näring är deras effektivitet mycket lägre, och det kan i sin tur ha negativa konsekvenser för hjärnans funktion.

Lågkolhydratdieter

“Lågkolhydratdieter” avser en diet där en person får mindre än 30% av sin totala energi från livsmedel som är rika på kolhydrater. På senare år har kolhydratfattiga dieter blivit bland de mest använda strategierna för att bli av med kroppsfett. Anledningen till att detta har blivit så allmänt spritt ligger i vikten av kolhydraternas roll när det kommer till att kroppen samlar på sig fett. Men istället för att förbjuda kolhydrater finns det andra lösningar. Man kan till exempel försöka minska intaget och samtidigt tänka på att balansera det glykemiska indexet.

Din hjärna på en lågkolhydratdiet

Även om den mänskliga hjärnan representerar endast 2% av kroppens totala vikt, använder den 20-30% av den energi du konsumerar varje dag. Således är din hjärna ett mycket krävande organ och är inte den största supportern av en lågkolhydratdiet. På grund av att hjärnan har en hög energieffektivitet använder den kolhydrater som sin viktigaste energikälla.

Hjärnans komplexitet gör detta till människokroppens mest krävande organ.

Kvinna med upplyst hjärna.

På grund av detta har flera studier dragit slutsatsen att lågkolhydratdieter har negativ påverkan på kognitiva uppgifter som exempelvis inlärning, uppmärksamhet och minne. Det verkar dock som att detta bara är en kortsiktig effekt. Likväl är det också sant att inte många människor kan följa dessa dieter under någon längre tid.

På lång sikt, när det blir till en livsstil att undvika kolhydrater, verkar det som att kroppen anpassar sig. Den gör då så att energiproduktionen från aminosyror, byggstenarna i proteiner, och även från fettsyror blir effektivare. Således har de flesta långsiktiga studier inte sett nedsatt kognitiv funktion.

När vi å andra sidan talar om personer med befintlig kognitiv nedsättning, verkar det som om lågkolhydratdieter kan vara till nytta. Detta beror på att hjärnorna hos patienter med till exempel Alzheimers förlorar sin förmåga att använda glukos som energikälla, vilket gör kognitiva skador ännu större. Men under de tidiga sjukdomsstadierna kan patientens hjärna åtminstone använda ketonkroppar för energi. Detta är ämnen som härrör från mobiliseringen och nedbrytningen av fettsyror.

Därför verkar det som att en lågkolhydratdiet förbättrar den kognitiva funktionen hos personer med mild kognitiv nedsättning. Resultaten av en preliminär klinisk studie som publicerats i Journal of Alzheimers Disease i april 2019 visar detta. Dessa riktlinjer är dock svåra att upprätthålla över en längre tid.

Vad händer i din hjärna på en emotionell nivå under en lågkolhydratdiet?

När vi talar om den emotionella responsen, inträffar ofta det motsatta. En diet låg på kolhydrater påverkar inte det känslomässiga tillståndet på kort sikt, men istället på lång sikt. Detta resulterar i minskade serotoninnivåer i hjärnan.

Medan kolhydrater ökar serotoninnivåerna i hjärnan, gör proteiner och fetter så att nivåerna minskas.

Detta ger i sin tur upphov till minskade energinivåer, sötsug, sorgkänslor och till och med depression.

Medan kolhydrater ökar serotoninnivåerna i hjärnan, gör proteiner och fetter så att nivåerna minskas.

Att följa en lågkolhydratdiet

Slutligen är det viktigt att notera att det är generellt svårt för många att hålla sig till en lågkolhydratdiet. Detta beror på flera skäl:

  1. Att inte konsumera kolhydrater strider mot etablerade sociala mönster. I västerländsk kultur är spannmål, rotfrukter, frukter och grönsaker basföda. Därför kan det vara svårt att låta bli att äta detta, vilket kan leda till att man misslyckas med dieten. Mat har en social funktion hos människor som en lågkolhydratdiet ofta inte kan uppfylla.
  2. Att begränsa din konsumtion av kolhydrater begränsar också antalet tillgängliga livsmedel. Dessa dieter är så restriktiva att de ofta får bantare att falla i monotona och ohållbara kostvanor.
  3. Som vi nämnde ovan så kan en lågkolhydratdiet påverka ditt humör. Dessutom behöver människor ibland mat för att balansera sina känslor, och detta är omöjligt med denna typ av diet.

Förutom i vissa undantagsfall, och oavsett teoretiska fysiska fördelar, verkar det som att en lågkolhydratdiet inte är något hälsosamt alternativ. Denna typ av diet minskar den intellektuella prestandan på kort sikt, påverkar det känslomässiga tillståndet negativt och är dessutom ganska svår att följa. Därför är det en bra idé att hålla sig borta från restriktiva dieter och istället äta hälsosamt. Kom också ihåg att oavsett vilka fördelar du än kan få från en diet, så är den bästa “dieten” den som du enkelt kan följa.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.