Smarta tips för att äta färre kolhydrater

Problemet med kolhydrater är att vi brukar missbruka de raffinerade och inte använda de sunda. Men om du äter frukt och grönsaker istället för raffinerade kolhydrater får du fantastiska hälsofördelar.
Smarta tips för att äta färre kolhydrater

Senaste uppdateringen: 25 maj, 2022

Kolhydrater finns i många av de livsmedel du äter varje dag. Kanske är det en av anledningarna till att du inte kan gå ner i vikt. Även om de ger dig näringsämnen och energi är det inte en bra idé att missbruka dem. I den här artikeln kommer vi att ge dig några tips för att äta färre kolhydrater.

Är kolhydrater dåliga för hälsan?

Mat med kolhydrater

Det är en mycket vanlig fråga, särskilt för de som vill gå ner i vikt. På senare år har “lågkolhydratdieter” blivit populära. Som namnet antyder minskar de ditt kolhydratintag till ett minimum. Basen för den här typen av kost är följande: “Kolhydrater är anledningen till att du går upp i vikt”.

Du kan dock inte helt sluta äta dem eftersom de utför ett mycket viktigt jobb i din kropp. De är till exempel huvudkällan till glukos i ditt blod. Det innebär att de har ansvaret för att få “bränsle” till dina celler. Dessutom är de energikällan som din hjärna använder för att utföra alla sina funktioner.

Typerna av kolhydrater

Det finns i huvudsak två typer:

  • Enkla kolhydrater, även kallade sockerarter.
  • Komplexa kolhydrater, som stärkelse och fiber.

Det har dock förändrats. Människan har förändrat hur livsmedlen bearbetas. Vi har också skapat en ny typ av kolhydrat: enkla raffinerade sockerarter. De finns i de flesta fabrikstillverkade produkter som du hittar i butiker: kakor, pasta, bakverk etc.

Problemet med dessa ligger i det faktum att de snabbt absorberas eftersom de inte har fiber. Dessutom kastar de dina blodsockernivåer ur balans. De lagrar även fett i kroppen (speciellt i buken). Problemet med kolhydrater är att vi äter de ohälsosamma (raffinerade) och undviker de naturliga. Dessa är de som finns i frukt, fullkorn och grönsaker.

Om du förändrade dina portioner skulle du gå ner i vikt och förebygga många sjukdomar.

Råd för att äta färre kolhydrater

Det är viktigt att utbilda sig själv om vilka kolhydrater som är “dåliga” och sedan bestämma hur man slutar få i sig dem. För att göra det har vi några tips som kan hjälpa. Följ dem och du kommer äta färre kolhydrater.

1. Sluta dricka sockerhaltiga drycker

Sportdrycker

Tro det eller ej, men sportdrycker är inte alls hälsosamma. Det beror på att de har stora mängder majssirap. De har också mycket socker. Det leder till både fetma och resistens mot insulin. Även lightversionerna har skadliga ingredienser. Istället för sportdrycker ska du välja naturliga juicer eller örtteer.

2. Ät mer frukt och grönsaker

Många gånger äter vi kakor, bröd eller chips för att vi har ett begär men ingen aptit. Det går att lösa. Till exempel kan du sluta köpa vissa “frestande” livsmedel. Du kan också hålla en skål med frukt i sikte.

Innan du väljer livsmedel som är fulla av kolhydrater äter du en grönsak. Till exempel kan en stjälk selleri eller en rå morot göra susen. Genom att tugga det minskar du spänningen och hjälper dig att minska dina begär.

3. Ät mindre bröd

Vi är vana vid att äta vitt bröd vid sidan av pasta, kött eller grytor. Men vitt bröd har för många raffinerade enkla kolhydrater.Därför är det en av huvudorsakerna till viktökning. Det är viktigt att välja fullkorn, till exempel råg. Även om dessa ger dig kolhydrater har de en bra mängd fiber.

Bland andra fördelar förbättrar de dina tarmrörelser.

4. Handla mat när du inte är hungrig

Handla inte på tom mage

En bra idé för att ta hand om din kropp och plånbok är att handla mat efter att du har ätit. När du är hungrig fattar din hjärna inte bra beslut. Allt du ser frestar dig. Därför rekommenderar vi att du inte går till en restaurang på tom mage.

Kom ihåg att din aptit får dig att välja bearbetade, feta, söta livsmedel som inte är särskilt sunda.

5. Välj mellanmål med få kolhydrater

Mitt på förmiddagen, eftermiddagen eller före middagen är det bra att äta mellanmål. Dessa minskar din aptit och är snabba och lätta att förbereda. Var dock uppmärksam på dessa, då de kan innehålla lite allt möjligt. Istället för pommes frites, kakor, godis eller kallskuret rekommenderar vi att du har några nötter eller liknande till hands, som mandlar, jordnötter, hasselnötter eller valnötter.

Medan det är sant att de har mycket kalorier är nyckeln att bara ta en handfull. Den goda nyheten är att de stillar din aptit och minskar dina begär.

6. Låt dig inte luras av “lightprodukter”

De är mycket populära. Många produkter på marknaden har förpackningar eller behållare som säger att de är “light“. Problemet är att de inte alltid är nyttiga. De kan ha färre kolhydrater, men de har även mindre protein, mindre salt och kan innehålla skadliga konserveringsmedel.

7. Ät färre kolhydrater och mer protein till frukost

Varje morgon får du bränsle för att börja din dag. För att få mest möjliga energi rekommenderar vi att lägga till ett kokt ägg för att tillfredsställa din aptit och få proteiner. Du märker skillnaden under dagen!

Så vad väntar du på? Följ dessa enkla tips och ät färre kolhydrater redan från och med imorgon!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.