11 goda anledningar att äta rödkål

januari 4, 2019
Rödkål är rikt på vitaminer och mineraler som kan vara till stor hjälp för din hälsa. Det beror på att de hjälper till att stärka ditt immunförsvar och främja avgiftning.

Det är vanligt att hitta rödkål i butikerna på vintern. Det kommer ursprungligen från Medelhavsområdet och har odlats sedan 2500 år f.Kr.. Det är skillnad mellan rödkål och vitkål: denna skillnad är antocyanin – ett pigment från flavonoidfamiljen. Det har kraftfulla antioxidanter och mycket vitamin C och E.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom några anledningar att äta rödkål:

1. Du får friska ögon

Förstoringsglas

Att äta rödkål främjar ögonhälsan. Det beror på innehållet av zeaxantin och lutein, som är naturliga solskydd som hindrar UV-strålar från att nå din näthinna.

2. Det förbättrar din matsmältning

Det är vida känt att rödkål är bra för matsmältningen. Det beror på att det hjälper din kropp att producera galla, vilket förebygger problem som matsmältningsbesvär eller förstoppning. Juicen är till stor hjälp för behandling av peptiska sår.

3. Det förbättrar din hjärthälsa

Hjärta

En annan anledning att äta rödkål är att juicen bidrar till bildandet av röda blodkroppar. Det eliminerar också skadliga gifter från din kropp. Det får ditt cirkulationssystem att fungera bättre. Det innehåller också kalium, som hjälper dig att förebygga hjärtstress och uppmuntrar de sammandragningar som utgör dina hjärtslag.

4. Det minskar ditt dåliga kolesterol

En annan fördel är att det minskar ditt dåliga kolesterol och mängden urinsyra. Det beror på den stora mängden svavel, ämnet som ger rödkål sin karakteristiska arom.

Mängden kolesterol och urinsyra går ner på grund av flera faktorer:

 • Fibrerna hindrar din kropp från att absorbera det dåliga kolesterolet som finns i andra livsmedel.
 • Det minskar även mängden apolipoprotein (LDL) i din lever. Det beror på att det finns mindre kolesterol att transportera.
 • Antioxidanterna bryter ner fettvävnad, vilket ger dig mer energi.

5. Det kämpar mot cancer

Antalet och utbudet antioxidanter du får från att äta rödkål är bra för kroppen. De hjälper dig att bekämpa fria radikaler, vilka är en av orsakerna till cancer i kroppen. Dessutom är det bra för att förebygga utvecklingen av cancerceller.

6. Det stärker ditt immunförsvar

Immunförsvaret

Tack vare den stora mängden C-vitamin hjälper intaget av rödkål din kropp att höja sitt försvar. Det uppmuntrar även avgiftning av din kropp och hjälper sår att läka.

7. Rödkål minskar tecken på åldrande

Rödkålsjuice har höga halter av antioxidanter och fytokemikalier. Dessa inkluderar vitaminerna C, E och A. De håller huden återfuktad, mjuk och smidig med all sin naturliga glans. En annan fördel med rödkål är att det främjar produktionen av kollagen. Det håller huden och musklerna friska.

8. Analgetiska egenskaper

Rödkål är mycket användbart för att lindra smärtande njurar, artros och reumatism. Det används också för att lindra smärta och inflammation som uppträder under amning. Det har även lugnande och analgetiska egenskaper som främjar rening av ditt blod.

Dessutom hjälper dessa egenskaper till att behandla sömnlöshet. Det beror på närvaron av ett ämne som kallas laktukopikrin, en aktiv ingrediens som är associerad med lugnande medel och hostmedicin mot både vanlig hosta och kikhosta.

 • För att åtnjuta dessa fördelar, värm ett blad rödkål med ditt strykjärn.
 • Lägg det sedan på det område där du känner smärta eller inflammation.

9. Antimalariella egenskaper

Malaria är en tropisk parasitisk sjukdom som uppstår från myggbett, medfödd överföring eller genom blodtransfusioner.

Det infekterar dina röda blodkroppar och orsakar:

 • Anemi
 • Frossa
 • Illamående
 • Kräkningar
 • Huvudvärk
 • Kramper
 • Koma

För att behandla malaria behöver du uppsöka en läkare. Men att äta rödkål kan hjälpa dig att bekämpa effekterna av sjukdomen, tack vare innehållet av laktukopikrin.

10. Det kontrollerar diabetes

Medicinsk utrustning

Att äta rödkål hjälper dig att kontrollera blodsockernivån tack vare det naturliga insulininnehållet. Det har också få kalorier och kolhydrater som hjälper dig att stilla din hunger utan att gå upp i vikt.

Därför är det en bra idé att inkludera det i dina sallader eller gröna drycker. Det hjälper dig att förebygga hunger mellan måltiderna.

11. Starkt och friskt skelett

Tack vare vitamin K-innehållet är kålfamiljen känd för att vara till stor hjälp för att hålla ditt skelett starkt.

Det beror på att det också har osteokalcin, ett specifikt protein i din benmatris som kräver vitamin K för mognad.

Kanske använder du det redan i din matlagning som garnering. Kanske dricker du det som ett te. Kanske använder du det som en kompress för att lindra utvärtes smärta. På alla sätt är rödkål till stor hjälp för att ta hand om hälsan.

 • McDougall, G. J., Fyffe, S., Dobson, P., & Stewart, D. (2007). Anthocyanins from red cabbage – stability to simulated gastrointestinal digestion. Phytochemistry. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2007.02.004
 • Xu, F., Zheng, Y., Yang, Z., Cao, S., Shao, X., & Wang, H. (2014). Domestic cooking methods affect the nutritional quality of red cabbage. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2014.04.025