Serotonindieten: vad den är och vilka fördelar den har
Serotonin är en signalsubstans som har ett avgörande inflytande på ditt humör och din aptit. Att ha låga serotoninnivåer kan alltså vara källan till depression och depressiva tillstånd. Det kan också vara anledningen till den ångest många upplever på eftermiddagarna, då kroppen kräver sötsaker. Med serotonindieten kan du undvika det.
Det är vanligt att vi under dagen inte har några problem att följa en hälsosam kost eller en diet i syfte att gå ner i vikt. Men när eftermiddagen faller på kan ett ostoppbart sötsug uppenbara sig, och det blir svårt att inte falla för frestelsen. Det sker på grund av en nedgång i serotoninnivåerna.
Serotonindieten: näring
Det finns faktiskt inga livsmedel som är rika på serotonin eller som överhuvudtaget innehåller serotonin. Aminosyran tryptofan är dock en föregångare till denna signalsubstans. Att äta livsmedel rika på tryptofan kan därför öka produktionen av serotonin.
Utöver att äta livsmedel med tryptofan är det nödvändigt att din kost innehåller vitamin C, B1, B6, B9 och B12, såväl som kalcium och zink för att främja omvandlingen av tryptofan till serotonin.
Därför är det nödvändigt att inkludera produkter såsom fullkorn, sardiner i olja, nötter, frön och säsongsenliga grönsaker i sin kost. Syntesen av serotonin aktiveras i närvaron av syre, så fysiska aktiviteter är utlösande faktorer som dessutom stimulerar endorfiner.
Läs även: 9 sätt att slappna av innan du sover
Exempel på mat
Vissa av livsmedlen som kan bidra till större produktion av serotonin är följande:
- Fisk: fisk innehåller tryptofan, zink och omega-3-fettsyror som stimulerar omvandlingen till serotonin.
- Kött: du måste prioritera magert kött, såsom kyckling, kalkon eller kanin, tack vare deras bidrag av tryptofan och B-vitaminer.
- Ägg: det är framförallt äggulan som är rik på tryptofan och vitaminer i B-gruppen.
- Mejeriprodukter: mejeriprodukter innehåller tryptofan, kalcium och magnesium.
- Baljväxter: sojabönor, bönor och linser är de som ger mest tryptofan.
- Fullkorn: närvaron av kolhydrater främjar omvandlingen av tryptofan till serotonin. Vidare är de en bra källa till B-vitaminer.
- Nötter och frön: pistaschnötter och mandlar innehåller stora mängder tryptofan. Nötter är dessutom rika på magnesium. Å sin sida bidrar pumpafrön, solrosfrön och pinjenötter med mycket zink.
- Säsongsenliga frukter: de innehåller vitaminer, kalcium och magnesium. Framförallt ananas och banan innehåller tryptofan.
- Säsongsenliga grönsaker: de innehåller magnesium, vitaminer och kolhydrater, med ett fördelaktigt glykemiskt index.
- Mörk choklad: den måste ätas med måtta, men choklad är ett gott sätt att höja nivån av tryptofan och magnesium.
Du måste läsa: 7 fantastiska fördelar med djupandning enligt vetenskapen
Hur ökar man serotoninnivåerna naturligt?
För att komplettera serotonindieten kan du ägna dig åt vanor som ökar nivåerna av det naturligt. Genom buk- eller diafragmaandning kan man faktiskt åstadkomma förändringar i hjärnan, eftersom det främjar utsöndringen av hormoner såsom serotonin och endorfiner. Vidare kan det finstämma de två hjärnhalvornas rytm.
Vidare kan du ägna dig åt högintensiv träning i minst 15 minuter om dagen, vilket kommer öka dina serotoninnivåer. Du kan även utöva avslappningstekniker, såsom yoga.
Att gå ut och sola kommer också hjälpa serotoninnivåerna.
Avslutningsvis vill vi be dig att sova minst åtta timmar per natt. Försök att slappna av för att sova bra , då det får serotoninnivåerna och melatoninnivåerna att hålla sig vid bra nivåer. När man inte sover ordentligt påverkas hormonerna, vilket avsevärt påverkar ens aptit.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Shabbir, F., Patel, A., Mattison, C., Bose, S., Krishnamohan, R., Sweeney, E., … Sharma, S. (2013). Effect of diet on serotonergic neurotransmission in depression. Neurochemistry International. https://doi.org/10.1016/j.neuint.2012.12.014
- Peuhkuri, K., Sihvola, N., & Korpela, R. (2012). Diet promotes sleep duration and quality. Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2012.03.009
- Haleem, D. J. (2012). Serotonin neurotransmission in anorexia nervosa. Behavioural Pharmacology. https://doi.org/10.1097/FBP.0b013e328357440d