10 nyttiga frukter som är rika på kalium

Även om bananer är det mest kända livsmedlet för kalium finns det många andra som kan hjälpa dig. Lär dig mer om dem i den här artikeln!
10 nyttiga frukter som är rika på kalium

Senaste uppdateringen: 23 oktober, 2018

Kalium är ett mineral som balanserar din kropps elektrolyter.

Detta är viktigt eftersom det hjälper med:

 • Nerver och muskelceller
 • Matsmältning
 • Metabolismen
 • Balansen av de elektriska och kemiska kemikalierna i kroppen

Din kropp får kalium genom mat. Dina njurar har sedan uppgiften att göra sig av med resten.

Du kan få kalium från:

 • Rött kött och kyckling
 • Lax, torsk, flundra och sardiner
 • Sojaprodukter
 • Olika frukter

I den här artikeln kommer vi att prata om de frukter som är rika på kalium. Det är ett gott sätt att få i sig detta näringsämne och de är lätta att lägga till i kosten.

Aprikoser har mycket kalium

aprikoser har mycket kalium

Visste du att torkade aprikoser har mer kalium än färska? 

Aprikoser är väldigt fördelaktiga för din cirkulation eftersom:

 • De reglerar ditt blodtryck och dina kroppsvätskor
 • De kan motverka reumatiska sjukdomar eller artrit

Katrinplommon

Utöver att vara rika på kalium ger katrinplommon dig fibrer och socker. Torkade frukter får sitt näringsvärde genom torkningsprocessen, vilket ökar närvaron av snabba kolhydrater. Katrinplommon är även rika på vitamin A, B3 och C.

De ger dig även snabbt mer energi tack vare deras höga sockerinnehåll. Vidare motverkar de förstoppning tack vare sina fibrer och minskar högt kolesterol.

Russin

Katrinplommon och russin

Tänk bara på att russin har mycket socker! Så du måste balansera den mängd du äter.

Russin är bra för att:

Dadlar

Till skillnad från russin och torkade plommon rekommenderas inte att du äter många dadlar, eftersom det höga innehållet av socker kan förändra dina blodsockernivåer. Atleter äter dadlar eftersom de är rika på antioxidanter och mineraler, som kalium, fosfor, kalcium och magnesium. De är även rika på vitamin B5, en viktig vitamin för hormonproduktion.

Börja äta dadlar, men se till att träna ordentligt varje dag. På så sätt får du fördelarna men blir också av med den stora mängd socker du får i dig.

Se till att inte äta mer än två till tre bitar.

Fikon

fikon har också mycket kalium

Visste du att fikon egentligen inte är frukt? De är faktiskt en typ av blomma. Stjälken skyddar insidan och det är där du hittar de frön som kommer att pollineras senare. De innehåller dock mycket kalium!

Avokado

Avokado är en annan frukt som är rik på kalium. De är också välkända för sina hälsosamma fetter och skönhetsfördelar.

Taggannona

Det här är en av de mer mångsidiga frukterna på listan. Taggannona, också kallad guanabana, ger dig inte bara 12% av ditt dagliga rekommenderade intag, utan även mycket fibrer, C-vitamin, antioxidanter och mineraler.

Så ät taggannona för att:

 • Höja ditt immunförsvar
 • Förbättra din kardiovaskulära hälsa
 • Kontrollera diabetes
 • Hjälpa till att bekämpa cancer
 • Stimulera dina kognitiva funktioner, tack vare det höga innehållet av vitamin B3 och B6

En av de mer okända fördelarna med frukten är dess påverkan på din munhälsa, eftersom taggannona faktiskt är antibakteriell. Den minskar mängden plack och behandlar även inflammation och infektioner i ditt tandkött.

Bananer

banan är en klassisk kaliumkälla

Det är välkänt att bananer är rika på detta näringsämne. De innehåller 10% av ditt dagliga rekommenderade intag. Bananer balanserar dina cellvätskor, samt ser till att dina nervsystem, tarmsystem och muskelsystem fungerar ordentligt.

Passionsfrukt

Passionsfrukt ger dig 10% av det dagliga behovet av kalium, och du får även i dig essentiella näringsämnen, såsom vitamin A, B2, C, fosfor, kalcium och fibrer. Frukten rekommenderas även för att lindra menssmärtor.

Kiwi

Kiwi är en fantastiskt frukt, eftersom den utöver att bidra med kalium innehåller mycket fibrer och C-vitamin. Att äta kiwi stärker ditt immunförsvar och hjälper till att motverka matsmältningsproblem.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.